Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  15.11.2021 10:51:49

Shell chce zrušit duální akciovou strukturu. Slibuje si rychlejší distribuci akcionářům

Royal Dutch Shell chce zrušit svůj duální systém akcií a zavést pouze jednotné obchodování. Chce tak zvýšit výplaty akcionářům a zjednodušit svou strukturu, uvedl v pondělí tento energetický gigant, který odolává výzvám aktivistických investorů, aby se rozdělil.

Společnost, která si stanovila za cíl postupný přechod od emisí uhlíku, očekává, že ze svého názvu vypustí „Royal Dutch“ a bude se jmenovat jen Shell. Plánuje také přesunout svou daňovou rezidenci z Nizozemska do Británie, kde byla založená.

Tyto kroky přicházejí několik týdnů poté, co hedgeový fond Third Point zveřejnil svůj velký podíl v Shellu a vyzval tohoto ropného a plynárenského obra, aby se rozdělil do několika společností a zvýšil tak svou výkonnost i tržní hodnotu. Shell vrátil úder, když jeho vrcholní manažeři uvedli, že funguje lépe společně než odděleně.

Přechod Shellu na jednotnou třídu akcií by vytvořilo jeden větší soubor kmenových akcií, které může společnost odkoupit, uvedla firma. Akcie Shell budou i nadále kotovány v Amsterdamu, Londýně a New Yorku.

„Zjednodušení je navrženo tak, aby posílilo konkurenceschopnost společnosti Shell a aby urychlilo jak distribuci akcionářům, tak i realizaci strategie stát se podnikem s nulovými čistými emisemi,“ řekl Shell. "Současná složitá struktura akcií podléhá omezením a nemusí být dlouhodobě udržitelná," dodal. Shell si spolu s dalšími evropskými ropnými společnostmi stanovil cíle pro odklon od těžby ropy a zároveň investic do nefosilních zdrojů energie, jako je solární a větrná energie.

Tyto kroky vyžadují, aby alespoň 75 % akcionářů hlasovalo na valné hromadě, která se bude konat 10. prosince, pro tento návrh, uvedl Shell.

V loňském roce opustil svou duální anglo-holandskou strukturu také gigant spotřebitelských produktů Unilever, a to ve prospěch jediného subjektu se sídlem v Londýně.

Zdroj: Reuters


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688