Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.09.2022 14:20:13

Nejzajímavější jsou inovativní růstové společnosti, říká expert a hledá výrazné trendy ve společnosti

V americkém hospodářství již může probíhat recese, ale investoři by se měli zaměřovat spíše na to, co se bude s akciemi dít na jejím konci. Na Bloombergu to uvedl Dan Chung z Alger Management a z tohoto pohledu je podle něj relevantní uvažovat o růstových titulech a zejména o společnostech s vysokou mírou inovací, u nichž došlo k prudkému propadu valuačních násobků (viz první část rozhovoru).

Chung podle svých slov hledá výrazné trendy a změny ve společnosti a následně firmy, které svými produkty a službami s těmito trendy rezonují. Příkladem může být digitalizace firemního sektoru včetně cloudu a správy dat. Jde o nástroje zvyšování efektivity a příkladem zajímavé společnosti z této oblasti může být DataDog. Ta „v podstatě spravuje digitální infrastrukturu“ ve společnostech.

Zvyšování efektivity je pak podle experta zajímavým tématem i ve vztahu k recesi. Ta totiž představuje období, kdy se firemní sektor ještě silněji snaží o to, aby ze svých zdrojů dostal co nejvíce. Za investičně zajímavé pak Chung považuje i sektor obnovitelných energií včetně solární a větrné. Dlouhodobě se investor pohybuje i v oblasti elektromobilů a technologií uskladňování energie. Poukázal ale na to, že konflikt na Ukrajině výrazně změnil situaci i v tradiční energetice. A uvedl v této souvislosti výjimečnou pozici Spojených států. USA jsou totiž nyní podle investora silné jak na poli alternativních zdrojů energie, tak v oblasti tradiční energetiky.

Není prospekt u růstových společností ale zhoršený výhledem na další růst sazeb? Tyto společnosti jsou totiž na vyšší sazby obvykle citlivější než zbytek trhu, protože pomyslné těžiště jejich očekávaného toku hotovosti je posunuto více do budoucnosti. Chung míní, že dosavadní korekce valuací v tomto sektoru již odrážejí prospekt vyšších sazeb.

Příležitosti jsou zde právě v tom, co tyto firmy dosáhnou za několik let. S růstem sazeb ale hodnota uvedených příležitostí klesá. Investoři se také zaměřují na kratší období, ale valuace u růstu již leží velmi nízko, míní investor.

Již v první části rozhovoru přitom Bloomberg v souvislosti s valuacemi inovativních růstových akcií ukazoval následující graf. Jde o vývoj poměru cen akcií k tržbám na akcii, který se dostal hluboko pod historické průměry:

13

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688