Patria (Patria Finance)
Investice  |  29.06.2022 11:39:48

Stratég Morgan Stanley počítá s mírnou recesí. A S&P 500 na 3000 bodech

S mírnou recesí v USA počítá hlavní stratég Morgan Stanley Mike Wilson. Hovořil o ní na Bloombergu s tím, že nepůjde o nic takového, jako je krize či hluboký propad. Jim brání silný soukromý sektor, včetně finančního. Morgan Stanley hovoří i o tom, že index S&P 500 může uzavřít rok na 3000 bodech. Co stojí za tímto odhadem?

Wilson míní, že na dosažení 3000 bodů není třeba mnoho. V tom smyslu, že recese by snížila zisky obchodovaných firem na 195 dolarů na akcii. Pokud k tomu přidáme PE kolem 15, dostáváme se ke zmíněné hodnotě. Býčí scénář je nyní „dost nepravděpodobný“. Jak hodnotí stratég vývoj na dluhopisových trzích?

Wilson uvedl, že jeho firma nakupovala dluhopisy ještě předtím, než došlo ke znatelnému růstu jejich výnosů a poklesu cen. V tomto ohledu tak podcenila to, kam až se ceny mohou dostat, ale Wilson míní, že šlo o přestřelení a nyní nastává návrat k cenám a výnosům, které jsou více v souladu s fundamentem. Podle stratéga totiž centrální banka již ekonomiku dostatečně zpomalila, možná je i recese.


Fed tedy bude podle experta pokračovat se zvedáním sazeb tak, jak o něm hovoří, trhy se ale mýlí, pokud čekají agresivnější postup. Wilson k tomu dodal, že omylem je podle něj očekávání růstu sazeb někam k 3,5 – 4 %, jejich konečná výše bude „znatelně pod tím“. Na akciovém trhu si přitom letos vedla dobře zejména energetika a defenzivnější tituly. Podle experta je již energetika ale „trochu nebezpečná“ a může nastat i určitý odklon od defenzivy ke kvalitnějším růstovým firmám způsobený poklesem výnosů dluhopisů.

Na akciovém trhu se nyní „platí za firmy, které jsou schopny generovat zisky a tok hotovosti“. To je podle Wilsona téma, kterému se jeho firma věnuje. Zajímavé mohou být i společnosti, které mají nízký poměr zásob, investic a osobních nákladů k tržbám, i když se nutně nemusí krýt s uvedenou kvalitou.

Stratég dále uvedl, že dříve se jeho firma stavěla skepticky například k sektoru zboží krátkodobé a dlouhodobé spotřeby, to se ale změnilo kvůli poklesu valuací. Nyní je situace taková, že lze těžko dělat plošné závěry, firmy je lepší vybírat a nutnou podmínkou je jejich ziskovost. Podle Wilson se tedy jen tak nevrátí doba, kdy byly v kurzu i neziskové technologie.

Zdroj: Bloomberg



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   8:18  Česká koruna zvolna posiluje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   8:16  Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Pá   7:35  Ranní shrnutí (26.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688