Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  30.11.2021 15:01:25

Omikron akciového býka nezastaví, domnívá se JPMorgan. Riziko vidí v jestřábích bankách

Mutace omikron nezastaví globální akcie v jejich rally, domnívají se experti JPMorgan. Po celém světě se podle nich bude v příštím roce upevňovat návrat k normálu z koronavirové pandemie a na „sporadické komplikace“, jako je zjištění nové varianty koronaviru, by se mělo nahlížet v kontextu "vyšší přirozené i vakcínou získané obranyschopnosti, podstatně nižší úmrtnosti" a také v kontextu nových léčiv.

“Stále předpokládáme tržní vzestup, i když mnohem umírněnější,” napsal podle Bloombergu analytický tým největší americké banky v čele s Dubravko Lakos-Bujasem a Mislavem Matejkou ve svém výhledu pro akciové trhy pro příští rok. Ti dále předpokládají překvapivě lepší růst zisků a zmírnění šoků v dodavatelsko.-odběratelských řetězcích. K normálu by se měly vrátit také zvyky ve spotřebitelském chování a situace v Číně a na rozvíjejících se trzích se má vylepšit.

Jako hlavní riziko své prognózy analytici zmiňují jestřábí obrat v politice centrálních bank, obzvláště pokud přetrvají postpandemické excesy, jako jsou oddalované otvírání čínské ekonomiky, problémy v dodavatelských řetězcích a pokračující nedostatek pracovní síly.

Investorům doporučují cizelovanější pohled na opětovné otvírání ekonomik. Evropské akcie budou mít podle nich lepší výkonnost než americké, čínské akcie budou překonávat rozvíjející se trhy a rozvíjejících se trhy budou outperformovat ty vyspělé.

Investoři by si měli udržet svůj příklon k procyklickým titulům, a to hlavně ve světle nedávného ústupu. Preferencí by měly být sektory citlivé na reflaci, jako jsou energetika a finance před utilitami a základním zbožím, sektor zdravotní péče před jinými defenzivními sektory, a akcie malých firem před large caps. Technologie by sice měly nadále dodávat silné fundamenty, stojí ale před četnými tlaky ze strany vyšších sazeb, podotkli také analytici.

Širšímu americkému indexu S&P 500 analytici předpovídají pro příští rok nárůstna zhruba 5050 bodů. Americké futures dnes nicméně klesají poté, co šéf americké farmaceutické společnosti Moderna Stéphane Bancel vyjádřil domnněnku, že nynější vakcíny proti covidu-19 budou zřejmě méně účinné v boji s novou variantou. Dodal však, že na průkazná data je potřeba počkat ještě asi dva týdny.

72

Předpoklad, že evropské akcie by v příštím roce mohly navázat na svoji letošní rally, vyjádřili také stratégové francouzské banky Société Générale. Ti se tak ještě před nástupem obav z dopadů omikronu přidali k opatrně optimistickým hlasům, které od akcií očekávají další růst a nevšímavost k rizikům. I evropské akcie dnes ale spolu s asijskými klesají.

SocGen před pátečním výplachem na globálních trzích, vyvolaným obavami z omikronu, předpověděla, že index Stoxx 600 bude v roce 2022 končit na 520 bodech. Stále to je pod prognózou americké Goldman Sachs Group, která odhaduje tuto hodnotu na 530 bodů. Dnes kolem poledne byl index u zhruba 461 bodů a ztrácel 1,3 procenta, výkonnost od ledna je vidět níže:

73

Koš akcií, které mohou profitovat z agendy Green Deal z pera Evropské komise, uvedla francouzská banka minulý týden jako svoje hlavní investiční doporučení na příští rok. Stratégové také doporučovali dlouhé pozice na banky a firmy s rostoucími kapitálovými výdaji a se zpětnými odkupy a naopak krátké pozice na akcie automobilek. Celkové naladění analytiků se pak před vynořením omikronu přiklánělo spíše k cyklickým titulům před defenzivními vzhledem k zotavování ekonomik.

Zdroje: Bloomberg, https://www.stoxx.com/

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688