Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.07.2022 17:20:00

Nedoceněné „nemaso“? Na výrobu bezmasého „masa“, je potřeba o 93 % méně půdy, o 99 % méně vody a o 46 % méně energie

Podle analytiků Morningstar je na výrobu bezmasého „masa“, jaké dělá třeba Beyond Meat, potřeba o 93 % méně půdy, o 99 % méně vody a o 46 % méně energie, než u masa skutečného. A je u něj generováno asi o 90 % méně emisí. To jako úvod k úvaze o samotné BYND, která podle Morningstar patří k mohutně podhodnoceným firmám na americkém akciovém trhu.

Morningstar tvrdí, že asi 20 % spotřebitelů bude ochotno změnit kvůli klimatu a uvedeným číslům své stravovací návyky. To jest, posunout se směrem k rostlinným alternativám k masu, včetně těch od BYND, které aspirují na chuťově dokonalou repliku (minimálně podle samotné firmy a některých recenzí, které jsem četl). O této společnosti jsem tu již psal, tentokrát se vracím právě kvůli aktuálnímu hodnocení Morningstar, podle kterého se cena akcie pohybuje na cca 36 % její odhadované hodnoty.

Co finanční výsledky? Podobně jako REAL, které jsem se tu věnoval včera, je i dnešní společnost v červených číslech už na úrovní provozního toku hotovosti. O volném toku hotovosti (to, co zbude po investicích) nemluvě. Takže z mého pohled v principu to samé, co včera – povídková akcie s širokým rozpětím budoucích scénářů a tudíž odhadů hodnot. Současnou kapitalizaci ve výši 2,39 miliard dolarů by se současným nastavením výnosů na trzích pak podle mých kalkulací ospravedlnil například následující scénář toku hotovosti pro akcionáře:

beyond meat

Pokud by BYND do deseti let najela na stabilní růst ve výši 5 %, tak podle mých výpočtů se do této doby na ospravedlnění kapitalizace musí se svým volným tokem hotovosti pro akcionáře dostat nad 250 milionů dolarů. Tržby za posledních 12 měsíců přitom dosahují 0,47 miliard dolarů, provozní tok hotovosti mínus 0,44 miliard dolarů. V jakém časoprostorovém kontextu by k tomu růstu mělo/mohlo dojít?

Morningstar tvrdí, že rostlinné maso má mimo jiné velký potenciál v Číně a v Indii. V prvním případě kvůli tomu, že země nemá ve srovnání se svou populací zase tolik zemědělské půdy. V druhém případě kvůli velkému množství vegetariánů. A Euromonitor prý predikuje, že trh s rostlinným masem poroste ze současných cca 6 miliard dolarů na 31 miliard dolarů v roce 2031. Tedy asi o 19 % ročně.

U konkrétní společnosti není otázkou jen růst celého trhu, ale i její tržní podíl. BYND má nyní konkurenta například ve formě Impossible Foods. Klíčová otázka: Lze v této oblasti mít znatelnou a udržitelnou konkurenční výhodu? Nebo vše půjde směrem ke komoditizaci? Morningstar míní, že tržní podíl BYND poroste ze současných 8,4 % na cca 12 % v roce 2031. Takže růst firmy by měl být tažen jak růstem trhu, tak zvyšujícím se tržním podílem. Mimochodem, BYND také není nijak velkou společností a tudíž se k ní může alespoň částečně vztahovat to, co jsem tu nedávno psal o valuacích a možném potenciálu malých firem (viz i včerejší článek).


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688