Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  26.04.2022 08:27:09

Blíží se první zvýšení evropských sazeb za více než deset let

Blíží se první zvýšení evropských sazeb za více než deset let

Jan Berka
08:27 26. dubna 2022

Klíčové body

  • Komentáře členů Rady guvernérů ECB potvrzují sílící naladění směrem k ukončení nákupů aktiv a k navýšení úroků.
  • Poslední zvýšení sazeb ECB doručila v roce 2011.
  • Očekáváme, že ECB letos zvýší depozitní sazbu minimálně na nula procent.
Zdroj: Depositphotos

Poslední zvýšení úrokových sazeb Evropská centrální banka doručila v roce 2011. Od té doby se úroky posunuly do záporu odpovídajícímu depozitní sazbě na -0,5 %. Vysoká inflace a její výhled však centrální banku nutí k prvnímu úrokového hiku za posledních více než deset let. Tržní výhled dokonce naznačuje, že by se úroky mohly během letoška přehoupnout do kladných čísel.

Rada guvernérů ECB je už delší dobu rozdělena na dva tábory. První je tvořen jestřáby, kteří favorizují rychlé ukončení nákupů aktiv, a následně vyšší sazby. Do této skupiny patří prezident Bundesbanky Joachim Nagel, guvernér nizozemské centrální banky Klaas Knot nebo šéf rakouské centrální banky Robert Holzmann. Všichni tři o ukončení nákupů aktiv a zvyšování úroků hovořili už před začátkem války na Ukrajině.

Druhý tábor je složen z „umírněnějších“ centrálních bankéřů favorizujících opatrnější přístup k měnověpolitické normalizaci. Do této skupiny řadíme guvernérku Lagardeovou nebo hlavního ekonoma Philipa Lanea. Spadal do ní i viceguvernér Luis de Guindos, který však v závěru minulého týdne doručil zajímavý rétorický posun. Hovořil totiž o ukončení nákupů aktiv v červenci a možnosti zvýšení sazeb v témže měsíci. Vše samozřejmě podmínil příchozími daty, avšak i tak trhy překvapil, což se projevilo v silnějším euru a vyšších evropských tržních sazbách.

Tržní výhled na začátku minulého týdne zaceňoval posun sazeb ECB v letošním roce o 60 bodů. V závěru se však toto číslo zvýšilo nad 70, a poté nad 80 bodů. Za předpokladu postupu navyšování úroků po 25 bodech by to znamenalo posun depozitní sazby nad 0,25 %.

Toto naladění na začátku aktuálního týdne podpořila zpráva agentury Reuters. Ta citovala neveřejné zdroje z ECB, které uvedly, že členové Rady guvernérů chtějí co nejdříve ukončit nákupy aktiv. Zvýšení sazeb pak může přijít v červenci, nejpozději v září. Uvedeno rovněž bylo, že odhad neutrální úrokové sazby vidí ECB údajně v pásmu 1 až 1,25 %.

Vzhledem k tržním očekáváním nešlo o nikterak překvapivou informaci, proto byla reakce minimální. Za zajímavost považujeme zmínku o odhadu úrovně neutrální sazby, které by dle zdrojů mělo být dosaženo do konce roku 2023. Dle forwardů by totiž ECB mohla do konce příštího roku zvýšit úroky o cca 200 bodů. To je dostává směrem k hranici 1,5 %, poblíž které by se mohly udržet během první poloviny roku 2024. Tržní účastníci tak očekávají, že se sazby dostanou nad úroveň, která dle ECB ekonomiku nepodporuje ani nebrzdí, mnohem dříve. A zůstanou tam delší dobu.

Tržní výhledy je ale nutné brát s rezervou. Historie to potvrzuje jak u ECB, tak u amerického Fedu. Zvýšení evropských sazeb v letošním roce je podle nás jisté, otázkou bude rychlost. Evropská ekonomika je nejvíce zasažena dopady války na Ukrajině, navíc se, ve srovnání s Fedem, potýká více s inflačními nabídkovými tlaky a s obavou z mnohem silnějších sekundárních efektů.

I přesto věříme, že by ukončení nákupů aktiv, program APP, mohla ECB oznámit již v červnu s realizací v červenci. V červenci by pak mohla doručit první zvýšení sazeb o 25 bodů. Pokud zvolí opatrnější přístup, hike v září je jistotou. Předpokládáme, že letos se depozitní sazba posune minimálně na nula procent. Rizikem je potvrzení výhledu inflace nad cílem ve střednědobém období, což by zvyšovalo pravděpodobnost letošní posunu nad nulu. Hike o 50 bodů v tuto chvíli neočekáváme.

Z titulu výhledu sazeb mělo euro poměrně velký prostor pro posun vzhůru. Ten se však s vývojem tržního úrokového výhledu o něco zmenšil. Přispělo navíc zhoršení tržní nálady vinou covidové situace v Číně. Ta rovněž negativně dopadá na Evropu, jak ve svém posledním reportu, s důrazem na Německo, uvedl německý Ifo institut.

Z toho důvodu považujeme krátkodobá rizika více na straně slabší evropské měny. Podobně by tomu mělo být i u měn regionu. Koruna na začátku týdne oslabila nad 24,40 za euro. Potenciál většího oslabení by ale měla snižovat úroveň sazeb, a navíc vidina jejich dalšího růstu v příštím týdnu, kdy zasedá ČNB.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0709 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 101,67 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0683 do 1,0808 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,39 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,78 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,31 až 24,47 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,55 do 22,89 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj info: RoklenFx, ECB, Fed, ČNB, COT, TradingView, Statistický úřad USA, Ifo institut , ČSÚ, Bloomberg, Reuters

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   5:51  Dlouho očekávaná událost ze světa kryptoměn. Přinese další halving bitcoinu nová... Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Pá   0:03  25. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o čtvrtečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 22:27  US100 posiluje o 1,5 % 📈 X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688