Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  29.12.2022 11:00:48

Zelené výhonky na Tesle?

Yahoo poukazuje na slib Elona Muska, že po dva roky už neprodá žádné akcie Tesly. Výkonný ředitel Canaccord Genuity George Gianarikas pak hovořil o tom, že trhy nejsou vůči akciím této firmy nyní „moc pozitivní“, on sám se však domnívá, že se začnou objevovat „zelené výhonky“ naznačující obrat k lepšímu. Co má konkrétně na mysli?

Podle experta panuje velká nejistota ohledně prodejů v posledním čtvrtletí letošního roku a to samé platí o prodejích v příštím roce a dalším vývoji marží Tesly. Včetně toho, jak se budou vyvíjet prodejní ceny a jejich dopad na zisky. Následující graf ukazuje prodeje v posledních čtvrtletích:

20
Zdroj: Yahoo, Tesla

Gianarika se ale také domnívá, že popsaná nejistota již je odražena v ceně akcií Tesly a „akcie někdy začne růst dříve, než se zlepší fundament". K tomu se expert domnívá, že Tesla by mohla případnou recesi zvládnout lépe než konkurence. A trh s elektromobily je podle něj na počátku prudšího růstu a zvyšování celkové penetrace.

Dlouhodobý výhled je u Tesly podle experta stále dobrý, firma má několik oblastí, které mohou generovat další růst včetně samotných elektromobilů, ale i nákladních vozů a tahačů či robotiky. Ohledně samotného Muska pak Gianarikas uvedl, že on sám by byl rád, pokud by současný šéf firmy zůstal v jejím vedení tak dlouho, jak jen to bude možné.

Obrat na akciovém trhu podle experta přijde až někdy v polovině příštího roku, kdy se do cen začnou promítat úvahy o vývoji v roce 2024. Ten by „snad měl být lepší“ než rok 2023 a jelikož akcie reagují s předstihem, projeví se očekávané zlepšení už ve druhé polovině příštího roku.

Podle experta je Tesla největší možnou sázkou na udržitelnost. Zároveň jde o společnost, která bude mít velkou schopnost generovat zisky a její akcie jsou velmi likvidní. Jaká další sázka by se mohla objevit? Gianarikas na to odpověděl, že jeho společnost analyzuje řadu potenciálně dobrých firem, včetně těch, které se zabývají systémy nabíjení baterií nebo jejich připojení do elektrických soustav.

Zdroj: Yahoo




Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688