Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.12.2022 10:54:38

Pokud chcete zajímavá aktiva, nedívejte se na to, co se líbí všem a z čeho jsou všichni nadšení, varuje šéf Oaktree

Howard Marks z Oaktree Capital Management ve druhé části rozhovoru pro Forbes popisoval investiční strategii své firmy a také to, jak se podle něj mění celé investiční prostředí. Půjde o návrat k normálu, kdy „život nebude už tak jednoduchý jako po roce 2008“. První část rozhovoru můžete nalézt zde.

Marks připomněl, že investoři mohou postupovat „shora dolů“. Věnovat tedy pozornost zejména makroekonomickému vývoji a z něj usuzovat na další vývoj na trzích. Tomu se ale Oaktree Capital Management nevěnuje a spíše vyhledává konkrétní příležitosti na trhu. Marks to popsal jako volný den strávený v supermarketu, kde spotřebitel hledá největší slevy. Z makroekonomického hlediska byl přitom v posledních 14 letech „život velmi jednoduchý“. Sazby se totiž pohybovaly u nuly, akcie rostly, firmy to měly jednoduché se získáváním nového kapitálu. Co další roky?

Marks uvedl, že „nevěří ekonomickým predikcím, a zejména ne těm vlastním“. Přesto však odhaduje, že prostředí už nebude tak vlídné, jako tomu bylo doposud. Bude to ale návrat k normálu, finance budou dražší, více firem bude bankrotovat. „Nejde o nic neobvyklého,“ dodal investor. S tím, že Fed už nebude ekonomiku tak stimulovat jako po roce 2008.



Na dotaz týkající se Číny investor uvedl, že řada lidí ji považuje za neinvestovatelnou. Podle Markse jde o přehnaný názor, investovat se v této zemi dá, ale musí se postupovat opatrně. K tomu dodal, že celá jeho investiční kariéra stojí na investicích do neinvestovatelného. To neznamená, že by kupoval vše, od čeho se ostatní odklání. Nachází ale taková aktiva, u kterých je odklon neopodstatněný a u kterých je skrytá hodnota.

„Pokud chcete zajímavé věci, nedívejte se na to, co se líbí všem a z čeho jsou všichni nadšení,“ radí Marks. Zajímavé jsou pak podle něj alternativní investice. „Nedají vám ovšem peníze jen proto, že je děláte. Musíte je dělat dobře,“ dodal investor. Postupem času přitom nastane „demokratizace financí“ a i drobní investoři budou mít přístup k alternativám, kam se nyní nedostanou.

Zdroj: Youtube, Forbes



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688