Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Investice  |  22.08.2022 09:13:10

Conectart: Hlavní nápor na dodavatele energií teprve přijde


Zdražování energií od loňského podzimu stále pokračuje – ceny elektřiny, plynu a páry se meziročně zvýšily o 44,6 %. Řada domácností musela kvůli vyšším zálohám za energie omezit své výdaje a obavy z růstu cen u Čechů dále rostou. Dodavatelé energií se proto začínají již nyní připravovat na nápor zákazníků, kteří je na podzim začnou kontaktovat ať už osobně nebo přes některou z komunikačních platforem. Nárůst požadavků a jakýchkoli interakcí očekávají oproti klidným letním měsícům až ve stovkách procent.

Pro 7 z 10 Čechů představují rostoucí ceny energií, vytápění, pohonných hmot či potravin hlavní obavy[2]. Lidé proto hledají úsporná řešení – čtvrtina odběratelů se zvýšenými zálohami za energie se musela značně uskromnit, v případě dalšího výrazného zdražování plánuje energiemi ještě více šetřit až 80 % domácností[3]. Přitom lze očekávat i zvýšený zájem o změnu dodavatele a s napětím čeká řada Čechů také na vládou připravovaný úsporný tarif.

„Na podzim energetické firmy očekávají velký nápor dotazů a požadavků zákazníků, a to nejen na kamenných pobočkách, ale i přes telefonní linky, chaty na webových stránkách, zprávy, e-maily a řadu dalších kanálů. V posledních týdnech jsme směrem od dodavatelů energií byli poptání na dodání nižších stovek operátorů kontaktních center, kteří mají pomoci požadavky zákazníků včas a kvalitně odbavit. Proto už nyní začínáme s jejich zaškolováním,“ říká Petr Studnička, generální ředitel společnosti Conectart.

Naději představuje vládou připravovaná pomoc v podobě úsporného tarifu a odpuštění poplatků za podporované zdroje energie. Na tuto podporu bude mít nárok každý, bez ohledu na to, jakou formu energie využívá. V rámci celého balíčku si vláda pro pomoc domácnostem na topnou sezonu vyhradila 66 miliard . Podle předběžných propočtů mohou některé domácnosti obdržet podporu ve výši až 17,5 tisíce , orientační částku si lidé budou moci po definitivním schválení vládního nařízení nechat vypočítat přes webovou kalkulačku[4]. Konečná podoba podpory nicméně ještě není známa.

V případě změny dodavatele energie jde o administrativní proces, při kterém záleží, zda má zákazník uzavřenou smlouvu na dobu určitou či neurčitou. Při vypovězení smlouvy na dobu neurčitou lze dodavatele změnit hned po uplynutí výpovědní doby, která je obvykle 3měsíční. Předčasné ukončení smlouvy na dobu určitou se často pojí s hrozící smluvní pokutou – v případě zvýšení ceny energie či plynu nebo změny jiných smluvních podmínek ale máte právo na odstoupení od smlouvy bez sankcí. Při podpisu nové smlouvy můžete svému novému dodavateli poskytnout plnou moc v zastupování, aby se celý proces urychlil.

Pokud máte na svého dodavatele jakékoli dotazy nebo chcete svého poskytovatele energie přímo změnit, doporučuji jej kontaktovat co nejdříve, předejdete tak komplikaci v podobě přetížení kontaktních center, které byste na podzim mohli čelit,“ dodává Petr Studnička.




 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688