Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.06.2022 06:00:00

Jak se tvoří investiční tipy - Branislav Soták

Tým analytiků Patria Finance připravuje pro své klienty seznam dlouhodobých investičních příležitostí. O tom, co analýze předchází, jaká kritéria se pro výběr jednotlivých titulů používají nebo jakým způsobem probíhá uzavírání investičních tipů, hovoří v úvodním videu série #InvestičníTipy Branislav Soták, seniorní analytik Patrie. A nezapomíná ani na několik rad pro ty, kteří si své investiční tituly vybírají sami.

"Standardně začínáme u našeho screeningového mechanismu z naší dílny,“ uvádí rozhovor analytik Branislav Soták. Ten se využívá jako spolehlivý a rychlý způsob, který seřazuje jednotlivé tituly v rámci sektoru, tak i sektory v rámci celého trhu, což následně umožní posoudit atraktivnost jednotlivých složek trhů. „Výsledný produkt, který klienti vidí pod záložkou Investiční tipy,… je určitá finanční alchymie. Člověk do toho dává i své zkušenosti z trhu, co a v jaké době fungovalo,“ doplňuje.

Pokud má Branislav Soták nějakou investiční tezi, sleduje i protichůdné názory ostatních analytiků. „Vím, proč si myslím, že má investiční teze dává smysl, ale zajímá mě, proč si někdo myslí, že smysl nedává,“ prozrazuje Soták. „Opačné předpoklady porovnávám se svými předpoklady, a buď jsou relevantní a nechám se názorem ovlivnit, anebo relevantní nejsou a pak si nechám vlastní názor.“

Aktuálně řadí analytici Patrie své dlouhodobé investiční příležitosti do tří skupiny na cyklické, strukturální a cyklické/strukturální. Tato struktura se v čase mění podle toho, jakou hlavní zprávu chtějí analytici akcentovat. „Dlouho byly rozdělené regionálně. Poté, během pandemie, byly rozdělené na covidové tipy, na vakcínové tipy a něco mezi.“ Momentálně dává podle analytika smysl rozdělení právě na cyklické, strukturální, velmi dlouhodobé, příběhy a něco mezi tím.

Za posledních deset let máme spočítané, že dlouhodobé tipy nám fungují zhruba ze 75 procent, průměrný výnos se pohybuje mezi 25 a 30 procenty a jak v America, tak v Evropě, jsem na anualizované bázi schopni překonávat benchmark, říká Soták. Jak ale přistupovat k tipům, které aktuálně ztrácí na hodnotě? Mají je investoři preferovat s tím, že nabízí vyšší potenciál, anebo k nim naopak být opatrní? „Nikdo ale není neomylný a zhruba jeden z třech, jeden ze čtyřech tipů nám nevychází,“ přiznává analytik. „Pokud jsou doporučení stále na seznamu investičních tipů, tak stále platí. I napříč tomu, že daný titul padá, tak v něm stále vidíme atraktivní investiční příležitost.“ Na druhou stranu ale varuje před vybíráním pouze klesajících titulů ze seznamu dlouhodobých investičních příležitostí. K tomu není seznam koncipován. „Často se stává, že ta doporučení, která začnou fungovat hned od začátku, jsou ve finále nejlepší.“

V jaké situaci se analytici rozhodnou doporučení na daném titulu uzavřít? Prvním případem je, že jsou tipy „velmi zelené" a dojde k naplnění investiční teze. . Anebo nastane situace, která „v investiční tezi vyvolá trhliny a v té době záleží, jestli jsme měli do té dobu šťastnou ruku – podle toho uzavíráme buď se ziskem, nebo se ztrátou. Zelené tipy uzavíráme vždycky raději,“ uvádí analytik. "Za poslední rok a půl bylo prakticky vše, co jsme vyřazovali, s velmi vysokými výnosy," dodává.

Které konkrétní parametry analytici při výběru titulů sledují? Který region analytik preferuje a co doporučuje začínajícím i pokročilým investorům? Více se dozvíte v první části série videí #InvestičníTipy.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688