Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  26.04.2022 12:29:00, aktualizováno 30.04.2022 09:04:53

Odměňování akcionářů na pražské burze začíná. KB má dividendu schválenou, ČEZ to čeká

Jak firmy s akciemi na prestižním trhu pražské burzy odmění svoje podílníky po dalším covidovém roce? Energetická skupina ČEZ již oznámila, že na řádné valné hromadě bude navrhovat dividendu ve výši 44 na akcii. Je to výsledek součtu řádné složky ve výši 37 na akcii odpovídající 90 % očištěného konsolidovaného čistého zisku za rok 2021 a mimořádné složky ve výši 7 na akcii, která odráží příspěvek prodeje bulharských aktiv.

Dividendu ze zisku roku 2022 polostátní gigant po skončení prvního čtvrtletí předpokládal na úrovni 56 až 62 na akcii, což by odpovídalo 80 procent ze zisku. Datum konání valné hromady ČEZ zatím neoznámil.

Komerční banka vyplatí dividendu z loňského zisku na akcii ve výši 43,80 před zdaněním. 20. dubna to rozhodla valná hromada. Akcionáři banky na ní schválili zisk za loňský rok 12,353 miliardy tak, že podíl na zisku k rozdělení mezi akcionáře (dividendy) činí přes 8,324 miliardy a nerozdělený zisk minulých let 4,029 miliardy korun. Nárok na dividendu má akcionář, který bude vlastníkem akcie Komerční banky k letošnímu 29. dubnu. Dividenda se začne vyplácet 23. května.

"Velmi pravděpodobně to nebude poslední dividenda, které se akcionáři Komerční banky v letošním roce dočkají," uvedl akciový analytik Patrie Michal Křikava. "Významný kapitálový polštář banky nad regulatorními požadavky i veřejně deklarovaný záměr vedení KB vrátit přebytečný kapitál akcionářům povede pravděpodobně ve druhé polovině roku k výplatě mimořádné dividendy. Management banky již v průběhu prvního čtvrtletí avizoval, že ze zadržených zisků let 2019-20 vidí prostor pro další distribuci kapitálu akcionářům na úrovni až 10,5 mld. , což odpovídá 55 na akcii. Potenciální souhrnná výplata dividendy v letošním roce by tak mohla dosáhnout cca 100 na akcii," dodal. K rozhodnutí o potenciální výplatě mimořádné dividendy se chce management KB vrátit ve druhé polovině roku po dokončení regulatorních zátěžových testů, míní také analytik.

Valná hromada Komerční banky, které loni stoupl čistý zisk o 56 procent, nejprve loni v dubnu rozhodla nevyplatit dividendu z předloňského zisku. Celý zisk byl převeden na účet nerozděleného zisku minulých let. V listopadu pak valná hromada banky písemnou formou schválila vyplatit z nerozděleného zisku za roky 2019 a 2020 dividendu 4,535 miliardy , tedy 23,86 na akcii. O návrhu akcionáři hlasovali elektronicky loni od 18. října do 2. listopadu. Pro rok 2022 schválilo představenstvo dividendovou politiku ve výši 65 procent konsolidovaného čistého zisku připadajícího akcionářům KB, který bude vytvořen v tomto roce.

"Dle našeho názoru bude Komerční banka v letošním roce aspirovat na čistý zisk ve výši minimálně 15 mld. , výplata dividendy za rok 2022 by tak v příštím roce měla dosáhnout minimálně 52 na akcii," uvedl také analytik Křikava.

Moneta Monety Bank, která loni zvýšila čistý zisk meziročně o 53 procent, dostala v březnu souhlas ČNB s návrhem na výplatu dividendy ve výši 3 577 milionu , neboli 7 na akcii. Tato výše odpovídá výplatnímu poměru 89,8 procenta z konsolidovaného čistého zisku za rok 2021. Návrh schválili akcionáři na řádné valné hromadě Monety v úterý 26. dubna. Ti také schválili, že 483 milionů z čistého zisku za loňský rok bude převedeno na účet nerozděleného zisku společnosti Moneta z minulých let. Rozhodným dnem pro uplatnění práva na dividendu je 2. května. Dividenda bude splatná 25. května 2022.

Rakouská bankovní skupina Erste Group Bank oznámila svoje dividendové plány již v únoru souběžně s výsledky za čtvrté čtvrtletí. Letošní valné hromadě navrhne ke schválení dividendu za fiskální rok 2021 ve výši 1,6 EUR na akcii. Výplatní poměr tak dosahuje 35,8 procenta.

"Na základě našich předpokladů o vývoji hospodaření Erste v letošním roce i deklarované progresivní dividendové politice banky se domníváme, že výplata dividendy za rok 2022 by v příštím roce měla dosáhnout minimálně 1,7 EUR na akcii," míní analytik Křikava. "Ve světle nezanedbatelného kapitálového polštáře banky nad svým interním střednědobým kapitálovým cílem (CET1 13,5 %) nelze ani v případě Erste Group zcela vyloučit potenciální výplatu mimořádné dividendy ve druhé polovině roku. Nicméně se domníváme, že z trojlístku zvažovaných možností pro uplatnění přebytečného kapitálu banky ve složení výplata mimořádné dividendy, zpětný odkup akcií či akviziční aktivita patří prvně jmenovaná mezi méně preferované varianty vedení Erste," uvedl také analytik.

Společnost Colt CZ Group SE, původním názvem CZGČeská zbrojovka Group SE, navrhne valné hromadě výplatu dividendy 25 korun na akcii poté, co upravený čistý zisk skupiny po zdanění vzrostl loni o 71,6 procenta. Loňské hospodářské výsledky byly rekordní. Datum valné hromady není zatím známo.

Nezanedbatelnou dividendu 1310 na akcii se chystá vyplatit tabáková společnost Philip Morris CZ, což by mohlo představovat druhý největší dividendový výnos (po KB) v letošním roce. Ex-date by měl připadat na poslední květnový den.

Přinášíme vám přehledné shrnutí dosud známých navrhovaných dividend a konkrétních dat tak, jak je jednotlivé blue-chips zatím zveřejnily. Konkrétní termíny ještě mohou podléhat změnám a doporučujeme je ověřit u Vašeho obchodníka s cennými papíry. Navrhované dividendy ještě musejí v některých případech schválit valné hromady.

Pro lepší srozumitelnost připojujeme vysvětlení některých pojmů:

Ex-day; Ex-dividend: Den, kdy je cenný papír zbaven určitého práva a začíná být obchodován bez tohoto práva (např. práva na dividendu, úpis nových akcií). V tomto případě tedy den, kdy se cenný papír obchoduje již bez nároku na dividendu.

Rozhodný den (Record date): Den, ke kterému musí mít investor cenný papír ve svém vlastnictví resp. být v emitentem uvedené evidenci jako vlastník, aby mohl mít nárok např. na výplatu dividend či jiných požitků plynoucích z vlastnictví cenného papíru nebo např. na účast na valnou hromadu.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688