David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  01.11.2022 15:15:45

Co je to index S&P 400 a proč by vás měl zajímat?

O legendárním akciovém indexu S&P 500 už nejspíš slyšel každý dospělý Čech alespoň jednou v životě. Jeho popularita mezi širokou veřejností v posledních letech opravdu značně vzrostla – ve velkém za to index vděčí například tuzemskému podnikateli Radovanu Vávrovi, který jej představil snad ve všech podcastech a rozhlasových relacích v zemi. S&P 500 je podle všeho svatým grálem investorů, kteří chtějí kumulovat akcie co nejvíc pasivně. V ideálním případě pošlete do tohoto indexu pár tisícovek měsíčně a počkejte co nejdéle.

Pokud se podíváme na data z minulosti, tato strategie založená na principu DCA (dollar-cost averaging) opravdu nevypadá vůbec špatně. Index S&P 500 je složen z 500 nejhodnotnějších společností na americkém trhu. Člověk tak jednou investicí vlastně nakupuje akcie hned 500 velkých hráčů — a přitom není umořen nekonečnými poplatky ani byrokracií, které by byly spojeny s jednotlivými transakcemi. Máte tady všechny – Teslu, Apple, Amazon, Google, Metu i Microsoft.

Graf: srovnání S&P 400 (barevně) a S&P 500 (modře) od roku 1992

Zdroj: Yahoo Finance

My v Mercurius Pro proti indexu S&P 500 samozřejmě nic nemáme. Naopak. Najdete ho v naší nabídce a osobně uznávám, že je to jedna z nejdostupnějších cest pro pravidelné, a především smysluplné investování. Které vám nespolkne příliš času. A pokud se podíváme na průměrné výnosy z minulosti – máme tady 2 čísla.  

Jasně, údaje z minulosti samozřejmě nepředpovídají budoucnost. Statistika je ale to jediné, co ve světě investic na konci dne máme.

Ale pojďme k tématu dnešního článku. Jsou tady i další indexové fondy, které stojí za pozornost. Dost možná neznáte ten se jménem S&P 400. A možná je to i chyba. Je totiž skvělým nástrojem pro diverzifikaci vašeho portfolia.

Na rozdíl od svého „většího bratra“ S&P 500 se totiž zaměřuje na firmy se střední kapitalizací. Nejsou sice tak známé jako třeba Tesla, za to mají obecně větší potenciál k růstu.

Co takhle investovat do společností se střední kapitalizací?

Pro zařazení do indexu musí mít akcie dané společnosti celkovou tržní kapitalizaci v rozmezí od 3,7 miliardy USD do 14,6 miliardy USD. Tato kritéria způsobilosti přitom platí pro zařazení do indexu, nikoliv pro trvalé členství. V důsledku toho není složka indexu, která zřejmě porušuje kritéria pro zařazení do tohoto indexu, odstraněna, pokud trvající podmínky nevyžadují změnu indexu.

K 31. prosinci 2021 činila mediánová tržní kapitalizace 5,77 miliardy USD, přičemž tržní kapitalizace největší společnosti v indexu činila téměř 18,6 miliardy USD a nejmenší společnosti 1,6 miliardy USD. Tržní kapitalizace indexu pokrývá téměř 7 % celkového akciového trhu USA.

Proč je index S&P 400 zajímavou diverzifikací pro vaše portfolio?

Akcie se střední tržní kapitalizací jsou pro investory nositelem značného potenciálu: Tyto tituly se nacházejí uprostřed mezi nově založenými startupy a blue-chip korporacemi. Společnosti se střední kapitalizací mohou nabídnout to nejlepší z obou světů.

Stejně jako akcie s malou kapitalizací mají potenciál k výraznému růstu. Jsou však méně volatilní a stabilnější díky již zavedenému obchodnímu modelu.

Investice do indexového fondu, který se zaměřuje na akcie se střední kapitalizací, je jedinečnou příležitostí, která je rozdělena mezi růstem a stabilitou.

Jaké akcie tady pořídíte?

  • American Eagle Outfitters (AEO)
  • AOL Inc. (AOL)
  • Domino’s Pizza Inc. (DPZ)
  • Fidelity National Financial Inc. (FNF)
  • Footlocker Inc. (FL)
  • Goodyear Tire Rubber (GT)
  • Grubhub Inc. (GRUB)
  • Interactive Brokers (IBKR)
  • Mattel Inc. (MAT)
  • New York Times Company (NYT)
  • SolarEdge Tech (SEDG)
  • Steel Dynamics Inc. (STLD)
  • Tripadvisor Inc. (TRIP)
  • Yelp Inc. (YELP)

Mrkněte na dlouhodobé srovnání obou zmíněných indexů. A nezapomeňte – S&P 400 nemá být náhradou za S&P 500. Uvažujme o něm raději jako o zajímavé diverzifikaci, která nám zvýší šanci „být u toho“ až se zrodí nová hvězda. Ještě jednou zopakujme – společnosti se střední velikostí tržní kapitalizace jsou takovou defenzivou. Nemáme tady firmy, které vznikly „minulý rok“ a nevíme, zda přežijí – a ani společnosti, které jsou již na trhu zavedeny po několik dekád a raketový růst je již tak stále méně pravděpodobný.

Ing. David Jukl, MBA 

Asset manager

Mercurius Pro, o.c.p., a.s.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688