Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.12.2021 15:35:58

Pandemie zvýšila podíl superbohatých na globálním bohatství, zjišťuje Pikettyho studie

Pandemie je zlatým věkem pro miliardáře - jejich podíl na celosvětovém majetku domácností se během krize způsobené covidem-19 zvýšil na rekord. Podle zprávy o světové nerovnosti vypracované skupinou World Inequality Lab, kterou založil francouzský ekonom Thomas Piketty, mají domácnosti 2750 miliardářů na celosvětovém bohatství domácností podíl 3,5 procenta. Na počátku roku 2020 to byla jen dvě procenta a v roce 1995 jedno procento.

Nejrychlejší nárůst podle studie přišel po vypuknutí pandemie. Deset procent nejbohatších lidí planety vlastní 76 procent bohatství. Nejchudší polovina obyvatel planety pak jen asi dvě procenta celkového bohatství.

https://wir2022.wid.world/www-site/uploads/2021/12/Summary_WorldInequalityReport2022_English.pdf

"Covidová krize prohloubila nerovnosti mezi velmi bohatými a zbytkem populace," uvedl hlavní autor Lucas Chancel. Poznamenal, že bohaté ekonomiky využily masivní fiskální podporu, aby zmírnily prudký růst chudoby, který byl pozorován jinde. Vzhledem k tomu, že bohatství je hlavním zdrojem budoucích ekonomických zisků a také moci a vlivu, znamená to další růst nerovnosti.

Skupina 520.000 osob, které tvoří 0,01 procenta nejbohatších lidí světa, má podíl na celosvětovém bohatství 11 procent. Loni tento podíl činil deset procent.

Analytici uvádějí, že někteří superbohatí vydělali na přesunu velké části světové ekonomiky na internet v době omezení pohybu. Další jednoduše vydělali na růstu cen akcií, protože finanční trhy sázely na rychlé globální oživení.

https://wir2022.wid.world/www-site/uploads/2021/12/Summary_WorldInequalityReport2022_English.pdf

Chancel uvedl, že miliardáři v době krize nahromadili 3,6 bilionu eur (91,7 bilionu ) . Světová banka přitom odhaduje, že v této době se 100 milionů lidí propadlo do extrémní chudoby.

Zjištění potvrzují i některé další zprávy, jako seznam světových miliardářů časopisu Forbes. Ten letos zahrnoval rekordních 2755 dolarových miliardářů. Celková hodnota jejich majetku stoupla na 13,1 bilionu USD (296,4 bilionu ) z loňských osmi bilionů USD.

(Zdroj: WORLD INEQUALITY REPORT 2022, https://wir2022.wid.world/www-site/uploads/2021/12/Summary_WorldInequalityReport2022_English.pdf)

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688