Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.12.2021 17:14:00

Harley Davidson, elektrifikace motorek a SPAC bublina

Ředitel společnosti Harley Davidson Jochen Zeitz hovořil před pár dny na Yahoo Finance o tom, že firma má mimořádně dobrý elektromotocykl. A to nejen podle jeho názoru, ale prý i podle řady jiných, kteří jej testovali. Jde o model Livewire, o němž se mimochodem pochvalně vyjadřovali třeba i u nás na serveru garáž.cz. Zeitz ovšem míní, že téhle produktové řadě bude lépe samotné, a to jak značkově, tak akciově. Dnes o jejím uvedení na trh a „SPAC bublině“.

1. Harley, elektrika a SPAC: Zeitz hovořil o tom, že u motocyklů je otázka dojezdu a kapacity baterií ještě intenzivnější než u automobilů. Motocykl totiž nemá pro baterii tolik prostoru, jako auta. K tomu je u motorek ve vztahu k bateriím také významnější otázka bezpečnosti. Harley pak má podle ředitele schopnosti a zdroje na to, aby skutečně přinesl elektrifikaci „na dvě kola“. Zmíněna byla i spolupráce s asijskou Kymco, se kterou chce Harley mimo jiné sdílet některé platformy a technologie. A pan ředitel hovořil i o produktové expanzi, která má rozšířit zákaznickou bázi.

Ono osamostatnění elektromotocyklové divize Harleye by mělo proběhnout nejen na úrovni značky, tedy marketingové, ale i na úrovni akciové. Livewire by totiž měl vstoupit na akciový trh. Ne tradičním IPO, ale metodou, o které se v posledních cca dvou letech často hovoří a která se často používá. Tedy za pomocí takzvaného SPAC. Jde celkově o proces, kdy, zjednodušeně řečeno, na trhu vstupují „prázdné“ firmy bez vlastní činnosti (SPAC). S nimi pak fúzuje jiná firma, která skutečně „něco dělá“, na akciový trh chce, ale nechce procházet složitějším procesem primárního úpisu (ono IPO).

2. SPAC mánie:
V pondělí jsem ve své makroúvaze poukazoval na to, že historicky se cyklus zvedání sazeb v USA nejednou kryje s nějakými problémy, neřkuli krizemi. Ale dodal jsem jednu podstatnou věc: Nejde o to, že by tyto problémy vyvolal samotný růst sazeb. Spíše jasně vypluly na povrch excesy, které se někde hromadily dlouhou dobu a rostoucí sazby je učinily neudržitelnými. Pokud tedy uvažujeme o tom, zda se další cyklus zvedání sazeb bude opět pojit s nějakými tenzemi, měli bychom v první řadě zvážit, zda jsou v ekonomice nějaké excesy rozsáhlejšího rázu.

Téma jsem pondělí dál nerozvíjel, protože by to bylo na dlouho, ale dnes jej připomínám proto, že právě SPAC jsou/byly podle některých názorů slušným kandidátem na bublinu. Důvod snad nejlépe popisuje následující obrázek, jehož první část ukazuje návratnost na trhu obchodovaných SPAC a návratnost celého indexu SPX, druhá část ukazuje relativní výkon SPAC k celému indexu. Na ex-post definici bubliny by to asi stačilo a podobných případů parciálních bublin, či bublinek bychom asi našli více. Otázka je, zda by to (v souvislosti s oním růstem sazeb a historickými zkušenostmi) dohromady dalo na nějakou systematickou věc. A také vidíme, že ona SPAC bublinka nepotřebovala na své splasknutí ani zvedání sazeb.

harley
Zdroj: Twitter

3. Zpět k HD:
Výše uvedené nutně neznamená, že SPACy jsou samy o sobě něčím kontraproduktivním. Čímž se vrátíme zpět k Harlejům. Firmě prospívá popsaný tah na elektrifikaci, chválí jej i Morningstar s tím, že prodeje elektromotorek dosahují vyšších množství, než čekala. Odhad férové ceny se ale u Morningstar pohybuje jen mírně nad současnou tržní cenou. A zvedat onen odhad firma i přes rychlejší rozjezd elektrifikace prý nehodlá. Proč?

Morningstar poukazuje totiž na to, že hrubé marže se u Livewire budou podle plánu v následujících letech pohybovat znatelně pod 20 %. A čeká se, že dlouhodobě vzrostou tak na 25–30 %. Což je stále znatelně pod současnými maržemi převyšujícími oněch 30 %. Tlak prý nastane i na prodejní ceny elektromotocyklů. A dodám, že u Harleye hovoříme o společnosti s roky klesajících tržeb, provozní tok hotovosti a volný tok hotovosti (to, co zbude po investicích) se jí ale ve fiskálním roce 2020 podařilo zvýšit.

Foto: Harley-Davidson


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688