Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  06.03.2022 10:11:12

Pražská burza v týdnu propadla nejsilněji za 1,5 roku, index PX čeká výrazná změna


V návaznosti na dění okolo Ukrajiny prožily globálně akciové trhy další divoký týden. Pražská burza z hlediska indexu PX zaznamenala hodnoty v širokém rozsahu cca 1 385-1305 bodů, když zakončila týden u zmiňovaných minim, resp. u 1 306 bodů. Tedy oproti předchozímu pátku odepsala přes 5,5 %. Horší týden zaznamenala naposledy v srpnu 2020. Nicméně ocitla se indexově zatím „jen“ zpět v loňském září, resp. od únorových maxim ztrácí sotva 12 %. Je tedy každopádně již v korekčním pásmu, nicméně pro porovnání například německým akciím hrozí již tzv. medvědí trh. Od maxim se totiž ztráty indexu DAX přibližují 20 %.

Další týden v řadě byly hlavním motorem poklesu finanční tituly. Akcie ERSTE opět ztratily dvouciferně, když cestu dolů otevřelo v domovské Vídni proražení další technické hranice u 30 EUR. Během sotva měsíce se tak zřítily z 45 EUR již k 27,50 EUR, tedy o 39 %. Jak jsme v úterý informovali v měsíčním reportu, Nadace ERSTE začala po několika týdnech přikupovat akcie. Zmiňovali jsme nákup 100 tis. akcií z 28. února, až později zveřejněné další regulatorní hlášení poodkrylo v daný den nakonec celkový nákup 200 tis. akcií ERSTE. A další následný kurzový pokles titulu vyprovokoval nadaci k dalšímu nákupu. Ve čtvrtek koupila opět várku 100 tis. akcií za průměrnou cenu tentokrát zhruba 28,90 EUR. A došlo také na další nákup ze strany managementu. Ve stejný den nakoupil 300 akcií ERSTE při ceně 28,35 EUR šéf dozorčí rady banky Friedrich Rödler. Pro něj, jakoby daná úroveň byla modlou, resp. v minulosti nakupoval ještě dvakrát právě vždy u hladiny 29 EUR. V březnu 2020 na 300 akcií, v září 2019 pak 500 akcií.  


Do medvědího trhu se dostaly již také akcie KB, když se v pátek propadly pod hranici 800 . Dvouciferný týdenní pokles titul zažil naposledy v době startování pandemie covidu v zimě 2020, tehdy dokonce dva týdny v řadě. Strach z dopadu vývoje tenkrát dostal kurz akcií KB až k 460 , zmiňované akcie ERSTE našly podporu až u 430 . Jak budou nyní dále investoři reagovat při nejasné situaci ohledně Ukrajiny je věštěním z křišťálové koule, resp. věštěním je právě geopolitický vývoj potažmo různorodé sázky investorů na něj.

Dvouciferně mohl ztratit i třetí bankovní titul MONETA, když se v pátek obchodoval i za méně než 81 . Tedy pod cenou připravovaného navýšení kapitálu za kurz 82 . Situace, která tak vlastně může nahrávat skupině PPF k navýšení podílu v bance. A příp. nakupujícím možný zisk z hlediska vidiny možného avizovaného odkupu ze strany PPF za minimálně 90 . Zkrátka akcie MONETA, vzhledem ke zmiňovanému, ukázaly právě rezistence na větší pokles.

Větší ztráty než index PX utrpěly již jen akcie VIG, kde budou akcionáři čekat na úterní hospodářské zprávy z pojišťovny, resp. v návaznosti na situaci postoj managementu také k očekávané letošní dividendě.

Hlavní domácí titul ČEZ byl z hlediska likvidity tentokrát s 2,62 mld. až druhý. Vévodila totiž zmiňovaná ERSTE, která se postarala o více než třetinu všech obchodů. Energetický titul také utrpěl ztráty, když však nejprve dosáhl nových více než 10,5letých maxim. Ve středu se totiž zobchodoval i za 883 . Ceny elektřiny mířily na sever, zvláště nejbližší měsíční kontrakty, u nichž začíná být standardem těžko uvěřitelných i 400 EUR/MWh (cca 10 Kč/kWh). Děje se tak navzdory naopak výraznému ústupu cen emisních povolenek, které se dostaly zpět k 65 EUR/t. Jakoby se vzhledem k nastupující energetické krizi pomalu začalo na trhu spekulovat na jejich zrušení, či přinejmenším úpravu pravidel.

Divoký vývoj předvedly druhý týden v řadě akcie CZG, když zbrojní titul nejprve ještě intenzivněji navázal na severní směrování z konce předchozího týdne. Obchody až za 636 se vyšvihl na nová historická maxima, následně začal zisky odevzdávat. Přesto si dokázal pro něj za rekordní likvidity udržet v týdnu dvouciferné zhodnocení.

Proti trhu se druhý týden v řadě na nová historická maxima vydaly také akcie Avast. Své však především sehrálo oslabení korunylibře, když na domovském trhu v Londýně titul přidával jen nevýrazně. Držet ho jistě pomáhá v zámoří vlastně výprodejům odolávající akcie NortonLifeLock a také již páteční přítok nových prostředků z výplaty firemních dividend. Aktivitu na titulu nadále udržují Morgan Stanley a JPMorgan, které opět reportovaly poměrně výrazné akcionářské změny.

Dařilo se již jen akciím PILULKA, které letos zažily vlastně teprve druhý ziskový týden. Motorem mohlo být sdělení pražské burzy, která navzdory umístění titulu na trhu START, rozhodla o jeho zařazení do báze indexu PX. Potažmo tedy i sesterských PX-TR a PX-TRnet. Vzhledem k velikosti však bude mít logicky jen nevýraznou váhu do cca 0,5 %, obdobně jako „nejslabší“ akcie PHOTON ENERGY.

Ke změně ve zmiňovaných indexech možno dodat rozhodnutí o vyřazení akcií Avast, když burza již nečeká na jejich očekávaný „konec“ v úvodu dubna. V návaznosti na kurzový pozitivní vývoj má přitom titul nyní srovnatelnou nadprůměrnou váhu jako akcie ČEZ (přes 23 %). Vyřazení softwarového titulu tak dle očekávání výrazně zamává s vahami zejména menších finančních titulů. Skokově zhruba zdvojnásobit svou váhu by totiž nejspíše měli akcie VIG, MONETA, ale také PHILIP MORRIS. Za dva týdny v pátek 18. března zkrátka budeme svědky nejspíše enormně živé závěrečné aukce, kdy institucionální investoři budou v návaznosti na změny upravovat svá portfolia. Index PX každopádně tak půjde nově spíše již nazývat jako bankovní/finanční, když tituly z daného segmentu budou tvořit možná i 70 % podíl.

Závěrem možno ještě doplnit pohled na investorskou aktivitu na pražské burze, která přinejmenším krátkodobě zažívá návrat o zhruba 10 let zpět. Již devět seancí v řadě objemy obchodů překonávají hranici 1 mld. . To bylo standardem naposledy v roce 2011, resp. o rok později již takové seance začaly být v menšině.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688