Jiří Ščobák (Zlatá minca)
Investice  |  26.02.2022 09:34:16

Válka na Ukrajině: Jak ovlivní ekonomiku a trhy? VIDEO

V diskusi zazněly odpovědi na otázky: Hrozí nám bezprostřední krize? Máme šanci aplikovat tvrdé ekonomické sankce, které ukončí válku? Dokáže být Evropa dlouhodobě nezávislá na ruské ropě a ruském zemním plynu? Bitcoin padá, zlato stoupá na burzách jsou výprodeje - co mají dělat lidé, kteří investují? Jakou roli bude hrát ruský akciový trh po dnešním dni ve světě? Které trhy utrpí nejvíc?




Diskutují:
Martin Pažický, analytik Inštitútu finančnej politiky pri Ministerstve financií SR,
Lukáš Bonko, generální řiditel Burzy cenných papierov v Bratislavě,
Roland Vízner
, tvůrca portálu o důchodech a investovaní PEPP.SK,

Mikuláš Peksa
, europoslanec za ČR a člen hospodářského a měnového výboru Evropského parlamentu
.


Dokáže být Evropa nezávislá na ruské ropě a ruském zemním plynu?

Martin Pažický:
Vzhľadom k tomu, že približne 22 % celkového dovozu zemného plynu do EÚ pochádza z Ruska, sa obávam, že momentálne nie. Najmä niektoré krajiny, ako Slovensko, ale aj Poľsko, sú na ruskom plyne pomerne vysoko závislé. Je to však príležitosť pre Európu hľadať alternatívy ruskému plynu, čo môže priniesť ďalší benefit vo forme rýchlejšej transformácie na udržateľnejšiu zelenú ekonomiku.

Lukáš Bonko:
Európa si musí budovať diverzifikovaný prístup k zdrojom. Aj bez krízy sa ukázal Green Deal ako veľmi drahé opatrenie, ktoré sa uplatňuje rýchlejšie, ako sa vyvíja efektívnosť technológii. V rovine súčasnej situácie by som veľmi zvažoval či má zmysel budovať iba zelenú ekonomiku. Väčší bezpečnostný zmysel má budovanie od Ruska viac energeticky nezávislej ekonomiky. Green Deal je dobrý v tom, že z dlhodobého hľadiska čiastočne znižuje našu závislosť, ale dá sa to riešiť aj efektívnejšie. Práve z krátkodobého hľadiska sa totiž vďaka nemu závislosť na zemnom plyne zvýšila. Mal by sa prehodnotiť aj prístup k jadrovej energetike a „starej generácii“ obnoviteľných zdrojov ako je geotermálna energia, vodné elektrárne a pod. „Nové“ obnoviteľné zdroje, ako je solárna a veterná energia, zatiaľ nevedia dostatočne vykryť výpadky produkcie jadra a preto sa často využíva plyn a uhlie. Ani jedno však nepatrí medzi najekologickejšie riešenie. Viac ako sústredenie sa na budovanie zelenej ekonomiky, by sme sa mali sústrediť na znižovanie environmentálnej záťaže a na prípravu na klimatickú zmenu. Vieme sa rýchlejšie a výrazne lacnejšie pripraviť na dopady a ich zvrátenie ako zmeniť kurz a zaradiť spiatočku v spoločenskom rozvoji. Dôležitá a aj lacnejšia je adaptácia na klimatické zmeny, samozrejme musíme brať stále do úvahy aj ekologické hľadisko.

Mikuláš Peksa:
Rusko si v minulém roce cíleně zamluvilo část kapacity zásobníků zemního plynu a nenaplnilo je.Takže jsme teď v situaci, že zásobníky jsou skoro prázdné - do tohoto stavu se v "normálním" roce dostáváme někdy na konci března. Čili krátkodobě - asi tak do dubna - je to nepříjemné a nemůžu se osobně dočkat až se oteplí akutní potřeba kvůli vytápění v Evropě pomine. Pokud bychom si letos naplnili zásobníky z jiných zdrojů (mimo Rusko) - což v principu lze - tak bychom měli zimu 2022/2023 zvládnout bez problémů. Dlouhodobě se samozřejmě musíme najít nějaké alternativy ke spalování fosilních paliv, protože stav geopolitické závislosti na komkoli je neúnosný.

Roland Vízner:
Rôzne krajiny majú rôznu úroveň závislosti. Slovensko jednu z najvyšších. Plná nezávislosť od ruskej ropy a plynu je dnes nereálna. No zakaždým, keď nám Putin ukazuje, aký je nedôveryhodný a nespoľahlivý partner, Európa vynakladá kroky na diverzifikáciu dodávok ropy a plynu. Napríklad dnes ropu vieme odoberať cez ropovod Adria. Aj po tejto udalosti dúfam, že budeme budovať cesty k diverzifikácii dodávok oboch komodít. Napríklad plyn z Qataru a USA.

Jakou roli bude hrát ruský akciový trh po dnešním dni ve světě? Bude vůbec v horizontu pěti let relevantní investovat do ruských akcií? 

Martin Pažický:
Je ťažké predpovedať časový horizont, ale je myslím jasné, že mnohí investori sú momentálne odradení od ruských aktív. Dôvodom sú ich obavy ohľadom politickej a ekonomickej stability, obavy z izolácie krajiny a určitú úlohu môže hrať aj osobné presvedčenie investorov, ktorí zbavovaním sa ruských akcií môžu demonštrovať svoj postoj. Je pravdepodobné, že takáto situácia bude mať dlhodobejší charakter, no pri definovaní časového horizontu by som ostal opatrný.

Lukáš Bonko:
Vzhľadom na sankcie ani nebude pre nás pravdepodobne možné tam investovať. Otázka by mala znieť, chceli by ste investovať v krajine, ktorá vyvoláva výrazne geopolitické napätie? Ruský trh zaznamená pravdepodobne výrazný prepad a volatilitu, investovanie na ňom je preto skôr rizikovou špekuláciou.

Mikuláš Peksa:
On byl malý vždycky. Teď už bych tam vůbec neinvestoval, protože kvůli riziko, že bude Rusko odpojeno od platebního systému SWIFT, takže se investice stanou nedobytnými, za to nestojí. A upřímně, člověka, kterému připadá morální po dnešku v takové zemi investovat, je mi líto.

Roland Vízner:
Najviac utrpí Ruský trh. No z globálneho hľadiska je už dnes zanedbateľný. Rusko má totiž v indexe MSCI Emerging Markets váhu menej ako 3% a po dnešných udalostiach jeho váha ďalej klesne.

Které světové trhy očekáváš, že utrpí nejvíc a které naopak nejméně?

Martin Pažický:
Geograficky budú tie dôsledky pravdepodobne najvýraznejšie pre Rusko a ekonomiky najviac naviazané na Rusko. Čo sa týka komodít, tak utrpia ceny komodít, ktorých významný svetový podiel sa produkuje v Rusku. Príkladom takých komodít sú napríklad ropa, zemný plyn, ale aj hliník, ktorého cena aktuálne dosahuje historické maximá.

Lukáš Bonko:
Pri komoditách sme už videli nárast a zrejme zvýšené ceny nejakú dobu pretrvajú, kým sa adaptujú trhy na nové podmienky. Akciové trhy budú veľmi volatilné a vzhľadom na veľmi vysoké P/E, čo spôsobila dlhodobo veľmi uvoľnená monetárna politika, majú priestor na korekciu. Zatiaľ je priskoro hodnotiť, kde budú dopady najvyššie, je to však všade tam, kde sa investovalo výrazne na páku. Z historickej skúsenosti posledných rokov, práve investovanie doma, na Slovensku zaznamenávalo nižšie otrasy v kríze. Navyše ide o projekty, ktoré investor môže poznať nie len z novín, ale aj osobne a podporí rozvoj domáceho podnikania. Očakávam, že kryptomeny si prejdú podobnou skúsenosťou ako technologické akcie počas dot-com bubliny v roku 2000. Je to však prirodzený proces, na konci ktorého sa ukáže, ktoré projekty sú životaschopné. Okrem krátkodobej turbulencie, ktorá na trhoch zrejme bude, až monetárna a fiškálna politika ukáže akým smerom sa trhy uberú. Štáty a centrálne banky by však mali ubrať plyn z expanzívnej politiky a sústrediť sa na konsolidáciu a dlhodobú stabilitu. Podobné obdobie si zažilo UK a USA na konci 70-tých rokov, čím skôr s tým začneme, tým menej bolestivé to pre hospodárstvo bude.

Mikuláš Peksa:
Upřímně si myslím, že nejvíc na téhle akci prodělá Rusko, protože se žene do izolace. A nejvíc na tom vydělá Čína, protože bude fungovat pro Rusko jako spojení se zbytkem světa. Takže od Vladimíra Putina to byl jeden z nejhloupějších tahů, jaký mohl udělat. Pokud jím před tím nebyl, invazí na Ukrajinu se definitivně stal čínským vazalem. Takže obrazně řečeno, Rusko se bude rozprodávat na Šanghajské burze.

Roland Vízner:
Regionálne mám za to, že americký akciový trh utrpí menej, ako európsky a vplyv na akcie rozvíjajúcich sa trhov bude podobný ako na americký trh.

Zlatá minca

Soutěž finančních produktů Zlatá minca se koná na Slovensku od roku 2005 (v ČR není). Vyhlašuje nejlepší produkty slovenských bank, pojišťoven a fondů, výsledky jsou publikovány na www.zlataminca.sk. Od léta 2020 se realizují jednou týdně nekomerční, diskusní webináře na ekonomická a finanční témata. Pozvání přijalo již mnoho desítek finančních a ekonomických expertů, diskuse trvají nejčastěji do jedné hodiny.

Kromě toho pro slovenský trh existuje diskusní facebooková skupina Fórum Zlatá minca (o finančných produktoch), ve které se může kdokoli nekomerčně poradit. Je největší skupinou o financích na slovenském Facebooku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688