Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  06.09.2022 17:54:00

Jeden nefungující model a predikce návratnosti akcií pro následujících deset let

Kdysi se občas v investičních diskusích probíral i takzvaný Fed model. Ten údajně používala americká centrální banka pro odhad toho, zda jsou ceny akcií na férových úrovních, anebo se od nich jedním, či druhým směrem odchylují. Dnes již o tomto modelu v podstatě neslyšíme a není divu. Mimo jiné možná proto, že jedna jeho část funguje pro predikce lépe, než celek.

Onen model pracoval s jednoduchým poměrem cen akcií a zisků očekávaných pro následující rok (PE). A k tomu s nominálními výnosy vládních dluhopisů. Výraz „model“ je snad až příliš vznešený, protože šlo prostě o rozdíl obráceného PE a výnosů desetiletých dluhopisů. Pokud tedy bylo PE například 20, EP bylo 5 %. Pokud výnosy dluhopisů dosahovaly 5 %, „model“ ukazoval, že akcie jsou férově naceněny (rozdíl EP a výnosů byl u nuly). Pokud bylo EP níže než výnosy, akcie by byly podle modelu příliš drahé (PE bylo relativně k výnosům příliš vysoko). A naopak.

Za oním předpokladem, že EP by se mělo rovnat výnosům dluhopisů, stály jen relativně krátké historické periody, tedy velmi omezená empirie. Co se týče teorie, je to ještě slabší: PE z fundamentálního hlediska skutečně závisí na bezrizikových výnosech. Ale také na rizikových prémiích a očekávaném dlouhodobějším růstu zisků. A také na tom, jaký je poměr dividend k ziskům. Říci, že to vše je férově nastaveno ve chvíli, kdy se zrovna EP rovná výnosům, je, řekněme, odvážné.

Proč tu ale vlastně rozebírám slabiny něčeho, co se stejně už v podstatě nepoužívá? V první řadě proto, že na srovnání EP s výnosy dluhopisů narážíme relativně často i dnes. Ovšem bez explicitního, či implicitního dodatku, že by se „měly“ rovnat. Spíše se hovoří o tom, že historicky je EP relativně k oněm výnosů nízko, či vysoko. I takový pohled a možné dedukce by ale měly brát v úvahu, jaké jsou rizikové prémie a očekávaný růst. Pokud se ten nachází například dost vysoko, poměr EP k výnosům může být nízko, ale akcie nemusí být ani zdaleka předražené (tudíž náchylné na korekci). Tudíž nemusí být zralé na korekci, či nízkou dlouhodobou návratnost. A naopak.

Vše výše uvedené bych dnes zakončil tím, že úplně nejjednodušší predikční „model“ má možná i v tomto případě nejvyšší vypovídací schopnost. Mám na mysli pouhé PE. O jeho predikční schopnosti pro dlouhodobější návratnost tu občas píšu, minulý týden jsme se na ní dívali u CAPE. Dnes bych chtěl ukázat následující graf od BofA, ve kterém nalezneme desetiletou návratnost predikovanou na základě PE a návratnost skutečně dosaženou:

04
Zdroj: Twitter

PE není ani zdaleka dokonalou věšteckou koulí, ale někdy se docela trefuje. Jeho současná výše by pak implikovala desetiletou budoucí návratnost ani ne 5 %. Všimněme si ale, že je to výrazně více, než v předchozích dvou letech. Což zapadá do příběhu, který tu také občas připomínám: PE letos znatelně korigovalo (a dává tak větší šanci vyšší budoucí návratnosti). Ale stále je na dost vysokých hodnotách. A tudíž jím implikovaná/předpovídaná budoucí návratnost je stále výrazně níže, než tomu bylo třeba po finanční krizi.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688