Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.12.2021 13:53:00

Víkendář: Stále nám nedochází, k jak velkým změnám v globální ekonomice v posledních desetiletích došlo

Matthew Slaughter z McKinsey Global Institute je expertem na dění v globální ekonomice a ekonom Tim Taylor si všímá rozhovoru, který poskytl v rámci projektu Globalization and Corporate Leadership. V něm se mimo jiné věnuje pohledu na to, co se světovou ekonomikou udělaly Indie a Čína, nebo vývoji v dodavatelských řetězcích během pandemie.

Slaughter vzpomínal na dobu, kdy „ještě neměl jediný šedý vlas na hlavě“ a kdy se ohledně globalizace hovořilo zejména o obchodních dohodách mezi Mexikem na straně jedné a Spojenými státy a Kanadou na straně druhé. Dohody NAFTA (North American Free Trade Agreement) umožnily Mexiku vstup do zóny volného obchodu, která doposud fungovala jen mezi Kanadou a Spojenými státy. A významným tématem počátku devadesátých let bylo v USA právě to, jaký bude mít dohoda vliv na domácí ekonomiku.

Expert připomíná, že celá věc se promítla i do prezidentských voleb, protože Ross Perot, který si získal nemalou část voličů, prohlašoval, že dohoda přinese obrovský odliv pracovních míst z USA do Mexika. Jenže populace Mexika je jen „zaokrouhlovací chybou“ ve srovnání s populací Indie a Číny. Což se projevilo tím, jaký efekt měla na Spojené státy NAFTA na straně jedné a to, že do globální ekonomiky byly v následujících desetiletích integrovány právě tyto dvě země. A i ve srovnání s tím, jaký dopad měl pád berlínské zdi. Celkově došlo k obrovskému otevření globálního hospodářství, a to nejen pro lidi, ale i pro kapitál a myšlenky a nápady. Slaughter se přitom domnívá, že nám stále plně nedochází důsledky tohoto vývoje.

Expert také poukázal na indickou společnost Infosys, která sídlí v Indianopolis a zaměstnává 13 000 Američanů. Firma vznikla v Indii a západním společnostem nabízí služby spojené s outsourcingem. Její konkurenční výhoda se postupně měnila s tím, jak v odvětví sílila konkurence. A Infosys „také pochopil, jak je důležité být blízko svým americkým klientům“. A také to, co americká ekonomika nabízí na straně ochoty riskovat v podnikání, své dynamiky a konkurenceschopnosti.

Slaughter míní, že globální výrobní řetězce tak, jak je známe, představují velmi efektivní systém. Jde o jakousi celosvětovou obdobu just-in-time systému používaného jednotlivými firmami, který snižuje náklady a následně i prodejní ceny. Jde o vysoce optimalizovanou věc, která ale v případě nějaké šoku „generuje hodně nelineární výsledky“. Dobrým příkladem zranitelnosti systému bylo uzavírání přístavů, na kterých je globální ekonomika značně závislá. A k tomu se přidal poptávkový šok, protože během pandemie zesílily nákupy zboží. Dohromady tak došlo k problémům v nejednom odvětví a také k růstu cen. Podle experta přitom existovaly studie, které na teoretické rovině něco podobného popisovaly. Nicméně v praxi podobný souběh velkého poptávkového a nabídkového šoku ještě neproběhl.

Zdroj: The Conversable Economist

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

26.12. 17:48  Komu co nedošlo (Eleonóra Stříbrná)
26.12. 12:01  komu co nedošlo (Victor z Ovieda)
25.12. 19:40  komu co nedošlo (Zdeněk Modr)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Po 16:59  Silný obrat na trhu s kakaem X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:48  Oslabí japonský jen na 160 USD/JPY? (video) X-Trade Brokers (XTB)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688