Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  29.05.2022 09:03:42

Akcie ČEZ také v uplynulém týdnu zajistily více než polovinu všech obchodů na pražské burze, navíc ji stáhly níže. Došlo i na další prodeje ze strany managementu


Pražská burza jakoby indexově znovu nedbala na zahraniční akciový vývoj. Poté, co v předcházejícím týdnu poskočila nejsilněji v tomto roce, přestože zahraniční trhy klesaly, tentokrát přes optimismus na zahraničních trzích naopak utrpěla ztráty. Index PX navíc odepsal téměř 2,5 %. Své sice sehrály rozhodné dny pro nárok na dividendy, nicméně i po tomto očištění, tedy dle indexu PX-TR, pražská burza v týdnu ztratila 0,85 %.

Jak je vlastně patrno i níže z našeho grafického přehledu, hlavní úlohu opět sehrály akcie ČEZ. Zatímco v předcházejícím týdnu jejich dlouho nevídaný dvouciferný skok přispěl k silnému růstu pražské burzy, tentokrát jejich korekce působila obráceně. Větší ztráty než index zaznamenaly opět také akcie PILULKA, jejichž váha v indexu PX je však zanedbatelná. U akcií ČEZ s jejich kurzovým poklesem sice váha klesla, stále však dosahuje nadprůměrných 26 %. V návaznosti na nadcházející úterní kurzy dojde pak 17. června k pravidelné aktualizaci báze indexů, která by měla vrátit jejich váhu do limitních 20 %. K akciím ČEZ možno zmínit v týdnu oficiálně svolanou valnou hromadu na 28.6. s potvrzeným návrhem dividendy 44 , resp. rozhodným dnem pro nárok 4. července. Z opozice zaznívají návrhy na dividendu vyšší, když ze strany státu se také řeší možné nižší ceny na část spotřeby domácností. V návaznosti na ceny elektřiny/plynu na burze, zveřejněné nové ceníky ČEZ ukazují od července na další zdražení. Ceny pro nové „nejdražší“ roční smlouvy se dostávají, včetně distribuce, už na úroveň 10 Kč/kWh. U plynu pak přes 4 600 /MWh.

Podruhé v tomto měsíci došlo také na tzv. insider prodeje. Opět v souvislosti s již v roce 2019 zrušeným dřívějším opčním motivačním programem, resp. jeho dobíháním. Ředitelka útvaru řízení aktiv OZE Andrea Rottenbornová uplatnila držených 2 285 opcí, resp. získala tak daný počet akcií za kurz zhruba 516 . Následně je v úterý na pražské burze prodala s více než 100% zhodnocením, resp. za kurz 1 082 . Realizovala tak hrubá zisk téměř 1,3 mil. .

Čtěte také: ČEZ – zrušený opční program nyní managementu přináší zhruba 100% zhodnocení


Na index zatlačily rovněž oba rakouské tituly, což však ovlivnilo od pondělí jejich obchodování bez nároku na letošní dividendu. Oba tituly se nicméně pokoušely dividendové ztráty vymazat. Avšak neúspěšně, když u akcií ERSTE se v domovské Vídni opět potvrdila výrazná technická hranice (resistence) u 30 EUR. Nezvykle již pátý týden v řadě zůstaly pod prodejní převahou akcie MONETA, které tak o něco prohloubily svá 11měsíční minima. Díky pak nádechu při páteční seanci se jediným růstovým finančním titulem staly akcie KB.

Čtvrtý týden v řadě ztratily akcie Avast, u kterých na pražské burze oproti domovskému Londýnu přitom navíc nadále přetrvává obchodování s prémií. Od letošních březnových maxim titul každopádně ztrácí již přes čtvrtinu hodnoty. Převzetí firmy (fúze) s NortonLifeLock je přitom jen odsunuto, resp. pokud jí dá zelenou britský antimonopolní regulátor, uskutečnit by se měla v 2. polovině roku. Softwarová společnost v týdnu svolala na 24. června tradiční každoroční valnou hromadu.

Akcie PHILIP MORRIS v návaznosti na schválenou navrhovanou dividendu 1 310 vytvořily nová 4letá maxima, resp. v úterý při ex-date lze očekávat jejich technickou kurzovou korekci. Obdobný vývoj čeká o den později akcie COLT CZ, které se v uplynulém týdnu staly jasným vítězem pražské burzy. Po několikatýdenním vyčkávání dodaly titulu pozitivní impuls zveřejněné růstové hospodářské výsledky. Ocitl se tak zpět u svých letošních historických maxim a tedy vlastně i rezistencí.

Zmínit možno ještě akcie PHOTON ENERGY, které během posledního měsíce obdržely druhý pozitivní analytický pohled. Tentokrát od Wood&Companycílovou cenou 84 . Sama firma, která v úterý v Holandsku pořádá každoroční valnou hromadu, o 10 mil. EUR navýšila úspěšným prodejem svou „zelenou“ emisi 6,5% dluhopisů na celkových 65 mil. EUR. Díky poslednímu poklesu akcií ČEZ, akcie PHOTON ENERGY převzaly zpět svou pozici letos kurzově nejvýkonnější emise. Po loňském 52 % propadu se letos aktuálně nadechují o téměř 43 %.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688