Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  20.10.2021 17:48:00

Beta na Čínu

Beta je, zdá se, široce používaný výraz, který může znamenat fůru věcí. Třeba při boulderingu se betou myslí způsob, jak boulder vylézt. Dnešní nadpis by mohl být vnímán i v podobném slova smyslu – jak „investičně vylézt“ Čínu, která je podle některých názorů nyní neinvestovatelná. Dnes ale ve vztahu k této zemi použiju betu spíše ve smyslu akciovém – tedy jako citlivost na změny v její ekonomice. Které země mají tuto betu vysokou a proč je to v současné době relevantní úvaha? K tomu pár slov o aktuálním úvěrovém cyklu a jeho dopadu na některá investiční aktiva.

1. Potenciál dolů: Pomocníkem pro dnešní úvahu mi stejně jako v pondělí bude analýza Natixisu. Jeho ekonomové totiž poukazují na několik strukturálních faktorů, které by mohly brzdit čínskou ekonomiku. A následně se věnují právě citlivostí jiných zemí a trhů na vývoj v Číně. Oněmi brzdami by mělo být současné dění v realitním sektoru spolu s dlouhodobějším posunem směrem od něj, daným celkovou snahou o přechod na nový ekonomický model. Přidává se opatrnost na straně čínských firem daná jejich vyšším zadlužením. A v neposlední řadě stárnutí populace, které podle Natixisu sníží potenciál čínské ekonomiky na 2 – 2,5 %.

Pokud by potenciál skutečně klesl na uvedené hodnoty, šlo by o velký rozdíl oproti tomu, na co byli investoři zvyklí v posledních cca deseti letech. O výrazném poklesu tempa růstu přitom nehovoří jen Natixis, ale řada dalších. Včetně Michaela Pettise, na jehož teze tu občas poukazuji a který v této souvislosti zmiňuje zejména nutnost posunu ke službám a spotřebě namísto exportů a investic.

2. Beta na Čínu: Kdo by tedy ve světě pocítil čínské zpomalení nejvíce? Následující tabulka u vybraných zemí ukazuje, jak významné jsou u nich exporty do Číny (relativně k celému produktu):

js0
Zdroj: Natixis

Natixis se následně ještě dívá na elasticitu exportů do Číny na čínské dovozy a celkově konstatuje, že čínské zpomalení by se nejvíce dotklo: Některých latinskoamerických zemí, Německa, některých afrických zemí a v podstatě celé Asie kromě Indie. Nízkou betu na Čínu mají naopak v tomto smyslu třeba Spojené státy.

3. Úvěrový cyklus, komodity, dolar a akcie: Já tu občas poukazuji na to, jak významný je pro světovou ekonomiku a řadu finančních trhů čínský úvěrový cyklus. Dnes zakončíme naši úvahu pohledem na jeho aktuální stav a případné implikace pro:

Za prvé, čínské akcie:

js1
Zdroj: Twitter


Za druhé, komodity:
js2
Zdroj: Twitter

A za třetí, kurz dolaru k euru:
js3
Zdroj: Twitter



Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá   9:07  Intel: Slabé výkony v AI a slabý výhled Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688