Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  19.12.2022 15:09:54

Curych se dostal mezi nejoblíbenější evropská místa pro úpis akcií. Díky čínským penězům

Curych se letos vyšvihl mezi nejoblíbenější evropská místa pro úpisy akcií, a předstihl tak města jako Londýn nebo Amsterodam. Děkovat za to může Číňanům. Výtěžek prostřednictvím burzovních úpisů akcií ve Švýcarsku dosahuje za letošní rok zhruba 2,7 miliardy dolarů. Země helvétského kříže tak skončila na druhém místě za Německem, ukazují data sestavená agenturou Bloomberg.

1

Kromě jedné byly všechny tyto obchody nabídkou akcií čínských společností, jako jsou výrobci baterií GEM Co nebo Gotion High-Tech Co. Ty se během eskalace napětí mezi Čínou a USA obrátily na evropské trhy.

Curych je obzvláště atraktivní, protože Švýcarsko je vnímáno jako politicky neutrální. Firmy kotované v Číně tu tak mohou získat přístup k novému zdroji kapitálu v době, kdy globální prodeje akcií skomírají.

Listingy urychlilo také letošní rozšíření obchodního systému Shanghai-London Stock Connect, který zjednodušuje přeshraniční obchody pro firmy, se kterými se již obchoduje v pevninské Číně. Kromě propojení hlavního města Spojeného království s čínským finančním centrem tento systém nyní zahrnuje také Shenzhen, Švýcarsko a Německo.

Burza ve Frankfurtu od rozšíření tohoto programu zatím s návrhem listingu globálních depozitních certifikátů (GDR) nepřišla. Frankfurt překonal Curych díky přelomovému IPO výrobce sportovních vozů Porsche AG IPO v hodnotě 9,4 miliardy eur, což byl největší burzovní debut v Evropě za více než rok desetiletí.

Přestože jich početně přibývalo, sklízely čínské listingy ve Švýcarsku ostrou kritiku za to, že nedokázaly přilákat dostatek evropských investorů ani rozumnější počet západních bank. Většina firem tak zůstávala závislá na poradcích a akcionářích z domova.

Čínské banky v podstatě stanovují tyto nabídky jako arbitrážní příležitosti, ve kterých prodávají nově nabízené akcie v Curychu akcionářům v Číně se slevou,“ řekl Andreas Bernstorff, který vede akciové kapitálové trhy v BNP Paribas SA. „Dokud se nezapojí západní banky a tyto obchody nezačnou být ve velkém promované místním investorům, nebudou mít tyto listingy žádný reálný dopad na evropské kapitálové trhy,“ domnívá se Bernstorff. Větší a likvidnější nabídky ale podle něj na trh přijdou.

Už v první polovině příštího roku se svoje GDR v Curychu chystá prodat čínský výrobce solárních zařízení Longi Green Energy Technology, což by byla největší švýcarská nabídka akcií čínské firmy od doby, kdy regulační orgány této země začaly povzbuzovat své společnosti, aby zvážily prodej akcií.

Jak budou přicházet větší nabídky k prodeji, bude se zapojovat více západních institucí, říkají bankéři. „Trhu dosud dominovaly menší obchody, což je důvod, proč jsme mohli pozorovat, jak bookrunningu dominují čínské banky,“ uvedla Mandy Zhu, vedoucí oddělení pro Čínu a globálního bankovnictví v UBS Group AG. „Jak budou na trh přicházet větší obchody s GDR, máme v úmyslu realizovat více transakcí.”

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688