Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  10.10.2021 11:19:39

Pražská burza, díky akciím ČEZ, v týdnu s letošním rekordním objemem obchodů. Ceny elektřiny začaly oslabovat


Pražská burza nadále pokračuje ve své letošní spanilé jízdě. Index PX v týdnu dokázal každý den přidat a počet růstových seancí v řadě rozšířil na šest. A především si v týdnu polepšil o výrazných více než 2,7 % na 1 366 bodů, tedy dále posunul svá 13letá maxima. Letošní zisky indexu PX se tím rozrostly již na 33 %, čímž nyní dochází k překonání posledního nejvíce pozitivního roku 2009. Tehdy pražská burza poskočila o 30 %. Růst jakoby v týdnu podpořily i objemy, když se uzavřely obchody za téměř 5,5 mld. . Nejenže se jedná o letošní rekord, více bychom našli až zřejmě při pátrání o několik let zpět.

Vše však měly na svědomí prakticky jen akcie ČEZ, které jakoby s větší intenzitou chtěly v první polovině týdne dohnat strmý růst cen elektřiny z posledních 3 týdnů. Na dané komoditě došlo zřejmě již k cenové eskalaci. Například domácí kontrakt pro příští rokúterý nejprve dosáhl nových maxim u 164 EUR/MWh, následně zamířil na jih a týden zakončil pod 123 EUR/MWh. A samotné akcie ČEZ kulminovaly ve středu, když po růstu až na 837 zakončily volatilní seanci na 780 . Kromě cen elektřiny se u titulu bude nyní také jistě sledovat dění na politické scéně, které by vzhledem k očekávané vládní změně mohlo za pár měsíců vyústit i ve změny v ČEZ. Přinejmenším v dozorčí radě.

 

Druhým nejrůstovějším titulem byly v týdnu akcie PILULKA, které tak téměř vymazaly ztráty z předchozího týdne. Stalo se tak přestože akcie prodával zakladatel a šéf firmy Petr Kasa. Ve středu prodal přes 1,5 tis. firemních akcií za průměrnou cenu 1 440 .

Akcie PILULKA, obchodované na trhu START, nejsou součástí indexu PX a domácí trh tak v růstu dále podpořily zejména akcie ERSTE. Ty v indexu aktuálně dominují s téměř 22% vahou. V domovské Vídni prolomily předchozí letošní maxima a krátce se dokonce již přiblížily hranici 40 EUR, kde se naposledy obchodovaly v květnu 2018!

Druhý rakouský titul VIG, obdobně jako již ostatní tituly, za výkonností indexu PX zaostal. Ve čtvrtek se však ve Vídni přiblížil velmi silné technické hranici u 26 EUR.  

Rovněž k výrazné technické hladině u 900 , zmiňované již v minulém reportu, se posunuly akcie KB. Jsou tak před očekávanou dividendou nejvýše od července 2019. Vlastně přesně za rok zvládly zhodnotit o téměř 100 %, když loni v říjnu se daly koupit i za 460 .

Poslední finanční titul MONETA již prolomil dosavadní maxima. Je tak nejdražší od svého vstupu na trh v roce 2016 a technicky si tak otevřel cestu dále výše. A znát je pokračující koncentrace akcionářské struktury. V Centrálním depozitáři je historicky nejméně účtů s více než procentem akcií.

Za zmínku stojí v týdnu akcie likérky STOCK, které oproti stagnujícímu Londýnu u nás podpořilo oslabení koruny, resp. posílení libry. Titul také zaznamenal nečekaný nárůst likvidity na podobné úrovně, jako při prázdninovém oznámení zájmu o převzetí likérky. Od firmy se nakonec v týdnu nedočkáme dříve avizovaného říjnového tradičního obecného reportu o byznysu za uplynulý fiskální rok.

Prakticky díky zmiňovanému forexu kurzový nárůst zažil i druhý přebíraný titul Avast. V návaznosti sledované akcie NortonLifeLock na Wall Street totiž vlastně stále setrvávají v úzkém cenovém pásmu posledního měsíce.

Po předchozím skoku nakonec v týdnu nejvíce ztratily akcie CZG. Zřejmě pohled na ceny komodit další týden tlačil na akcie KOFOLA, které by se snad již měly dočkat svolání avizované valné hromady a tedy oznámení letošní dividendy. Ta by tak pro titul jinak měla být nadále podporou. Trh se také stále nedočkal zpráv od PPF ohledně vytěsnění akcionářů O2. Spekuluje se, zda vše „nebrzdí“ ČNB, resp. neshoda ohledně ceny převzetí. A sama firma zatím ani neodtajnila termín reportu hospodářských výsledků za uplynulé čtvrtletí. Poslední roky je zveřejňuje v listopadu.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688