consilium.europa.eu (Rada EU)
Akcie ve světě  |  20.12.2022 10:05:00

Rada se dohodla na mandátu k jednání o návrhu na posílení transparentnosti trhu - Unie kapitálových trhů

 

Zástupci členských států EU se dnes dohodli na mandátu pro jednání s Evropským parlamentem o návrhu nařízení o přezkumu nařízení o trzích finančních nástrojů (MIFIR) a druhé směrnice o trzích finančních nástrojů (MiFID II). Prioritami tohoto přezkumu je zlepšit transparentnost a dostupnost údajů o trhu, zlepšit rovné podmínky mezi místy provádění pokynů a zajistit, aby tržní infrastruktury v EU zůstaly konkurenceschopnými na mezinárodní úrovni.

Na základě tohoto mandátu mohou být zahájena jednání s Evropským parlamentem s cílem dosáhnout konečné dohody o budoucích právních předpisech.

Přezkum nařízení MIFIR je důležitým krokem k posílení transparentnosti trhu. Posílí postavení zejména menších investorů a usnadní jim přístup k potřebným údajům, aby mohli investovat do akcií nebo dluhopisů. Transparentnější a přístupnější finanční trh posílí celkovou integritu, konkurenceschopnost a efektivnost jednotného trhu ve prospěch podniků a občanů.

Zbyněk Stanjura, ministr financí ČR

Tento návrh zvýší odolnost tržních infrastruktur v EU. Navržené změny rovněž zvýší likviditu trhu, což podnikům usnadní získávání finančních prostředků z kapitálových trhů.

Cílem návrhu nařízení je zřídit centralizovanou databázi neboli „konsolidované obchodní informace“, která bude poskytovat přístup k údajům o trhu z obchodních systémů, jakož i systematickým internalizátorům a schváleným způsobům zveřejňování informací v celé EU, a to v konsolidované formě. To zlepší celkovou transparentnost cen napříč obchodními systémy a usnadní investorům přístup k údajům o obchodování.

Znění návrhu zajišťuje, aby poskytovatelé konsolidovaných obchodních informací poskytovali spolehlivé konsolidované údaje prakticky v reálném čase, s tím, že poskytovatel konsolidovaných obchodních informací by měl zveřejňovat konsolidované obchodních informace o provedených obchodech spolu s nejlepšími nabídkami ke koupi a prodeji v čase daného obchodu, jakož i nejlepší evropskou nabídkou ke koupi a prodeji dostupnou v tomto čase na nejkonkurenceschopnějších trzích.

Kromě toho návrh nařízení zavádí omezení plateb za směrování pokynů zákazníků v Unii. Nařízení ponechává na uvážení členských států, zda tuto praxi povolí pouze na svém území.

Návrh nařízení dále vyjasňuje omezení nepřehledného obchodování, čímž se odstraňuje složitost a zátěž systému. Současný dvojí objemový strop stanoví, že objem nepřehledného obchodování v jednotlivých obchodních systémech nesmí překročit 4 % celkového obchodování a objem nepřehledného obchodování s kapitálovým nástrojem v EU nesmí překročit 8 % celkového obchodování. Nový jednotný objemový strop stanovený v návrhu nařízení spočívá pouze v prahové hodnotě ve výši 10 % pro celou EU.

Kromě toho v zájmu zajištění odpovídající úrovně transparentnosti navržené znění mění doby odkladu pro objem a profil likvidity u transakcí s dluhopisy, strukturovanými produkty a emisními povolenkami. Tyto odklady by měly vycházet z likvidity dluhopisu, strukturovaného finančního produktu a emisních povolenek a z objemu transakcí.

  • U poskytovatelů likvidity v dluhopisech by zakrytí ceny a objemu transakcí u velmi velkých obchodů v žádném případě nemělo překročit čtyři týdny.
  • U OTC derivátů by doba trvání odkladů měla být nastavena na pružnějším základě, protože vhodnost každého období mohou určit pouze odpovídající tržní údaje. Dobu trvání těchto odkladů určí orgán ESMA.

Prostřednictvím této úpravy jsou rovněž posílena některá ustanovení o investičních podnicích obchodujících na vlastní účet, neboť poskytují trhu likviditu i za krizových podmínek na trhu.

Souvislosti

V akčním plánu pro unii kapitálových trhů z roku 2020 Komise oznámila svůj záměr předložit legislativní návrh na vytvoření centralizované databáze, která by poskytovala komplexní přehled o ceně a objemu kapitálových nástrojů a finančních nástrojů kapitálového typu obchodovaných v celé EU napříč mnoha obchodními systémy („konsolidované obchodní informace“). Dne 2. prosince 2020 Rada ve svých závěrech k akčnímu plánu vyzvala Komisi, aby stimulovala větší investiční aktivitu v EU tím, že dále posoudí, jak odstranit překážky, které zavedení služby konsolidovaných obchodních informací brání.

Komise předložila svůj návrh na změnu nařízení MIFIR a směrnice MiFID II za tímto účelem dne 25. listopadu 2021.

Kontakt pro tisk

Katharina Pausch-Homblé
Press officer
+32 470 88 42 96
+32 2 281 62 63
@pauschhomble

Nepracujete-li pro média, obraťte se prosím se svým dotazem na službu informací pro veřejnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688