Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  24.10.2021 09:52:58

Pražská burza zažila nejhorší týden od konce ledna, akcie ČEZ pod tlakem také díky insider prodeji

Pražská burza má za sebou dlouho nevídanou šňůru poklesů. Index PXpátek zakončil níže již devátou seanci v řadě. Za uplynulý týden odepsal výrazných více než 2,3 %, když zakončil u 1 330 bodů a tedy již prakticky vymazal v říjnu nabrané zisky. Další týden v řadě se tak pražská burza chovala kontrariánsky vůči například dále rostoucí Wall Street či většině trhů v regionu. Na jih, navíc s menší intenzitou, směrovaly prakticky jen akcie v sousedním Polsku.

Hlavním negativním článkem se staly akcie ČEZ. Ty se před 2 týdny obchodovaly i za 837 , v pátek šly koupit již o více než desetinu levněji i za 725 . Pokračovala tak realizace zisků, když ceny elektřiny v týdnu spíše přešlapovaly na místě. Negativně navíc mohla zapůsobit zveřejněná regulatorní zpráva, že místopředseda představenstva Pavel Cyrani prodal 15. října na pražské burze 4 tis. akcií ČEZ za kurz 772 .

 

Sektorově však celkově negativně na pražskou burzu zapůsobil finanční sektor, kde ztratily všechny emise. Zatímco nejztrátovější akcie KB klesaly bez nových zpráv, akcie MONETA reagovaly na zprávy o jednáních mezi PPF a „opoziční“ Petrus Advisers, které neměly vést k výsledku. Londýnská skupina tak vyzvala vedení banky, aby se již nezabývalo akvizicí firem ze skupiny PPF. Ukázalo se zároveň, že Petrus Advisers dle svého sdělení nadále drží v bance podíl těsně u hranici 10 %, jak prvně prezentovala v tiskové zprávě po červnové valné hromadě. Akcie ERSTE se pak ocitly pod prodejním tlakem v návaznosti na informace, že španělská skupina Caixa zvažuje prodej 5,4 % podílu, příp. celého 9,92 % podílu v rakouské skupině.

Ze svého úzkého obchodního pásma posledních měsíců se níže vydaly akcie O2, když přitom došlo na oznámení skupiny PPF o dohodnutí prodeje 30 % podílu v CETIN do rukou singapurského státního fondu GIC. Trh by tak přitom mohl spekulovat, že očekávaný přítok finančních prostředků z transakce by mohl zamířit do stále jen očekávaného avizovaného vytěsnění minoritních akcionářů v domácí telekomunikační firmě. Zajímavostí je, že O2 oznámila termín reportu hospodářských výsledků za 3. čtvrtletí až na 19. listopadu. V posledních 10 letech firma s reportem takto „pozdě“ přišla jen jednou v roce 2018, kdy výsledky zveřejnila až 21.11.

Zmínit možno nová letošní minima akcie PHOTON ENERGY, které tak zůstávají propadákem roku, resp. jedinou ztrátovou emisí z indexu PX.

Z pravidelně sledovaných titulů nejvíce v týdnu vzrostly mimo index PX stojící akcie PILULKA, které tak pokračují v mezitýdenní volatilitě. Na investory mohl tentokrát pozitivně zapůsobit podzimní úterní START Day, resp. prezentace firmy.

indexu PX tedy nejvíce vzrostly akcie Avast, které mohly těžit ze zveřejněných hospodářských výsledků, resp. ve 3Q růstu tržeb na 232,7 mil. USD, resp. zisku EBITDA na 127 mil. USD. Podporou pro kurz byl nejspíše také růst akcií NortonLifeLock na 6týdenní maxima. Navíc se akcie Avast na pražské burze přestaly tentokrát obchodovat s diskontem.

V úvodu týdne ještě v jižním směrování pokračovaly akcie CZG, nakonec si však v týdnu polepšily. Stejně tak jako akcie KOFOLA, když nápojová firma již zveřejnila návrh letošní dividendy (13,50 ). Schvalovat ji bude valná hromada 29. listopadu, nicméně rozhodné datum pro nárok bude již o týden dříve.

 

Závěrem možno zmínit, že v úterý dojde ke zveřejnění průběžného stavu knihy objednávek u probíhající primární emise akcií českobudějovické firmy FIXED.zone. Nabídka až 222 tis. akcií v cenovém pásmu 180-222 jinak bude probíhat až do 2. listopadu.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688