Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  13.02.2022 12:30:53

Pražská burza přivítá akcie NortonLifeLock. Dividendový index PX pokořil další milník


Pražská burza si dokázala druhý týden v řadě připsat solidní zisky, přestože ke konci týdne jich část odevzdala. Dividendový index PX-TR se z covidových minim u 1 300 b. z března 2020 každopádně vyšplhal již o více než 130 % na nová historická maxima nad hranici 3 000 bodů. Index PX se pak na 10 bodů intradenně přiblížil hranici 1 500 bodů, kde se naposledy ocitl v červnu 2008. Týden nakonec zakončil u 1 468 bodů, polepšil si tak nakonec o téměř 1,8 %. Vlastně na zmiňovaných úrovních zatím potvrzuje výrazné technické rezistence, obdobně jako právě před více než 13 lety. Své navíc může sehrát geopolitické napětí resp. případné napadení Ukrajiny, které může s finančními trhy výrazně negativně zamávat.

Nejvíce v týdnu poskočily akcie PHOTON ENERGY, kde investoři pozitivně přijali zveřejněné růstové hospodářské výsledky za loňský rok. Svou vahou však násobně více podpořily indexy druhé akcie ČEZ, které prolomily poslední loňská prosincová maxima, resp. ocitly se kurzově již nejvýše od července 2011. Druhý týden v řadě pokračovala pozitivní reakce na budování podílu ve firmě ze strany Pavla Tykače (více zde), navíc u titulu sledované ceny elektřiny si udržovaly výrazné úrovně. Akcie ČEZ si také druhý týden v řadě udržely svou dominantní pozici z hlediska likvidity, přestože se tentokrát postaraly „jen“ o necelou třetinu všech obchodů z celkových nadprůměrných 3,77 mld. .


Se zmiňovaným vývojem indexů hýbaly značně akcie ERSTE, které v domovské Vídni opět potvrdily výrazné rezistence u hranice 45 EUR. Stejně jako v polovině ledna se od ní odrazily níže. V Praze je od výraznějšího umazání zisků brzdilo páteční oslabování koruny.

Akcie KB se obchodovaly v módu „buy the rumor, sell the news“ (kupte fámu, prodejte zprávu), když před zveřejněním hospodářských výsledků se vyšplhaly nad hranici 1 000 . A navzdory pozitivním zprávám, i co z hlediska vidiny výplaty dividend indikující v souhrnu pro letošek možný cca 10% dividendový výnos, zamířily zpět pod zmiňovanou hranici. Potvrdila se tak zde opět již dříve v reportech zmiňovaná technická rezistence. Likvidita na titulu byla nadprůměrná, když rovněž jako u akcií ČEZ překročila miliardu korun.

bankovnímu trojlístku možno rovnou doplnit akcie MONETA, které nejprve dokázaly ve středu uzavřít na letošních maximech, nakonec však z indexu PX jako jediné v týdnu ztratily. Nejvíce však ztratily mimo index PX stojící akcie PILULKA, kde investoři mohli negativně reagovat na oznámené vlastně ředění emise (podrobnosti zde).

V návaznosti na blížící se dokončení fúze se výrazně obchodovalo s akciemi Avast. Aktivitu stvrzovala i Morgan Stanley, která díky i řadě swapům na akcie má ve firmě 8% podíl. V domovském Londýně zaznamenaly akcie Avast nová historická maxima na 6,3 GBP, když své sehrával růst akcií NortonLifeLock (NLOK) dokonce již i nad hranici 30 USD. Akcionáři každopádně mají čas již jen do 22.2. zvolit si případně více akciovou variantu při fúzi, jinak automaticky získají tu z většiny „hotovostní“, jak jsme naposledy konkrétně zmiňovali v minulém reportu. Softwarová firma oznámila mezitimní dividendu 0,112 USD, které se však v případě dokončení fúze dle plánu vlastně nedočkají. Titul se přitom od čtvrtka bude obchodovat bez nároku, může tak teoreticky dojít k nezvyklé pro některé investory negativní situaci…

Každopádně byly potvrzeny dřívější náznaky z pražské burzy, že s akciemi nástupnické  NortonLifeLock se bude obchodovat kromě na Wall Street také u nás. Po dokončení procesu fúze se totiž objeví také na trhu Free Market, obdobně jako dosud akcie Avast. Zatím nebylo jasně oznámeno, zda akcie NortonLifeLock nahradí akcie Avast také v indexu PX.

Pražskou burzu rovněž v únoru opouštějící akcie O2 se obchodovaly již jen s nejmenším možným rozdílem vůči ceně vytěsnění 270 . A stále více jistější se zdá, že O2 se s hospodářskými výsledky za loňský rok s akcionáři již nepodělí.

Akcie PHILIP MORRIS se po v minulém týdnu oznámeném letošním dividendovém itineráři ocitly na nových letošních maximech, resp. nejvýše od dubna 2017. Dokonce nad tehdejšími maximy z minulé dekády stanovila nově cílovou cenu Komerční banka. Analytik banky B.Trampota ji totiž nově vidí na 18 183 a vzhledem k současné ceně titulu potvrdil doporučení „koupit“.

V nadcházejícím týdnu se z hlediska plánovaných zpráv očekávají jen v úterý (zřejmě večer) vybrané loňské provozní údaje od nápojové společnosti KOFOLA.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688