ec.europa.eu (Evropská komise)
Investice  |  06.05.2022 14:00:31

Komise hodlá získat zpětnou vazbu na navrhované zjednodušení pravidel týkající se postupů pro spojování podniků - Fúze (spojování podniků)

Komise dnes zahájila veřejnou konzultaci, v níž vyzývá všechny zúčastněné strany, aby se vyjádřily k návrhu revidovaného prováděcího nařízení o spojování (dále jen „prováděcí nařízení“) a ke sdělení o zjednodušeném postupu.

Komise v srpnu 2016 zahájila důkladný přezkum procesních a jurisdikčních pravidel pro spojování podniků. Cílem tohoto procesu je zaměřit se na postup Komise a jeho zjednodušení při přezkumu spojování podniků v případech, v nichž je nepravděpodobné, že by vyvolaly obavy týkající se hospodářské soutěže, a na které se vztahuje zjednodušený postup, a cílem je i soustředit zdroje na nejsložitější a nejrelevantnější případy. Tento proces zahrnuje hodnocení procesních a jurisdikčních aspektů kontroly spojování podniků v EU a veřejnou konzultaci o počátečním posouzení dopadů.

Výkonná místopředsedkyně Komise odpovědná za politiku hospodářské soutěže Margrethe Vestagerová uvedla: „Naše inciativa si klade za cíl nadále snižovat administrativní zátěž jak pro podniky, tak pro Komisi a umožní nám soustředit zdroje na ty fúze, jež si zaslouží podrobné šetření. Vyzýváme všechny strany, aby nám předložily k návrhu revidovaných pravidel své připomínky, které poslouží k přípravě nových pravidel, jež mají vstoupit v platnost v roce 2023.“

 

Navrhované změny

Jak bylo detailněji stanoveno ve stručných informacích přiložených k prováděcímu nařízení a sdělení o zjednodušeném postupu, navrhované změny si kladou za cíl:

  • rozšířit a objasnit kategorie případů, které lze řešit v rámci zjednodušeného postupu,
  • zavést zdokonalené záruky, aby se zjednodušený postup neuplatňoval na případy. které si zasluhují podrobnější přezkum,
  • zajistit účinné a přiměřené shromažďování informací zavedením nového oznamovacího formuláře pro zjednodušené případy, a to ve formátu zaškrtávání políček,
  • zjednodušit přezkum pro nezjednodušené případy snížením a objasněním požadavků na informace,
  • zavést elektronické oznamování a možnost pro zúčastněné strany odevzdat určité dokumenty elektronicky.

Další postup

Zainteresované strany se vyzývají, aby předložily své připomínky k návrhu pravidel do 3. června 2022.

Více informací včetně toho, jak vložit svůj příspěvek, je k dispozici zde.

Na základě shromážděných podkladů během fáze posuzování dopadů a připomínek zúčastněných stran k prováděcímu nařízení a ke sdělení o zjednodušeném postupu Komise dokončí posouzení dopadů a provede důkladnější revizi dnes zveřejněných návrhů. Komise si klade za cíl zavést nová pravidla v roce 2023.

Souvislosti

Evropská komise je povinna posuzovat fúze a akvizice zahrnující společnosti, jejichž obrat přesahuje určité prahové hodnoty (viz článek 1 nařízení EU o spojování ), a bránit spojením, která by zásadně narušila účinnou hospodářskou soutěž v Evropském hospodářském prostoru nebo v jakékoli jeho podstatné části. V posledních letech se Komise snažila soustředit svá šetření na případy, u kterých je větší pravděpodobnost, že budou mít zásadní dopad na podniky EU a občany. Komise v roce 2000 představila zjednodušený postup pro kategorie spojení, které mohou být běžně povoleny, pokud neexistují zvláštní okolnosti. V rámci zjednodušeného postupu jsou oznamující strany povinny poskytnout méně informací a přezkum je obvykle dokončen rychleji.

V březnu 2021 dokončila Komise své hodnocení procesních a jurisdikčních aspektů kontroly spojování podniků v EU (dále jen „hodnocení“), které mimo jiné zahrnovalo přezkum balíčku zjednodušujících opatření z roku 2013 a celkové zjednodušení postupů spojování podniků. Hodnocení ukázalo, že balíček zjednodušujících opatření z roku 2013 byl účinný z hlediska častějšího uplatňování zjednodušeného postupu na neproblematická spojování a snižování zátěže jak pro podniky, tak pro Komisi, a zároveň zajistil účinné prosazování pravidel pro spojování podniků. Mohou však existovat případy, které jsou obvykle neproblematické, na něž se zjednodušený postup nevztahuje a v určitých případech mohou být požadavky na informace stále příliš obsáhlé. Zároveň se v hodnocení poukázalo na to, že aktuální sdělení o zjednodušeném postupu nemusí být dostatečné jasné ve vztahu k určování zvláštních okolností, a příslušné případy vyžadují podrobnější přezkum, i když splňují podmínky pro zjednodušené zacházení.

Z výsledků hodnocení tedy vyplynulo, že má smysl zvážit další zacílení kontroly spojování podniků v EU, a to rozšířením a objasněním rozsahu sdělení o zjednodušeném postupu a provedením revize prováděcího nařízení. Komise tudíž prozkoumala možnosti, jak dosáhnout cílenějšího a zjednodušeného přezkumu spojování podniků, a to v případech zjednodušených, a v rámci možností i nezjednodušených případů spojování podniků, aniž by bylo ohroženo účinné prosazování pravidel o spojování podniků.

Dne 26. března 2021 Komise zveřejnila své počáteční posouzení dopadu, které upřesňuje různé možnosti, jež se zvažují pro dosažení zmíněných cílů. Komise zároveň zahájila první veřejnou konzultaci týkající se možností zvážených v počátečním posouzení dopadů. Po zhodnocení zpětné vazby získané během první veřejné konzultace a dalšího interního průzkumu Komise přezkoumala prováděcí nařízení a sdělení o zjednodušeném postupu a připravila revidované návrhy textů, které jsou dnes zveřejněny.

Další informace

Viz zvláštní internetové stránky GŘ pro hospodářskou soutěž, které obsahují návrh revidovaného prováděcího nařízení a sdělení o zjednodušeném postupu, všechny příspěvky zúčastněných stran odevzdané v rámci hodnocení a počáteční posouzení dopadů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688