Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  15.12.2022 16:41:06

Za čínským vrcholem?

To, že čínská ekonomika jednou předežene americkou, bylo a možná stále je bráno jako jistota. Na počátku týdne jsem poukazoval třeba na to, že k tomu dojde i podle nových dlouhodobých predikcí od Goldman Sachs. Nicméně ekonomové banky přece jen posunuli datum čínského přechodu na první místo oproti předchozím predikcím o deset let dopředu. Nebo to celé vůbec není jisté?

Ekonom Michael Pettis, který v Číně působí, se domnívá, že Goldman Sachs bude ono datum posouvat dál a dál do budoucna, a nakonec toho nechá úplně. Protože Čína se před USA velikostí své ekonomiky nikdy nedostane. Následující graf od Japonského centra pro ekonomický výzkum JCER zase ukazuje, jak se v čase vyvíjely odhady toho, kdy se čínský nominální produkt dostane před ten americký (čínský HDP mínus americký):
03
Zdroj: Twitter

V roce 2020 se podle JCER věřilo, že Čína předběhne USA ještě do roku 2030. Důvodem prý měla být její razantní reakce na pandemii, která jí měla dát prostor pro následný rychlejší růst. V roce 2021 se tento výhled posunul, důvodem měl být tah Pekingu proti IT sektoru, který podle JCER bude mít dopad na inovace a dlouhodobý rozvoj celé ekonomiky. Nejzajímavější ale může být v grafu tmavě modrá křivka, která ukazuje, že podle 2022 odhadů rozdíl mezi USA a Čínou bude zhruba stagnovat (a relativního čínského vrcholu bylo dosaženo v roce 2021).

Jinak řečeno, podle JCER čínská ekonomika tu americkou nepředhoní a rozdíl mezi nimi se dokonce nebude už ani výrazně uzavírat, ale zůstane víceméně stejný jako nyní. To souzní se zmíněným panem Pettisem, alespoň na první pohled, Na druhý už ne. JCER totiž jako základní argument používá ony nižší inovace a následně slabší ekonomický rozvoj. Podle ekonoma je to ale jen výmluva těch, kteří nechápou, jak hlubokým nerovnováhám Čína čelí. Jakým?

Jde zejména o kupící se dluhy, masivní přeinvestovanost v realitách a infrastruktuře, velký objem neproduktivních aktiv, slabá spotřeba domácností, demografický vývoj, bankovní systém „prošpikovaný morálním hazardem“ a rigidní institucionální systém stavící se proti hlubším změnám. Jde o témata, o kterých tu občas píše. Dnes už jen připomenu graf, který srovnává návratnost amerických trhů a zbytku světa:
04
Zdroj: Twitter

BofA na konci křivky červenou šipkou naznačuje obrat směrem k vyšší návratnost zbytku světa. Čína není ani zdaleka celý zbytek světa a výše uvedené ani přímo neimplikuje, že by její akciové trhy musely dlouhodobě zaostávat. Ale určitou relevanci to pro obrázek mít může.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688