Jan Berka (Roklen24)
Investice  |  29.11.2021 07:38:21

Evropská centrální banka v ofenzívě, ale s otevřenými zadními vrátky

Evropská centrální banka v ofenzívě, ale s otevřenými zadními vrátky

Jan Berka
08:38 29. listopadu 2021

Klíčové body

  • Většina zástupců Evropské centrální banky nepředpokládá dosažení podmínek pro zvýšení sazeb v příštím roce.
  • ECB se musí držet svého symetrického cíle, je klíčové reagovat v dobách, kdy hrozí uvolnění inflační kotvy směrem vzhůru.
  • Páteční posílení eura přisuzujeme rychlejšímu poklesu amerických výnosů oproti evropským, rizika ale stále nahrávají slabší společné měně.
Zdroj: Depositphotos

Většina zástupců Evropské centrální banky nepředpokládá dosažení podmínek pro zvýšení sazeb v příštím roce. Někteří si však nechávají otevřená zadní vrátka, a to formou komentářů k inflaci. Klíčové je i hodnocení, že by aktuální pandemická opatření neměla mít zásadní vliv na plán omezování měnověpolitické podpory. Taková alespoň byla situace ještě před páteční vlnou nervozity spojenou s novou mutací viru COVID-19.

Listopad se v případě ECB nesl ve znamení krocení tržních očekávání. Na začátku měsíce jsme byli svědky toho, jak eurové peněžní trhy krátce zacenily zvýšení evropských sazeb o 20 bazických bodů do konce roku 2022. Důvodem výhledu byly nejenže trvající inflační tlaky, ale především efekt přelití vycházející ze sázek na brzký začátek intenzivní úrokové normalizace napříč vyspělými ekonomikami.

Tento sentiment polevil, zejména pak s novou mutací. Ještě předtím se tak stalo i díky množství komentářů členů Rady guvernérů ECB upozorňujících na předčasnost tržních predikcí z titulu nedosažení podmínek forward guidance ohledně vyšších sazeb. Rétorickou ofenzívu vedla guvernérka Lagardeová spolu s hlavním ekonomem ECB Philipem Laneem. Našli se však i zástupci o něco více jestřábího přístupu, kam bychom zařadili guvernéra nizozemské centrální banky Klaase Knota či členku Výkonné rady Isabel Schnabelovou, byť ta je obvykle zařazována do skupiny centrálních bankéřů s neutrálním přístupem.

Zdroj: Bloomberg
Zdroj: Bloomberg

Sdělení se týkalo dvou zásadních oblastí. První je očekávané ukončování pandemického programu nákupů aktiv, které by mělo být oznámeno na prosincovém zasedání. Podle Knota i Schnabelové je tento výhled stále platný. Nově přijatá pandemická opatření by přitom neměla stát ukončování v cestě. Schnabelová zároveň upozornila, že u programu nákupů pozoruje slabší pozitivní vliv na dosažení cíle a silnější vedlejší účinky. Zároveň vyzdvihla flexibilitu pandemických nákupů aktiv v době, kdy jsou potřeba. Naopak v „běžných“ časech není nutné upravovat to, s čím už ECB operuje, což by se mohlo vztahovat k debatám o možné úpravě „klasického“ programu nákupů aktiv.

Klíčové sdělení však přišlo v souvislosti s inflací. Rizika jejího dalšího výhledu jsou podle Schnabelové vychýlená nahoru. ECB se teď musí držet svého symetrického cíle, a je klíčové reagovat v dobách, kdy hrozí uvolnění inflační kotvy směrem vzhůru. Zároveň upozornila na určité strukturální faktory, které mohou v nadcházejících letech navýšit například ceny energií.

Tento dobře stylizovaný komentář v podstatě říká, že zvýšená inflace tu s námi může být delší dobu, než je očekáváno. Tuto obavu – zaměřenou zejména na střednědobou inflaci – pak u některých centrálních bankéřů potvrdil i výstup ze zápisu z říjnového zasedání Rady guvernérů. Dokument ale zároveň obsahuje připomínku, že k udržitelně vyšší inflaci by byl potřeba i růst mezd a inflačních očekávání. Takový scénář především na evropském trhu práce banka zatím neeviduje.

Z výše zmíněného je patrné, že ECB přiznává možnost změn u střednědobého výhledu inflace. Ten by se ostatně mohl projevit už v prosincové prognóze. Faktem je, že jestřábí komentáře některých evropských centrálních bankéřů oslabování eura nezastavily, což by mohlo ovlivnit aktualizovaný výhled vytvářený z dat před 24. listopadem. Zároveň je otázkou, jak bude zohledněna situace kolem nové mutace omikron.

Nadále předpokládáme, že ve zbytku roku bude společná měna pod tlakem nejen z titulu rozdílu mezi evropskou a americkou měnovou politikou, ale i vzhledem k evropské pandemické situaci a nové mutaci. Páteční posílení eura proti dolaru považujeme za výsledek intenzivnějšího poklesu amerických výnosů oproti těm evropským. Přehodnocení výhledu amerických sazeb se může relativně rychle měnit, což nám ostatně potvrdil jejich vývoj v průběhu tohoto měsíce. Závěr minulého týdne se navíc nesl v duchu omezeného amerického obchodování, a tedy i nižší likvidity. Dnešek by proto měl být mnohem více vypovídající. Sledovat budeme, zda se kurz opětovně vrátí zpět směrem k hranici 1,1200 EURUSD. Stejně tak i možné dopady na korunu, pro kterou je rizikově averzní nálada rizikem ztrát. Dnešní ráno však zatím naznačuje návrat optimismu na trh, což se projevuje ve zvratu většiny tržních pohybů z pátku.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 1,1270 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 96,29 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,1232 do 1,1331 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 25,60 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,71 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 25,54 až 25,73 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,56 až 22,84 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj info: RoklenFx, ECB, Fed, ČNB, COT, TradingView, Statistický úřad USA, Ifo institut , Bloomberg, Reuters

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688