Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  26.12.2022 10:12:26

Kdo letos vedle Muska nejvíce zchudl? A naopak skokově zbohatl?

roce 2022 divoký vývoj na akciových trzích v návaznosti zamíchal také s odhadovaným jměním nejbohatších osob světa. Před pár týdny se vůbec poprvé do čela žebříčků dostal Evropan - Francouz Bernard Arnault se svou rodinou. Vlastník firmy Christian Dior, která navíc ovládá z více než 41 % na luxusní zboží orientovanou  LVMH Moët Hennessy a od loňska tedy i šperkařskou Tiffany, si přitom letos majetkově také nepolepšil. Nejbližším konkurentům se však letos majetkově nedařilo mnohem více.

Dle Bloomberg Billionaires Indexu (BBI) dosahuje jmění Arnaulta v současnosti 159 mld. USD, v aktuálním přepočtu tedy přes 3,6 bilionu korun. Počátkem letošního roku bylo ještě o 19 mld. USD vyšší, nicméně následný vývoj přinesl v ocenění v červnu propad dokonce až k 120 mld. USD.

Jmění se však letos nejvíce propadlo Elonu Muskovi, který byl zejména v posledních 2 letech naopak nejvýraznějším skokanem. Zatímco vlastnictví SpaceX, Boring Company či Neuralink přineslo Muskovi letos další „body“, hlavní aktivum Tesla přesný opak. A to část akcií této texaské společnosti vlastně prodal za vyšší ceny, než činí současný kurz, aby své impérium rozšířil o Twitter. Muskovo jmění od počátku roku kleslo téměř o polovinu na 139 mld. USD. Loni v listopadu, kdy cena akcií Tesla dosáhla historického maxima nad 402 USD (po zohlednění splitu), byl jeho majetek oceněn dokonce na 338 mld. USD. Takovou sumou se dosud nikdo v historii nemohl pochlubit. Stejně tak se ale nemůže nikdo pochlubit tak rozsáhlým „zchudnutím“, když od té doby se odhadovaný majetek Muska ztenčil již takřka o 200 mld. USD…

pátek akcie Tesla (TSLA) totiž zakončily na více než 2letých minimech na zhruba 123 USD, tedy od maxim odespaly již takřka 70 %. Tržní ocenění Tesly se zkrátka smrsklo z tehdejších více než 1,2 bil. USD na „jen“ 389 mld. USD.

Stupně vítězů nejbohatších v současnosti uzavírá Gautam Adani se 110 mld. USD, resp. letos s více než 44 % nárůstem majetku. Koncem léta byl odhadován dokonce na 150 mld. USD, v návaznosti na ceny komodit potažmo uhlí. Nejbohatší Ind je totiž tamním největším producentem uhlí a také největším provozovatelem přístavů.

TOP 10 nejbohatších osob dle BBI (k 25. 12. 2022)


Vedle Muska se majetek dále nejvýrazněji letos smrskl Jeffu Bezosovi. Akcie Amazon (AMZN) totiž rovněž procházejí očistcem. Jejich loňská maxima v blízkosti hranice 190 USD jsou jakoby již jen snem. Jen letos zlevnily o polovinu, když před Vánoci se ocitly u hladiny 85 USD. Jeff Bezos přitom v minulosti psal historii indexu BBI, když jako vůbec první osoba majetkově kontroloval více než 200 mld. USDAktuálně je na 5. místě se 108 mld. USD.

Až do třetí desítky nejbohatších osob se letos propadl Mark Zuckerberg, jehož jmění v návaznosti na propad akcií Meta Platforms (META) se letos vypařilo aktuálně o více než 80 mld. USD. Zatímco loni v září Zuckerberg patřil do první ligy až se 140 mld. USD, aktuálně jsou jeho aktiva oceněna na sotva třetinu, resp. 44,8 mld. USD.

Dokonce ještě větší pokles majetku však letos zažívá Changpeng Zhao. Tento původem Číňan žijící v Kanadě má majetek spojen vlastně rovněž s burzou, avšak ve spojení s kryptoměnami. Je totiž spoluzakladatelem a CEO největší světové burzy kryptoměn Binance. A kryptoměny jak známo prožily černý rok, potažmo Zhao v návaznosti na divoké dění v sektoru vévodí žebříčku BBI letos s největší 87% redukcí majetku. Tedy konkrétně „přišel“ o zhruba 83 mld. USD, když v současnosti má jeho jmění činit jen 12,7 mld. USD.

Skokan roku

V absolutních číslech si letos nejvíce polepšil zmiňovaný Ind Gautam Adani. Nicméně z hlediska procentuálního nárůstu drží primát Američan Jeff Yass. Zakladatelem společnosti Susquehanna International Group, která obchoduje na vlastní účet se zaměřením na deriváty, ale také investuje přímo i do firem. Yass má navíc podíl ve společnosti ByteDance, která vyvinula aplikaci TikTok. Jeho majetek se letos měl zvýšit více než sedminásobně. Aktuálně činit 32,9 mld. USD, čímž se Yass nachází v žebříčku na 33. pozici.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688