mmr.cz (MMR)
Zákony a právo  |  07.10.2022 14:06:35

Zákon o veřejných dražbách konečně vstupuje do nového tisíciletí - Bartoš

Stařičký zákon o veřejných dražbách má konečně nakročeno k tomu, aby se převlékl do moderního hávu a vydal se vstříc elektronizaci. Už totiž nestačí s dechem. Nový návrh zákona, který připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj, mu dodá nejen moderní tvář, ale hlavně ho přenese z dávnověku do současnosti.

„Nemohl jsem se už dívat na to, že pracujeme se zákonem, který pořádně nezná slovo elektronizace. Musíme ve všech oborech vystoupit z dávných devadesátek, které jsou v mnohých institucích stále nesmyslně přítomny, a konečně začít používat ty nejmodernější technologie. Proto přicházíme s novým návrhem zákona o veřejných dražbách, který nás zase o něco víc přenese do současnosti,” říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

Nový zákon plně reaguje na fakt, že většina dražeb už probíhá elektronickou formou. MMR tedy odstranilo některé zbytečné a omezující požadavky kladené současnou legislativou. Zároveň výrazně zjednodušilo proces povinného zveřejnění dražebních dokumentů, a to díky modernímu informačnímu systému státní správy, takzvané Centrální evidenci veřejných dražeb.

Stávající systém z roku 2000 již naprosto neodpovídá současným standardům. Nový informační systém výrazně automatizuje zveřejňování informací, zjednodušuje a propojí seznam dražebníků se základními centrálními registry, jak odpovídá požadavkům 21. století. Zákon odstraňuje nesoulad stávající právní úpravy veřejné dražby s občanským právem a sjednocuje pravidla pro konání dražeb. Předkládaná úprava si klade za cíl především zjednodušit, zrychlit a modernizovat proces, jehož současná podoba pochází z přelomu tisíciletí a i vzhledem k postupující elektronizaci už nestačí aktuálním požadavkům.

Nový zákon současně nastavuje pravidla pro aukce a dražby, které byly dosud prováděny bez jasných pravidel mimo zákonnou úpravu veřejných dražeb. Od sjednocení pravidel si ministerstvo slibuje větší srozumitelnost a právní jistotu zúčastněných osob.

Za pozornost rovněž stojí související změna živnostenského zákona, v rámci níž se stávající koncesovaná živnost „Provádění veřejných dražeb dobrovolných“ přesune mezi živnosti vázané, čímž se stane pro podnikatele dostupnější.

Bartoš: Zákon o veřejných dražbách konečně vstupuje do nového tisíciletí
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688