Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  09.11.2021 17:12:59, aktualizováno 13.11.2021 09:03:56

Blackstone výrazně naředí podíl PPF v britské biofarmaceutické společnosti

Autolus Therapeutics v pondělí oznámila získání historicky největší jednorázové finanční injekce, což její akcie na Wall Street poslalo krátce až o 42 % výše. Přední světová investiční skupina Blackstone se totiž zavázala firmě poskytnout celkově až 250 mil. USD, v přepočtu 5,5 mld. . Výměnou za to získá nejen miliony akcií Autolus, ale v budoucnu také licenční poplatek z prodejů některých produktů firmy. A to dle sdělení firem ve výši „středně vysokého jednociferného licenčního poplatku“.

Společnost Autolus Therapeutics (dále jen Autolus) je lídrem ve vývoji léčebných postupů založených na geneticky upravených T lymfocytech, tzv. CAR-T buňkách. Firma se věnuje klinickému vývoji širokého portfolia T-buněčných terapií nové generace pro léčbu hematologických i solidních (pevných) nádorů.

Právě na pokračování vývoje a komercializaci zkoumaného produktu na terapii CD19 CAR T buněk poskytne skupina Blackstone až 150 mil. USD, resp. nyní třetinu, zbylých až 100 mil. USD v návaznosti na splnění určitých stanovených klinických, výrobních a regulačních milníků.

V rámci dohody také Blackstone obdrží warranty umožňující v čase koupit akcie Autolus za celkem 24 mil. USD. Již nyní však Autolus získá od Blackstone 100 mil. USD z prodeje nových akcií. Kurz byl stanoven v návaznosti na tržní před oznámením transakce. Tedy díky pátečním závěrečným 5,56 USD, se Blackstone získáním téměř 18 mil. akcií dle všeho stane největším institucionálním akcionářem firmy.

PPF a Autolus

Loni v říjnu jsme informovali, že skupina PPF dále upevňuje své postavení ve společnosti Autolus. Během roku za v přepočtu více než miliardu korun totiž přikoupila dalších několik milionů akcií Autolus. Po hlavním akcionáři, společnosti Syncona Portfolio spojené se zakladateli firmy, měla být tehdy PPF rázem největším vlastníkem. Vzhledem k celkovému počtu v loni obchodovaných vydaných akcií (ADS), s podílem přes 27 %.

Jak letos po tragické smrti Petra Kellnera následně v červnu ukázalo regulatorní hlášení pro SEC, skupina PPF, potažmo tedy Renata Kellnerová, vlastnila letos na jaře v Autolus ještě o něco více akcií. Konkrétně 14,61 mil.

Autolus, coby firma prakticky bez příjmů, potřebuje z něčeho svůj výzkum financovat. Poměrně často tak realizuje sekundární prodeje svých akcií. V mezičase se tak zvýšil její počet vydaných akcií (ADS) na 72,9 mil. (k 30.9.). Podíl PPF se tak smrskl na pětinu, resp. po současném vydání akcií skupině Blackrock se dle našich propočtů sníží na zhruba jen 16 %. Pokud tedy PPF v mezičase nepřikupovala. Díky absenci regulatorního hlášení však změně podílu nic nenasvědčuje.

Pro PPF jsou dřívější nákupy akcií Autolus každopádně kurzově ztrátovou investicí, když většinu pořizovala za vyšší ceny než je aktuální. Společnost Autolus obecně příliš radosti zatím akcionářům nepřináší. Tedy měřeno ve vztahu k ceně, za jakou v létě 2018 vstupovala na trh. V rámci primární emise (IPO) se akcie totiž prodaly za kurz 17 USD. Kurzovou nejvýraznější krizí si akcie Autolus prošly loni v době covidu, resp. v březnu 2020 se daly koupit i za 3 USD. Přitom nedlouho po IPO v listopadu 2018 vylétly až nad 53 USD.

Historický vývoj akcií Autolus (AUTL) na týdenním grafu

Sama skupina PPF na naši pondělní žádost o vyjádření k aktuálnímu dění ve společnosti Autolus během 24 hodin nereagovala.

Jak známo PPF každopádně v buněčné terapii zbrojí i na dalších frontách. Společnost SOTIO, coby hlavní biotechnologický článek skupiny, koupila například loni na konci srpna od americké Unum Therapeutics práva k platformě protinádorové CAR-T buněčné terapie BOXR včetně souvisejících produktů za 8,1 mil. USD, resp. dalších až 3,4 mil. USD může dále zaplatit v závislosti na dosažení smluvních cílů. Sotio pak ještě letos plánuje vstoupit do klinické fáze testování svého přípravku BOXR, zaměřeného na léčbu pevných nádorových onemocnění.

Závěrem možno dodat, že akcie Autolus (AUTL) v pondělí na Wall Street nakonec uzavřely „jen“ o zhruba 25 % výše na 6,97 USD. Likvidita každopádně dosáhla extrému, když se vlastně zobchodovala více než polovina emise, resp. 41,6 mil. akcií. Dnes v první polovině seance část včerejších zisků akcie Autolus odevzdávají, když se v 17 hod. obchodují u hladiny 6,65 USD.

13.11. 19:15  ABFD (AshleyBradbury)
09.11. 22:23  AMY (Anita)
09.11. 19:52  hmm (Doktor)

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688