Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.05.2022 15:02:39

Buď technologiím věříte, nebo ne. Trh podle manažera Ark Invest teď na fundament nehledí. Příležitost k nákupu?

O investiční společnosti Ark Invest se hodně hovořilo v době, kdy si technologické akcie procházely boomem, ale to samé platí i nyní, kdy jde o sektor procházející prudkou korekcí. Ark Invest se totiž zaměřuje právě na technologické tituly a ředitel jejího oddělení akciového výzkumu Brett Winton hovořil na Bloombergu o jeho pohledu na aktuální dění na trzích a dalším výhledu.

Analytik hovořil o tom, že jeho společnost věří, že v následujících deseti letech dojde k výraznému technologickému pokroku, který se projeví v celé ekonomice. Za příklad dal pokles nákladů spojený s rozvojem umělé inteligence. Pokud někdo v rozvoj a přínosy nových technologií věří, současné dění na trzích by podle experta nemělo mít takový vliv.

„Je jasné, že trhy nyní nenaceňují aktiva na základě jejich fundamentu,“ dodal analytik s tím, že ceny jsou dány hlavně pohybem peněz mezi jednotlivými druhy aktiv. Tedy těmi, kteří alokují aktiva podle jiného než fundamentálního pohledu. Z Wintontova pohledu jsou nyní technologické akcie k dostání za nízké ceny. Následující graf ukazuje, jak se vyvíjí tok peněz do fondu společnosti Ark Invest zaměřeného na technologie. Jde o pozorně sledovaný fond, který průběžně zveřejňuje své pozice. Jak je zřejmé z grafu, největší popularity si užíval na přelomu roku 2020 a 2021:

12
Zdroj: Bloomberg, Youtube

Winton popisoval, že podle jeho názoru ovlivní nové technologie i řadu tradičních odvětví, firem a jejich akcií. Příkladem mohou být autonomní nákladní automobily, které by mohly posunout tento způsob dopravy nákladově níž tak, že by se stal vážnou konkurencí železniční dopravy. Což by mělo mimo jiné přímé důsledky pro železniční společnosti obchodované na akciovém trhu. Ty by totiž měly „výrazně nižší hodnotu, než se nyní předpokládá.“

U samotných technologických firem a akcií je nyní podle experta situace na trhu taková, že tradeři aktivně vyhledávají společnosti, které netvoří volnou hotovost a jejichž cash flow je v záporu. Na nich pak otevírají krátké pozice a spekulují tím na další pokles cen těchto akcií. Ne všechny firmy v technologickém sektoru jsou ale tohoto druhu, například Zoom „generuje masivní pozitivní cash flow“.

Pokles cen akcií u společností s negativním cash flow pak podle experta představuje příležitost nakoupit „smysluplné vlastnické podíly u těch, které budou v delším období, co se týče tvorby hotovosti, v plusu.“ Ark Invest má přitom největší pozice ve společnostech Tesla, Roku, Zoom, Block, Coinbase a Teladoc Health.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 16:02  Komentář k dubnové volatilitě Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 14:40  Reálné osobní výdaje na 0,5 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688