Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.11.2021 17:47:00

Třicet let historie globálních trhů – americký odraz ze dna až na vrchol

Pokud dáme stranou cca pětileté období, kdy americkému trhu vládly akcie ve skupině Nifty 50, tak od počátku padesátých let do počátku osmdesátých let nevystopujeme žádný jasný trend mezi americkým trhem a zbytkem světa. Tedy trend dlouhodoběji lepších výkonů amerických, či naopak zahraničních akcií. Druhá polovina osmdesátých let přinesla dokonce zaostávání amerických trhů, což se ale postupně obrátilo během internetové bubliny. Tehdy v podstatě začalo období, na jehož současném konci mají americké akcie nevídaný náskok. Dnes o něm a jeho možných příčinách.

1. Směrem k nevídanému náskoku: Jak ukazuje následující graf, po prasknutí internetové bubliny americké tituly ještě na čas ztrácí, ale po finanční krizi nastává jejich zlatý věk. Nebo to můžeme považovat za pokračování trendu nastaveného už někdy deset let předtím:

03
Zdroj: Twitter

Po roce 2008 jsme zas a znovu mohli slyšet a číst argumenty, podle kterých si evropské či jiné akcie konečně povedou lépe než jejich americké protějšky. Sám jsem tu nejednou poukazoval na to, že valuace zahraničních akcií, včetně těch evropských, jsou v nejednom ohledu výrazně níže než valuace v USA. K tomu byla ziskovost amerických obchodovaných firem za pár let po krizi již nad předkrizovou úrovní, zatímco třeba v Evropě stále znatelně pod ní. Což se dalo interpretovat tak, že prostor pro růst ziskovosti je v Evropě vyšší než v USA.

Z grafu od BofA je ale zřejmé, že uvedené ani další argumenty ve prospěch zahraničních (vyspělých) trhů nepadly u investorů na úrodnou půdu, protože americké akcie dál a dál zvyšovaly svůj výkonnostní náskok. Jeho výše je nyní minimálně v poválečné historii bezprecedentní a BofA na konci křivky červenou šipkou naznačuje, co by mělo následovat. Čímž jsme zpět u relativních valuací, ziskového potenciálu, či třeba u teorie (ne)vracení se k průměru.

2. Sazby a růst: Nedávno jsem tu trochu rozebíral to, co se v USA děje pod cenovým a valuačním povrchem. Konkrétně jsme se dívali na takzvaný PEG, tedy poměr PE a očekávaného růstu ziskovosti obchodovaných firem. Detaily nyní vynechám (viz „Stojí trhy hlavně na likviditě, nebo se blíží znatelná změna ve fundamentu?“ a „Alternativní pohled na americké akcie“). Pointa byla v tom, že vysoké PE amerického trhu je zejména odrazem mimořádně vysokých očekávaných zisků v delším období.

Onen první graf sám o sobě nabourává tezi, podle které jsou americké akcie nafukovány zejména nízkými sazbami a likviditou. Onen náskok amerických trhů totiž probíhá v prostředí, kdy se výnosy německých či japonských obligací nachází výrazně níže než výnosy v USA. A ohledně likvidity vezměme v úvahu, že Fed není ve srovnání s ECB, Bank of Japan, či třeba takovou SNB nijak rozjetý. Poměr jeho rozvahy k HDP totiž nyní dosahuje necelých 40 %, zatímco u ECB to je asi 70 % a u BoJ více než 130 % (i tempa růstu jsou u nich v posledních necelých dvou letech výrazně vyšší).

Vysvětlení tedy není jen v sazbách/likviditě, ale v poměru sazeb a tempa růstu očekávaných zisků. Právě to je eso v rukávu amerických trhů, kterým si již roky zajišťují to, co vidíme v prvním grafu. Pokud uvážíme, jak velkou část kapitalizace amerických trhů tvoří velké technologické firmy, je zřejmé, z čeho velká část této výhody pramení. Bude tomu tak i nadále? BofA má podle oné červené křivky v grafu jasno. A můžeme uvažovat třeba o tom, že „stará ekonomika“ (a s ní více spojené trhy), která se již řadu čtvrtletí hlásí o pozornost různými úzkými hrdly ve výrobních vertikálách, dokáže zase na čas generovat vyšší návratnost než populární velké technologie. Uvidíme.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688