Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.02.2022 08:18:00

Proč Damodaran prodal Facebook a jak vnímá příběhy velkých technologických firem - Víkendář

Skupina společností, která bývá nazývána zkratkou FANGAM, tvoří jednak podstatnou část celkové kapitalizace amerického akciového trhu a také je součástí běžného života řady lidí. Na svém blogu to píše odborník na valuace společností a profesor financí Aswath Damodaran. Následně se zaměřuje na to, co se kolem těchto společností nyní děje. Také popisuje, jak je to podle něj s jejich valuační atraktivitou.

Facebook a Google se nachází v centru společenské a politické debaty zaměřené zejména na ochranu soukromí a dat a na související regulaci a omezení. Google přečkal „pár bouří točících se kolem Youtube“ a z celé věci „unikl bez větších šrámů“. Facebook čelí kritice ze všech stran. Damodaran ale míní, že ztráta cca půl milionu uživatelů, ke které došlo v posledním čtvrtletí, pramení spíše z toho, že Apple utáhl svou politiku týkající se ochrany dat.

U Facebooku je pak podle profesora nejvýznamnější zprávou poslední doby jeho přejmenování na Meta. „Tvrdil jsem, že jde o důsledek toho, že management vnímá jméno Facebook už jako příliš toxické,“ píše Damodaran, který po tomto kroku akcie Facebooku prodal. To se nyní zdá být jako moudrý krok, ale on sám píše, že šlo spíš o štěstí než o odraz jeho investičních dovedností.

U Netflixu se podle experta nyní nejedná ani tak o firmu samotnou, jako o její konkurenci. A zejména o Disney, která boduje s Disney Plus, u níž vynaložila v roce 2021 za obsah více než 25 miliard dolarů. Utrácí i Netflix, ale ten čelí saturaci amerického a evropského trhu a klesajícím příjmům na uživatele v Asii a Latinské Americe, kde má firma největší růstový potenciál.

Apple a Microsoft jsou z hlediska standardů celého technologického sektoru „starodávnými firmami“. Povětšinou zůstávají stranou kontroverzí a Apple dokonce dokázal stát se „ochráncem soukromí a dostat se na tu správnou stranu celé debaty o tomto tématu“. Nové modely iPhonů přicházejí na trh bez problémů a obecně mají dobrá hodnocení. Což podle Damodarana představuje pro Apple „obrovskou úlevu, protože žije z příjmů generovaných právě těmito produkty.“

Microsoft pokračuje na dlouhé cestě konsolidace své jádrové činnosti a převádí ji na nový model stojící na předplacených službách. K tomu rozšiřuje své cloudové služby. Minulý měsíc firma oznámila, že za téměř 70 miliard dolarů hotovosti kupuje Activision Blizzard. Damodaran k tomu píše, že většinou není z akvizic moc nadšený a dvojnásob to platí o obchodovaných firmách. V tomhle případě se mu ale zdá, že by koupě mohla dopadnout pro Microsoft dobře a dodává, že jeho vedení se nezdá být posedlé akvizicemi jako jiné společnosti.

Amazon je podle profesora z celé skupiny nejvíce zvyklý na různé útoky kvůli politickým či společenským důvodům. Objevují se zprávy, že zaměstnanci firmy pracují v nepřípustných podmínkách, řidiči si nemohou odskočit na toaletu, skladníci jsou přepracovaní a podobně. K tomu se objevují otázky ohledně způsobu, jakým Amazon soupeří s konkurencí, ale Damodaran dodává, že často o nich hovoří ti, „jejichž jedinou nadějí na to, jak Amazon zastavit, je vláda.“

Zdroj: Musings on Markets

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688