Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.10.2022 17:21:00

Co implikují dividendové výnosy pod 2 procenta?

Po finanční krizi si americká ekonomika jako celek nevedla po řadu let nijak výjimečně dobře, platilo to zejména o trhu práce. Z hlediska akcií ovšem nastalo velmi přívětivé prostředí. Co to konkrétně znamená a implikuje pro další vývoj?

Nordea v následujícím obrázku srovnává klíčové sazby Fedu, výnosy desetiletých vládních dluhopisů a tempo růstu nominálního produktu. Ekonomové banky poukazují hlavně na to, že dlouhodobé výnosy rostou až do chvíle, kdy Fed přestane snižovat sazby. V současném kontextu by takový mechanismus znamenal, že výnosy desetiletých dluhopisů ještě nedosáhly svého vrcholu. Tedy za nyní celkem pravděpodobného předpokladu, že Fed ještě nepřestal se zvedáním sazeb.
09
Zdroj: Twitter

Výnosy dlouhodobých dluhopisů ovlivňují akciový trh poměrně citelně a má to fundamentální základ. Spolu s rizikovými prémiemi totiž určují požadovanou návratnost. Takže pokud by výnosy dosahovaly 4 % a riziková prémie 5,5 %, požadovaná návratnost by byla 9,5 %. Pokud by přitom ekonomika a zisky obchodovaných firem rostly dlouhodobě o 4 %, tak „férový“ dividendový výnos na trhu by měl být 5,5 % (součet 4 % + 5,5 % mínus 4 % růstu)*.

Dividendový výnos se nyní pohybuje pod 2 %. Jinak řečeno, ceny jsou relativně k dividendám mnohem výše, než by implikovala výše popsaná kalkulace a předpoklady. Na 2 % se dostaneme třeba v případě, že by výnosy dlouhodobých dluhopisů byly na 3,5 %, riziková prémie na 4,5 % a dlouhodobý růst ziskovosti by se pohyboval u 6 % (tedy znatelně nad nominálním růstem ekonomiky). Klíčovým rysem takového pro akcie velmi přívětivého prostředí jsou samozřejmě nízké rizikové prémie. Ale hlavně bezrizikové výnosy znatelně pod tempem růstu zisků obchodovaných společností.

Takového přívětivého poměru výnosů a růstu zisků lze dosáhnout dvojím způsobem: Nominální produkt roste tempem převyšujícím výnosy a/nebo roste poměr zisků na nominálním produktu. Jde o témata, kterým se tu průběžně věnuji, dnes se v tomto bodě vrátíme k uvedenému grafu. Právě proto, že ten ukazuje jak vývoj výnosů, tak nominálního růstu, dokonce prezentovaného jako strukturálního.

Pointa mé dnešní úvahy je v tom, že v období po finanční krizi byl onen poměr extrémně přívětivý, růst byl vysoko nad výnosy. Příčinou byly dezinflační tlaky a výsledkem postupně rostoucí valuace akciového trhu na hodně vysoké hodnoty. V období od počátku osmdesátých let už byla situace mnohem pestřejší. Dá se ale asi říci, že s tím, jak se ekonomika vzdalovala vysokoinflačnímu konci sedmdesátých let, výnosy měly tendenci klesat více pod tempo růstu. Doba po finanční krizi pak může být vnímána jako kulminace celého procesu.

Nyní se podle obrázku výnosy drží stále pod oním strukturálním tempem růstu. Ale zdaleka nejde o míru přívětivosti, která panovala před pandemií. A ona konkrétní kalkulace týkající se dividendových výnosů ukazuje, jaká by tato míra podle současného výnosu měla do budoucna asi být (viz i „Dlouhodobý růst dividend a férová hodnota amerických akcií“).

*Podobně jsem tu před časem ukazoval, jaké by bylo „férové“ PE, u kterého musíme ještě odhadovat poměr zisků a dividend.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688