mmr.cz (MMR)
Investice  |  23.05.2022 00:00:00

NKÚ potvrdil kvalitní nastavení řídicího a kontrolního systému IROP na revitalizace a rekonstrukce národních kulturních památek a památek UNESCO

NKÚ potvrdil kvalitní nastavení řídicího a kontrolního systému IROP
23. 5. 2022

Národní kontrolní úřad (NKÚ) prověřil využití finančních prostředků z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) na revitalizace a rekonstrukce národních kulturních památek a památek UNESCO. NKÚ při své rozsáhlé kontrolní akci neshledal žádná závažná porušení právních předpisů a neidentifikoval téměř žádné nezpůsobilé výdaje. Tyto skutečnosti potvrzují kvalitní nastavení řídícího a kontrolního systému IROP a zároveň výbornou práci vybraných příjemců při realizaci projektů, které kladou na příjemce velmi vysoké nároky. Jedná se totiž o projekty finančně nákladné a technicky komplikované.

„Inicioval jsem snahu nejpostiženějších členských států EU, abychom společně apelovali na Evropskou komisi, že je nutné upravit pravidla směrem k flexibilnějšímu využití evropských dotací pro naše členské státy. Aktuální krize dopadá i na příjemce, kteří své projekty realizují v prostředí přerušených dodavatelských řetězců, nedostatku stavebních materiálů i pracovních sil, takže je pro řadu z nich těžké projekty dokončit ve stanoveném termínu,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Podrobnosti ke snaze ČR a dalších postižených států, kterou inicioval ministr Ivan Bartoš: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR - Bartoš: Odeslali jsme do Bruselu společný dopis ministrů 10 zemí nejvíce zasažených uprchlickou kriz (mmr.cz)

„Jsem rád, že rozsáhlá kontrolní akce NKÚ potvrdila správné nastavení kontrolních procesů na straně Ministerstva pro místní rozvoj. Jsme si vědomi nepříjemné situace, ve které se příjemci a obecně zadavatelé veřejných zakázek na stavební práce v poslední době ocitli vlivem nedostatku pracovníků a stavebních materiálů. Na úrovni EU se proto Česká republika snaží spolu s dalšími členskými státy vyjednat mj. prodloužení období způsobilosti výdajů o rok déle, tedy do roku 2024”, říká náměstek ministra pro místní rozvoj Zdeněk Semorád.

MMR zároveň zpracovalo metodické postupy, které by měly napomoci příjemcům, kteří by se mohli dostat do časové tísně tak, aby nemuseli odstupovat od realizace celých projektů.

NKÚ prověřoval MMR jakožto poskytovatele dotace a zároveň Řídicí orgán IROP, dále pak Centrum pro regionální rozvoj České republiky jakožto zprostředkující subjekt, který mimo jiné vykonává hodnocení a kontroly projektů spolufinancovaných z IROP, a 13 náhodně vybraných příjemců.

Zachování, ochrana a rozvoj kulturního dědictví ČR a obnova nejvýznamnějších památek je dlouhodobou prioritou MMR, na kterou klade při vyjednávání s EU vysoký důraz. Pro období 2021-2027 se podařilo vyjednat téměř 9 miliard právě pro oblast kulturního dědictví a cestovního ruchu, z toho 3,5 miliardy bude určeno opět na národní kulturní památky a památky UNESCO.

NKÚ potvrdil kvalitní nastavení řídicího a kontrolního systému IROP
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 14:40  Reálné osobní výdaje na 0,5 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688