Fondee (Fondee)
Kryptoměny  |  24.11.2022 09:07:28

Krypto pohádka: Jak se Honza spálil

Zima je za dveřmi a spolu s ní i čas pohádek. Jednu vám povím i já. Hlavním hrdinou je Honza, který uprostřed krize zatoužil, stejně jako řada z nás, vydělat peníze. Sotva však vykročil ze dveří svého domova, narazil na skupinu přátel, kteří se také vydali do světa za zlaťáky. „Investuj do kryptoměn, teď je ta správná chvíle!“ radili Honzovi. A protože do světa vyrazil nejen za penězi, ale i za dobrodružstvím, přátele poslechl a s vidinou snadného zhodnocení vsadil své jmění do virtuálních měn.

Jenže jak už to tak ve světě spekulací bývá, brzy přišel na to, jak moc se unáhlil. Ani se nenadál a trhy se propadly. S prázdným měšcem přemítal nad chybou, která ho stála jeho poslední minci. Vydal se proto za moudrým dědem Vševědem. Starý muž seděl ve svém křesle a zamyšleně listoval svým bohatým investičním portfoliem. „Co tě ke mne přivádí?,“ zeptal se smutného Honzy. Když si jeho strastiplný příběh vyslechl, zamyslel se a pravil: „Vsadit na jednoho koně nebylo moudré, Honzo. Své finance vlož raději do více projektů, buď vytrvalý a investuj pravidelně. Přes noc ještě žádný investor nezbohatl. A hlavně si vždy zachovej chladnou hlavu!“ Tehdy Honza pochopil, jak lehkovážně se svými penězi naložil.

S příběhy, jako je ten Honzův, se setkávám poměrně běžně. Náhlé změny na trhu často zlákají ty, kteří s investováním do kryptoměn mají pramalé zkušenosti a snadno se nechají strhnout okolím k nákupu. Na jednu stranu mám pro toto nadšení pochopení – investovat do „krypta“ je v dnešní době již poměrně mainstreamovou záležitostí. Ve zhodnocování svých virtuálních tokenů v současné době věří více než miliarda lidí po celém světě, tedy celých 13 % lidské populace. A přes všechny krachy, kterých jsme v uplynulých letech byli na burze svědky, soudím, že tu s námi kryptoměny ještě nějaký ten pátek zůstanou.

Investovat do nich tedy určitě smysl dává a dnešek může být dobrým momentem k tomu, do světa kryptoměn poprvé proniknout. Člověk by však neměl zapomínat na osvědčená pravidla, kterých se při investování držet: diverzifikovat své portfolio, investovat v pravidelných cyklech, ale především nepodléhat okolním tlakům. V investování si totiž vždy povede nejlépe ten, kdo si dokáže za každé situace zachovat selský rozum. Věřím, že budete-li takovému přístupu věrní, výkyvy trhů vás jen těžko rozhodí.

Jan Hlavsa, zakladatel Fondee

Fondee

Český startup Fondee mění způsob, jak lidé uvažují o investicích. Funguje jako online služba pro jednoduché investování do fondů akcií a dluhopisů. Pomáhá zejména těm, kterým leží peníze na běžných účtech a kteří hledají snadnou a efektivní cestu jejich zhodnocení. Fondee pro ně zprostředkuje investice do fondů sdružujících akcie a dluhopisy. Registrace probíhá online, klient si jen vybere typ portfolia a zbytek už je bez starostí. Projekt v roce 2017 založili Eva a Honza Hlavsovi, kteří nabyli zkušenosti ve financích v londýnské City a chtějí lidem investování zpřístupnit. V roce 2021 získali pro svůj startup milion eur od skupiny soukromých investorů a J&T Banky, která se zároveň stala brokerem platformy. Od ledna 2022 Fondee působí také na Slovensku.

Více informaci na: www.fondee.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688