cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Kryptoměny  |  08.12.2021 15:41:31

Dokument ECB označuje faktory úspěchu pro CBDC a digitální euro

Dokument ECB označuje faktory úspěchu pro CBDC a digitální euro

08.12.2021 / Crypto Kingdom

Dokument zveřejněný Evropskou centrální bankou (ECB) pojednává o různých podmínkách úspěšné implementace digitálních měn centrálních bank (CBDC), jako je vlastní digitální euro v eurozóně.

Autoři také poukazují na různá rizika, která takové projekty s sebou nesou, jako je nebezpečí vytěsnění soukromého sektoru.

ECB: Digitální euro by mělo být běžně používáno pro platby, nikoli pro investice

Aby bylo možné vytvořit úspěšnou CBDC, musí měnová autorita zavést digitální měnu jako rozšířený platební a směnný prostředek, který má také dostatečnou funkci uchování hodnoty, uvádí zpráva zveřejněná Evropskou centrální bankou. Centrální banky musí zároveň zajistit, aby se měny jako digitální euro nestaly významným investičním prostředkem, nevytlačily soukromá platební řešení nebo nepodkopaly zprostředkovatelskou roli bankovního sektoru.

Autory dokumentu jsou tři vysoce postavení úředníci ECB — Fabio Panetta, Ulrich Bindseil a Ignacio Terol. Ti uvádějí klíčové faktory úspěchu CBDC a nabízejí své odborné názory na to, jak se vyhnout rizikům spojeným s digitálními verzemi fiat měn, které v současnosti zkoumají nebo vyvíjejí desítky zemí po celém světě, včetně velkých ekonomik.

Dokument identifikuje tři podmínky pro úspěšnou implementaci CBDC. První z nich je „akceptace obchodníků“, která musí být obšírná, což znamená, že uživatelé by měli mít možnost platit digitálně kdekoli. Na rozdíl od papírové hotovosti je digitální měna pravděpodobně spojena s poplatky za každou transakci a vyžaduje vyhrazená zařízení pro zpracování plateb. Existují i ??další rozdíly, přestože obě formy peněz mají status zákonného platidla. ECB upřesňuje:

„Hotovost je v e-commerce nepraktická, zatímco vytvoření CBDC zákonným platidlem může vyžadovat výjimky pro obchodníky, kteří nemají zařízení potřebná k přijímání bezhotovostních plateb.“

Druhý faktor úspěchu byl definován jako „efektivní distribuce.“ Představitelé ECB citují zprávu Eurosystému, podle níž by digitální euro měli distribuovat zprostředkovatelé pod dohledem, jako jsou banky a regulovaní poskytovatelé plateb. Aby se podpořila distribuce digitální měny centrální banky, mohou být zprostředkovatelům pod dohledem vypláceny pobídky. Dokument rozděluje zprostředkovatelské služby do dvou kategorií: onboarding a finanční služby – které by zahrnovaly operace potřebné k otevření, správě a uzavření účtu CBDC – a platební služby.

„Poptávka ze strany spotřebitelů“ je třetí podmínkou úspěchu, která odkazuje na schopnost používat CBDC k „platbě kdekoli, bezpečně, soukromě,“ jak zdůrazňuje zpráva. Člen Výkonné rady ECB Fabio Panetta a jeho kolegové věří, že obyvatele eurozóny může motivovat možnost používat digitální euro v peer-to-peer (P2P) platbách mimo dosah stávajících soukromých řešení. Soukromí může být dalším motivačním faktorem, říkají, a poukazují na to, že centrální banky by mohly používat techniky zlepšující soukromí a přitom stále dodržovat předpisy proti praní špinavých peněz. Navzdory protestům proti digitálnímu euru, zejména právě v tomto ohledu, tři odborníci trvají na svém:

„Jako veřejné a nezávislé instituce nemají centrální banky zájem na monetizaci platebních údajů uživatelů. Tyto údaje by zpracovávaly pouze v rozsahu nezbytném pro výkon svých funkcí a v plném souladu s cíli veřejného zájmu a právními předpisy.“

Dokument navrhuje opatření k prevenci rizik CBDC

Dokument ECB pojednává také o některých rizicích spojených s digitálními měnami centrálních bank, jako je nadměrné držení CBDC. Navrhuje řadu opatření, která mají zabránit trvalému nebo dočasnému nadměrnému toku finančních prostředků do digitální měny centrální banky, včetně zavedení omezené směnitelnosti, která by mohla ukončit potenciální odliv bankovních vkladů do CBDC. Další bariérou by mohlo být stanovení limitů na hlavu se stropem pro množství CBDC, které by každý jednotlivec mohl držet.

Dokument věnuje pozornost obavám, že vydání CBDC by mohlo spustit proces odlivu bankovních zprostředkování a vytěsnit platební řešení, která v současnosti poskytuje soukromý sektor. Aby se předešlo tomuto negativnímu efektu, je klíčové najít adekvátní funkční rozsah. Neměl by být ani příliš široký, vytlačující řešení ze soukromého sektoru, ani příliš úzký, omezující používání digitální měny centrální banky. To by mohla být pro finanční sektor výzva, varují zástupci ECB.

Autoři zprávy docházejí k závěru, že zatímco CBDC mají jasné přednosti a centrální banky musí sledovat trendy v oblasti plateb a technologií, aby mohly i nadále plnit svůj úkol sloužit občanům i podnikům, musí stále vyřešit mnoho otázek týkajících se návrhu systému měny digitálního eura. Zdůrazňují, že kromě funkčního rozsahu je ke splnění požadavků a zajištění robustního používání CBDC vyžadován vhodný obchodní model a dohled.

Zdroj: news.bitcoin.com

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688