Cianews.cz (ČIA)
Akcie ve světě  |  26.05.2003 17:50:52

PVT získala polská firma Prokom



Ve výběrovém řízení na prodej 96,52 procentního podílu ve společnosti PVT zvítězila polská firma Prokom Software spolu s investory J&T a Middle Europe Investment. O jejich vítězství rozhodl strategický záměr a nejvyšší nabídnutá cena ve výši 1,55 miliardy korun, což přestavuje 2 048 korun na akcii. Vyplývá to z dnešního sdělení společnosti Patria Finance, která transakci organizačně zajišťovala.

"Rozhodujícím faktorem pro výběr vítěze byl potvrzený strategický záměr a výše nabídnuté ceny," sdělil Tomáš Klápště z Patria Finance. Výsledek řízení ještě musí projednat vláda a v další fázi také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Výběrové řízení na prodej akcií PVT vyhlásili akcionáři společnosti - Česká konsolidační agentura, První Investiční a. s., Tritton Development Fund zastoupený investičním manažerem, kterým je ČSOB, Lento Investments, Tarpa Securities a BH Capital.

Cílem vítězného konsorcia kolem společnosti Prokom je rozvíjet stěžejní zaměření PVT, zejména činnosti související se systémovou integrací. Podle Ryszarda Krauzeho z Prokomu je akvizice takzvaného core businessu PVT ze strany Prokomu částečně financována z vlastních zdrojů a částečně bankovním úvěrem. Podle podmínek soutěže musí Prokom bezprostředně po podpisu smlouvy složit 10 procent kupní ceny. K úhradě zbylé části dojde až po schválení vládou. Samotné předání akcií se uskuteční až po udělení souhlasu ÚOHS.

PVT je známa například jako technický zpracovatel kuponové privatizace a alternativního trhu s akciemi, RM-Systému. PVT rovněž založila dceřinou společnost První certifikační autorita. V loňském roce dosáhla tržeb ve výši 1,76 miliardy korun a čistého zisku 11,9 milionu korun. Na prodej je podíl, který dnes v PVT vlastní Česká konsolidační agentura (37 procent), fondy ČSOB (30 procent) a takzvané kajmanské fondy.

Prokom Software je největší polský poskytovatel komplexních řešení IT pro velké a střední podniky a pro státní správu. V roce 2002 dosáhla společnost konsolidovaného obratu ve výši 8,3 miliardy korun a čistého zisku 568 milionů korun. J&T Finance group je významnou slovenskou finanční skupinou aktivní v oblasti investičního bankovnictví a nemovitostí. Celková aktiva skupiny J&T dosáhla v roce 2002 výše osm miliard korun. Skupina J&T zahrnuje i finanční instituci J&T Banka. Soukromé investice spravované skupinou J&T dosáhly v loňském roce 10 miliard korun. Middle Europe Investments (MEI) je nezávislá investiční společnost založená v Nizozemí, která se zaměřuje zejména na investiční příležitosti v ČR a SR. V posledních pěti letech investovala MEI v ČR a SR do více než 20 společností v objemu více než čtyři miliardy korun.

-rot-,-jh




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688