mzcr.cz (MZ ČR)
Zákony a právo  |  11.11.2022 12:54:38

Ministerstvo zdravotnictví představilo vyhlášku regulující nikotinové sáčky

Ministerstvo zdravotnictví představilo vyhlášku o nikotinových sáčcích. Ta upravuje požadavky na složení, vzhled, jakost a vlastnosti nikotinových sáčků bez obsahu tabáku. Klade také důraz na jejich označování včetně zakázaných prvků nebo na oznamovací povinnost výrobců a dovozců před uvedením výrobku na trh. Vyhlášku nyní posoudí pracovní komise Legislativní rady vlády a čeká ji proces tzv. technické notifikace u Evropské komise. V účinnost by pak měla vstoupit v červenci příštího roku.

Nikotinový sáček bez obsahu tabáku je novým typem výrobku dostupným na českém trhu. Jeho popularita jakožto alternativy klasických tabákových výrobků, které obsahují nikotin, roste především mezi náctiletými. Nikotinové sáčky mají kromě obsahu vysoce návykové látky společný s tabákovými výrobky typu snuss, žvýkací tabák i princip užití, nelze je však vzhledem k absenci tabáku zařadit pod definici tabákového výrobku. Ministerstvo zdravotnictví proto přistoupilo k regulaci složení a dalších atributů formou vyhlášky.

„Nikotin představuje několik zdravotních rizik, a kromě toho je vysoce návykovou látkou, která častokrát vede k celoživotní závislosti. V České republice je na trhu několik druhů nikotinových sáčků s různou příchutí včetně rozdílného obsahu nikotinu v jedné dávce. Na to je potřeba reagovat. Vyhláška mimo jiné z důvodu ochrany veřejného zdraví stanovuje maximální množství nikotinu v jedné dávce na 12 mg,“ řekla hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

V nejbližší době bude Poslanecká sněmovna projednávat novelu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek (sněmovní tisk 321/0), která si klade za cíl zamezit distribuci nikotinových sáčků osobám mladším 18 let a zintenzivnit kontrolní činnosti u jejich prodejců. Ministerstvo zdravotnictví k tomuto návrhu zákona vyjádřilo podporu. V dolní komoře jsou však i další dva poslanecké návrhy, které jsou však věcně i legislativně nedostatečné. „Jsem rád, že budou jasně stanovena pravidla pro distribuci a dojde k nastavení vyváženého regulatorního prostředí. Podporujeme proto rychlé přijetí této novely,“ zdůraznil Tomáš Prouza, viceprezident Hospodářské komory ČR.

 


Odbor komunikace s veřejností
Mgr. Ondřej Jakob, ředitel odboru komunikace s veřejností, e-mail: tisk@mzcr.cz


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688