Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.11.2021 19:42:00

Kdo věří a kdo přestává věřit americkým technologiím

BofA na základě svého posledního průzkumu mezi investory ukazuje, kdo nyní věří amerických technologickým akciím a kdo už tolik ne. Podívejme se na její zjištění spolu s několika poznámkami o toku kapitálu kolem Spojených států a očekáváních zabudovaných v akciích.

1. Mohutný náskok amerických akcíií a technologií
: Připomeňme si nejdříve obrázek, který ukazuje, jak mohutný náskok během posledních desetiletí postupně naakumuloval americký trh před zbytkem světa. Vzhledem k tomu, jak velký podíl na celkové kapitalizaci amerického trhu mají velké technologické společnosti, můžeme bez většího váhání tvrdit, že tento náskok je zejména jejich dílem. Tedy tím, jakým tempem rostla a roste kapitalizace firem od Facebooku, přes Apple a Amazon, až po Teslu a řadu dalších:

6
Zdroj: Twitter

2. Kdo to kupuje?
Pointa mé dnešní úvahy se po zmíněném úvodu koncentruje kolem následujícího obrázku. Zjednodušeně řečeno ukazuje, kdo americké technologie kupuje – kdo jim věří. A to na rovinách domácí/zahraniční. Podkladem je průzkum BofA mezi institucionálními investory a podle obrázku jejich zahraniční i američtí zástupci většinou americké technologie vnímají a kupují/prodávají podobně. Výjimkou byla třeba doba kolem roku 2015, kdy Američané věřili svým domácím znatelně méně. A pak také posledních pár čtvrtletí, kdy došlo k podobné situaci, ale mnohem výraznější:

62
Zdroj: Twitter

V poslední době jsou tedy americké instituce na US technologiích znatelně podváženy, zatímco ty zahraniční naopak znatelně nadváženy. Pokud je to podobné se zbytkem investičního světa, tak Američané již nějakou dobu prodávají své technologické firmy do zahraničí. S tím, že americké akcie si jako celek budují stále větší náskok před zbytkem světa (první graf).

3. Spotřebitel a banka světa: V souvislosti s úvahami o toku kapitálu kolem USA se nám mohou vybavit teorie o tom, že Spojené státy fungují/fungovaly jako banka světa. V tom smyslu, že si od světa půjčují a z nich naopak do světa proudí kapitál do rizikovějších a dlouhodobějších projektů. Podobně jako u banky, která je financována pevnými instrumenty (vklady, dluhopisy) a aktiva má rizikovější/dlouhodobější.

Jde o takový zjednodušený model toho, jak ve světě proudí kapitál, velká část jeho toku ale nefinancuje investice proudící opačným směrem, ale spotřebu (či investice do reálného kapitálu). V tomto ohledu jsou Spojené státy zase někdy nazývány světovým spotřebitelem poslední instance.

4. Kdo věří v nabídkový boom: Ono překlopení zájmu o americké technologie je pak ukázkou toho, jak rychle a výrazně se může změnit tok kapitálu mezi Spojenými státy a zbytkem světa v této nějaké konkrétní oblasti. Včera jsem tu přitom opět poukazoval na to, že valuace amerických akcií (samozřejmě včetně technologií) jsou vysoko zejména díky vysokému očekávanému růstu ziskovosti obchodovaných firem. Na něj by docela seděla očekávání dlouhodobého nabídkově – technologického boomu. Věří v něj tedy nyní zbytek světa více než američtí (institucionální) investoři?

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

10.11. 19:49  EVA (Linda Norwood)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688