Jiří Ščobák (Zlatá minca)
Akcie ve světě  |  20.02.2022 20:30:25

Co dělá zajišťovna? Jaký je pojistný trh v USA? Čeho se obávají Američané? VIDEO

V rozhovoru zazní odpovědi na otázky: Čím je pojistný trh v USA jiný? Co nejvíc straší lidi v USA? Co si lidé v USA nejvíce pojišťují? Mají problém si něco pojistit? Je pojištění v USA drahé v porovnání s pojistkami u nás? Co dělá zajišťovna? Na co potřebuje analytické týmy? Co analyzuje a jaké produkty tvoří?



Z Kalifornie odpovídal Peter Machaj, CFO, Allianz Reinsurance America.

Pracuješ v zajišťovně, což je něco, o čem i ekonomicky vzdělaní lidé mají jen mlhavou představu co je. Co zajišťovna dělá a pro koho?

Zaisťovňa je v podstate poisťovňa, ktorá nepoisťuje priamo klientov ale poisťovne. To znamená že namiesto uzatvárania zmlúv s každým klientom osobitne poistí určité riziká, ktoré primárny poisťovateľ dohodol predtým a to do budúcnosti alebo iba riziká, ktoré už boli dohodnuté. Poisťovne majú rôznu motiváciu, aby takéto zmluvy uzatvorili, ale v podstate ide najmä o zvýšenie efektívnosti kapitálu, ktorý používajú.
Pre mňa je poistenie o krytí rizík, ktoré som si nikdy nevedel dovoliť zaplatiť. Nie o tom, dostať pár sto EUR za pokrčený blatník, ale skôr mať krytie, keď sa stane niečo veľmi zlé. Ak nepozornosťou spôsobím nejakú nehodu, kde dôjde k významnej škode, asi ťažko pokryjem stovky tisíc alebo milióny EUR škôd. Podobne k tomu pristupujú aj poisťovne, ktoré si kupujú „poistenie“ proti udalostiam, ktoré sú mimo ich kapitálových kapacít. Napríklad vedia pokryť záplavy so výšky 10 mil. EUR, ale viac už kryť nechcú lebo by to stálo príliš veľa kapitálu, ktorý plánujú použiť inde. Radšej sa podelia o časť poistného a zaplatia zaisťovni, aby takéto riziko, mimochodom relatívne nízke, pokryla.   

Kolik významných zajišťoven je ve světě?

Zaistný trh je veľmi rozmanitý, ale všeobecne najväčšie zaisťovacie firmy sú z Európy a USA. Ide o firmy ako Munich Re, Swiss Re, Hannover Re, SCOR a Berkshire Hathaway. Ale na trhu pôsobia tisícky subjektov a naše poisťovne môžu použiť každú firmu, ktorá má na to príslušnú licenciu. Nie každá zaisťovňa je ochotná prevziať všetky riziká a preto je potrebné niekedy použiť viac špecializované inštitúcie ako je napr. Lloyd’s.

Je nabídka zajištoven pro pojišťovny v USA odlišná od nabídky u nás?

Všeobecne rozdiel je iba v tom, že v USA je potrebné mať príslušnú registráciu, ale veľké zaisťovne pôsobia globálne a majú registráciu aj na americkom trhu. Samozrejme, že na trhu pôsobia aj subjekty, ktoré nemajú európsku registráciu a v podstate nikto o nich v Európe „nepočul“, ale na americkom trhu majú významný podiel ako je napr. National Indemnity Co.

Jaké jsou v oblasti pojištění do budoucna největší výzvy a rizika?

Poisťovníctvo bude určite v budúcnosti čeliť mnohým výzvam a to závisí aj od oblasti rizika, ktoré pokrývajú. Spomeniem len niektoré, ako je to rastúca konkurencia od netradičných poisťovacích subjektov, nízke výnosy z dlhopisových investícií, digitalizácia a s ňou spojená nevyhnutná optimalizácia procesov alebo dopad klimatických zmien. To všetko veľké výzvy, riziká ale aj príležitosti.
Pre zaisťovne je veľmi zaujímavou oblasť klimatických zmien, keďže poistné škody platené poisťovňami takmer každým rokom narastajú a zvyšujú tak tlak na cenu zaistenia ale aj na jeho ziskovosť do budúcnosti. Z tohto dôvodu sa snažíme čo najlepšie využívať dáta, ktoré máme o škodách od našich obchodných partnerov, ale aj zlepšovať naše vlastné modely škôd, aby sme im vedeli v prípade potreby poradiť alebo ich usmerniť.    

Rozhovor se vysílal naživo v neděli 20. února ve facebookové skupině Fórum Zlatá minca (o finančných produktoch).

Zlatá minca

Soutěž finančních produktů Zlatá minca se koná na Slovensku od roku 2005 (v ČR není). Vyhlašuje nejlepší produkty slovenských bank, pojišťoven a fondů, výsledky jsou publikovány na www.zlataminca.sk. Od léta 2020 se realizují jednou týdně nekomerční, diskusní webináře na ekonomická a finanční témata. Pozvání přijalo již mnoho desítek finančních a ekonomických expertů, diskuse trvají nejčastěji do jedné hodiny.

Kromě toho pro slovenský trh existuje diskusní facebooková skupina Fórum Zlatá minca (o finančných produktoch), ve které se může kdokoli nekomerčně poradit. Je největší skupinou o financích na slovenském Facebooku.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688