Cianews.cz (ČIA)
Akcie ve světě  |  11.04.2003 08:51:14

V ČR se vloni prodalo přes 395 tisíc kusů osobních počítačů



Přes 395 tisíc kusů osobních počítačů (PC) se v loňském roce prodalo v České republice. Trh tak meziročně vzrostl o 12,4 procenta, nezopakoval však předchozí meziroční nárůst o 18,5 procenta. Vyplývá to z analýzy společnosti IDC CEMA. Celkový počet zahrnuje stolní počítače, přenosné počítače a servery na platformě Intel.

Koncoví uživatelé v roce 2002 utratili za osobní počítače v ČR přes 450 milionů dolarů, což představuje meziroční nárůst o pět procent. "Rozdíl v míře dynamiky růstu počtu kusů a jejich hodnoty je způsoben stále klesajícími koncovými cenami, a to zejména u přenosných počítačů," vysvětlil Lukáš Raška z IDC CEMA.

Mezi dodavateli vloni patřilo první místo společnosti Hewlett-Packard (HP), která dodala 17 procent všech PC prodaných vloni v ČR. "Tento údaj však nezahrnuje výsledek společnosti Compaq za první čtvrtletí roku 2002, tedy před sloučením s HP. Pokud bychom její výsledky z prvního čtvrtletí přičetli, podíl HP by dosáhl úrovně 19 procent," uvedl Raška.

Druhé místo vloni patřilo společnosti AutoCont s 12procentním podílem na počtu prodaných kusů. "Společnosti k tomuto výsledku výrazně pomohly dodávky pro projekt Internet do škol," upozornil Raška. Právě projekt Internet do škol podle analýzy IDC CEMA zkreslil celkový trh, takže uvedené hodnoty neodrážejí přesně opravdový stav trhu osobních počítačů v ČR. Bez projektu Internet do škol by počet prodaných kusů meziročně vzrostl zhruba jen o pět procent.

Třetí místo obsadila společnost Dell s podílem ve výši devíti procent. Čtvrté místo patří firmě Acer, která se zabývá převážně dodávkami přenosných počítačů. Na samotném trhu přenosných počítačů vloni společnost Acer dosáhla podílu 37 procent.

V roce 2002 bylo realizováno pouze několik větších projektů, největším je již zmíněný Internet do škol. Poptávku po osobních počítačích vytvářely především menší firmy a domácnosti, což bylo nejvíce patrné zejména v posledním čtvrtletí loňského roku.

Z pohledu prodejních kanálů se o absolutně nejvíce prodejů zasloužila širší skupina, kterou IDC nazývá computer specialist a patří do ní distributoři, dealeři a reselleři. Velmi dynamickým prodejním kanálem se stává retail, kam IDC řadí velké řetězce jako například Tesco, Electroworld nebo Hypernova. "Byť tento kanál představuje zatím pouze pět procent celkových prodejů, skrývá velký potenciál do budoucna," dodal Raška. Prodeje přes internet podle IDC CEMA mírně rostou, nicméně stále narážejí na mnohé bariéry, které brzdí rychlejší rozvoj těchto on-line nákupů.

-pk- -kaj-,-jh




©ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČIA je výslověi zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688