Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  09.06.2022 11:01:11

Japonská měna jako nebezpečný short i splněný sen centrální banky

Japonská měna jako nebezpečný short i splněný sen centrální banky

Jan Berka
11:01 9. června 2022
Zdroj: Depositphotos

Japonský jen je nejslabší za posledních zhruba dvacet let. Neustále se spekuluje o tom, že japonské ministerstvo financí spolu s Bank of Japan přistoupí k intervenci. Důvody pro další oslabení jenu tu jsou. Divergence americké a japonské měnové politiky. Rostoucí americké tržní sazby a Japonsko jako čistý dovozce energií.

Práh bolestivosti bude s ohledem na dosavadní absenci intervence ze strany ministerstva a centrální banky zřejmě vysoko. Obě instituce jsou ale tak trochu ve střetu. Centrální bance slabý kurz vyhovuje, jelikož je proinflační. Inflace na cíli byl velmi dlouhou dobu sen celé Bank of Japan a slabý kurz ho pomáhá splnit. V případě ministerstva financí může být slabý jen ale problém s ohledem na dovoz energií. Stejně tak to podle nedávného průzkumu Japonské asociace vedoucích pracovníků firem vidí i 74 % dotazovaných manažerů

V mnoha nedávných článcích od agentury Bloomberg jsou uveřejněny sázky na dále oslabující japonskou měnu. Commonwealth Bank například očekává možné oslabení jenu až k 136,00 za dolar, Capital Economics pak dokonce až k 140,00 za dolar. Cally tohoto typu jsou poměrně časté, nehledě na vše výše zmíněné. Uznávám, že například z pohledu centrální banky je důležitější cílení výnosové křivky, a proto se bude soustředit na případné „intervence“ na bondovém trhu. Celkově mi ale přijde, že jakmile vznikne riziko, byť je zmínka, o možném zásahu nositelů hospodářské politiky, je to automatický signál do pozice nevstupovat. O to víc, pokud jde o short měny, která už je teď nejslabší za dvacet let.

A pokud se přece rozhodnete riskovat, kolega David Jansa se ve svém nedávném textu podíval na jen optikou technické analýzy. Upozornil na překoupenost dolaru proti jenu. Velkou váhu pak přikládá hranici 135,00 za dolar. Pokud by se oslabování japonské měny nezastavilo a pokračovalo směrem k 140,00 za dolar, do hry by se podle něj dostala mnohem ostřejší slovní intervence, než které jsme slyšeli doposud.

Zdroj: Bloomberg, Reuters, Bank of Japan 

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Investice Měny

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688