Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  20.07.2022 10:19:12

Německý Uniper by měl dostat státní pomoc


V Německu se vede horká debata, zda má stát vložit peníze do záchrany tamějšího obřího velkoobchodníka s energiemi Uniper. Jeho šéf si stěžuje, že kvůli potížím s dodávkami plynu z Ruska musí jeho firma (která je na dodávkách z Ruska závislá výrazně víc než její konkurenti) dokupovat plyn jinde a za mnohem vyšší ceny, a tudíž těžce prodělává – údajně desítky milionů eur denně. Tomuto finančnímu tlaku se firma snaží vyhnout i tím, že začala čerpat plyn ze svých zásobníků, což je samozřejmě v přímém rozporu s celoevropskou snahou naopak zásobníky před zimu plnit.

Z čistě německého pohledu je věc asi vcelku jasná. Prioritou je teď zajištění dodávek plynu do domácností a do vybraných firem. Zachování dodávek energie, ať už touto nebo jinou cestou, je v Německu (stejně jako ve všech dalších bohatých ekonomikách) pokládáno za politicky nezbytné, z čehož plyne, že nějaký zásah hrazený z veřejných peněz je takřka jistý.

Forem tohoto zásahu je víc, nicméně v nynější akutní situaci se mně jeví jako nejjednodušší řešení veřejná podpora Uniperu (a případně podobných firem v podobných potížích), ať už formou úvěrů (které už Uniper začal dostávat) nebo kapitálového vstupu. Do budoucna je pak třeba pracovat na mnohem tvrdší regulaci řízení rizika v tomto odvětví.

Zajímavá je tato kauza i proto, že Uniper je většinově vlastněn finskou firmou Fortum, a ta je zase většinově v rukou finského státu. Berlín tedy už tlačí na Helsinki, že by měly na záchranu Uniperu přispět i ony, přinejmenším ve jménu nyní tolik vzývané evropské „energetické solidarity“. Finové na oplátku kroutí hlavou nad německou snahou utlumit i své poslední ještě běžící atomové elektrárny. Každopádně příslušný člen finské vlády včera potvrdil, že každodenní rozhovory o řešení situace ani po dvou týdnech příliš nepokročily.

Odhad celkového účtu za záchranu Uniperu je velmi těžký, protože bude záviset na rychlosti, s jakou se z technického a legislativního hlediska podaří najít náhradní zdroje plynu a obecněji energie a jak se bude vyvíjet cena těchto zdrojů. Pokud by problém trval v dnešním rozsahu například rok, celoroční náklady pro německý stát by se pohybovaly v nízkých desítkách miliard euro.

Osud Uniperu by ale měl intenzivně zajímat i nás v Česku. Pád firmy, skrze kterou do Česka proudí část zdejší spotřeby plynu, by jistě výrazně zkomplikoval situaci na trhu s plynem včetně jeho dovozu do Česka. Dá se předpokládat, že případný konkurzní správce by vyhodnotil pokračování přeprodávání plynu Uniperem jako nevýhodné, načež by se dodávky plynu do Česka založené na smlouvách s touto firmou mohly zcela zastavit (nebo přinejmenším výrazně zpozdit do doby, než obchodní závazky Uniperu převezme jiná firma – což je pravděpodobné jen v případě, že jí tuto aktivitu bude někdo dotovat, například český stát...).

Michal Skořepa

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688