Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  25.02.2022 18:15:38, aktualizováno 26.02.2022 09:46:50

VW odtajnil parametry zvažovaného IPO automobilky Porsche. Akcionářům může přinést rekordní dividendu, zaměstnancům pak bonus

Možná se letos dočkáme vůbec nejzajímavějšího či přinejmenším jednoho z nejzajímavějších vstupů na kapitálový trh. Koncern Volkswagen (dále jen VW) totiž činí další kroky k zamýšlené primární emisi (IPO) výrobce sportovních vozů Porsche. Z hlediska ziskové marže tedy zlatého vejce koncernu, který loni v prodejích poprvé překonal hranici 300 tis. vozů, přičemž z toho téměř již 14% bylo elektromobilů. Představenstvo a dozorčí rada společnosti VW uzavřely ve čtvrtek rámcovou dohodu, která odráží jednání s hlavními akcionáři v dané věci, resp. určuje hlavní rysy transakce.

Představenstvo koncernu je přesvědčeno, že případný vstup společnosti Porsche na burzu by byl dalším důležitým krokem v zahájené transformaci koncernu VW ve vertikálně integrovanou skupinu v oblasti mobility a předního poskytovatele softwarové a bezemisní mobility.

 

Důvodem IPO finance

Představenstvem zmiňovaná transformace však potřebuje nemalé investice. A právě IPO automobilky Porsche by pro koncern znamenalo přítok mnoha miliard eur, které by umožnily dodatečnou flexibilitu k urychlení změn.

Parametry IPO 

VW si každopádně hodlá v Porsche vlastně udržet majoritní zhruba 75 % podíl. Základní kapitál Porsche by se rozdělil podobně jako je tomu u samotné „matky“, resp. 50 % by tvořily prioritní akcie, druhých 50 % kmenové. A v rámci IPO by z toho bylo nabídnuto maximálně 25 % prioritních akcií. Na 25 % kmenových akcií, plus jednu navíc, by pak získala společnost Porsche Automobil Holding. Tedy vlastně hlavní vlastník koncernu VW, který díky preferenčním akciím ovládá z hlediska hlasovacích práv přes 53 %. Tato společnost je jak známo obchodovaná a zahrnutá v hlavním německém indexu DAX 40. Kontroluje je ji nicméně rakousko-německý klan pokrevně spřízněných rodin Porscheových a Piëchových. Porsche Automobil Holding by v porovnání s ostatními investory za akcie Porsche zaplatila více. K ceně stanovené v IPO by totiž měla přidat prémii ve výši 7,5 %.  

Akcionářská struktura VW (k 31. 12. 2020)


Zdroj: VW

Kromě Dolního Saska zamýšlené IPO podporují také šejkové. Tedy katarský státní investiční fond Qatar Holding, který je již řadu let významným akcionářem VW. Jak je i patrno výše z přehledu, z hlediska základního kapitálu kontroluje téměř 15 %. Na hlasovacích právech však dokonce 17 %. Po Dolním Sasku s 20 % na hlasovacích právech má tak ve VW třetí největší slovo. Qatar Holding také deklaroval zájem zúčastnit se IPO automobilky Porsche.

Akcie VW patří v tomto týdnu k těm nejvýkonnějším, když podporou se staly právě zprávy o zamýšleném IPO. Trh aktuálně koncern oceňuje na zhruba 109 mld. EUR. Tedy stále vlastně relativně nevýrazně, když některé odhady na trhu hovoří o možném ocenění dceřiné automobilky Porsche ve výši až 90 mld. EUR.

Rekordní dividenda na obzoru

Výše zmíněná transakce by tak koncernu VW mohla celkově přinést i více než dvě desítky miliard EUR. A z dané částky by výrazně profitovali přímo akcionáři. Záměrem je totiž 49 % ze získaného hrubého výnosu rozdělit formou zvláštní dividendy.

Pokud vezmeme preferenční a kmenové akcie, základní kapitál VW se tak celkově skládá z více než 501 mil. akcií. Pokud by transakce přinesla například 23 mld. EUR, na každou akcii by v návaznosti připadla dividenda zhruba 23 EUR. Zvláště u preferenčních akcií by tak šlo hovořit o více než dvouciferném dividendovém výnosu.

Přes čtvrt miliardy EUR pro zaměstnance

Stranou nemají zůstat ani němečtí zaměstnanci společností Volkswagen AG a VW Sachsen. Podle současného stavu jednání by přibližně 130 tis. zaměstnanců obdrželo prostřednictvím zaměstnanecké spoluúčasti jednorázovou platbu ve výši 2 000 EUR pro každého z nich. Tedy v přepočtu téměř 50 tis. Kč.

Hospodářské výsledky za rok 2021 plánuje koncern VW zveřejnit v úterý 15. března. Při pohledu na hospodaření za 1. pololetí možno zmínit, že Porsche v návaznosti na zákazníkům dodaných téměř 154 tis. vozů (+31 %) vygenerovalo provozní zisk 1,23 mld. EUR. Pro porovnání například ŠKODA dosáhla provozního zisku 974 mil. EUR, dodala však v porovnání výraznější množství více než 515 tis. vozů. Porsche zkrátka generuje na každý prodaný automobil nejvíce zisku z celého koncernu.

Jak VW upozorňuje, zda se IPO automobilky Porsche uskuteční, není jisté. Záležet má i na situaci na trzích. Vidinou vedení je transakci uskutečnit ke konci léta, možná ji tak akcionáři budou posvěcovat již na řádné valné hromadě. Ta je plánována na 12. května.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688