Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.03.2022 17:22:00

Pokles reálných sazeb a nové predikce od Goldman Sachs

Jen okrajově jsem včera během pohledu na valuace technologického sektoru zmínil valuace celého trhu. Není žádným tajemstvím, že ty během posledních týdnů znatelně korigovaly. Dnes se podíváme na to, jak se jejich korekce rýmuje s jedním z jejich hlavních tahounů – reálnými sazbami. A na nové projekce vývoje na trhu od Goldman Sachs.

Následující graf ukazuje, že reálné sazby nejsou jediným, ale podstatným tahounem valuací amerických akcií. Jen výjimečně se od sebe odtrhují tak, jako nyní, když reálné sazby opět dosahují velmi hlubokých hodnot, ale valuace to nahoru nevytáhlo, naopak:

1
Zdroj: Twitter

Na základní fundamentální rovině se ona mezera dá vysvětlit jednoduše – efekt nižších reálných sazeb je eliminován vyšší rizikovou prémií a/nebo poklesem očekývaných zisků. Dovolím si tvrdit, že v současné době hrají svou roli oba faktory. A celé to ukazuje, to, že výstupy z trojůhelníku „sazby – prémie – očekávaný růst“ mohou být různé. Například v pokrizovéch letech byl ekonomický růst také relativně utlumený, ale sazby i prémie se nacházely dost nízko a ve výsledku prostředí akciím povětšinou svědčilo. Nyní pokles sazeb chování zbylých dvou proměnných eliminovat nedokáže.

Goldman Sachs dříve hovořil o cíli pro index SPX na 4 900 bodech, druhý graf ukazuje, že cíl byl snížen, ale nijak dramaticky:

2

Zdroj: Twitter

S očekávanými zisky v roce 2023 na 233 dolarech a trhem na 4 700 bodech predikce implikují PE ve výši nad dvaceti. Takže modrá křivka by se v prvním grafu měla podle GS zase zvednout a valuace se držet na úrovních, která jsou z historického hlediska mimořádně vysoké. Jinak řečeno, onen výše zmíněný trůjůhelník by zase měl nabízet hodně přívětivou kombinaci.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688