Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  04.10.2021 17:37:00

Utahování monetární politiky a vývoj na akciovém trhu

Co se stane s akciovým trhem až Fed začne utahovat svou politiku? Téma z jasných důvodů zhusta probírané a bez jasné odpovědi. Na co ale můžeme relativně jasně dosáhnout, je historické chování akcií v alespoň trochu podobných obdobích. Dnes o něm a pár souvisejících tématech.

1. Utahování přináší zisky: Následující graf od TSLombard ukazuje historický vývoj akciového trhu během utahování monetární politiky. Základní sdělení podle průměrného vývoje za posledních 10 cyklů i z období 2015 – 2018 je, že návratnost akcií je pozitivní. Pokud vezmeme horní hranici vyznačeného pásma, tak je návratnost hodně pozitivní (téměř 140 %), v negativním extrému si trh během 48 měsíců odepsal nějakých 20 – 30 %:
01
Zdroj: Twitter

2. Valuace a zisky: Ceny akcií můžeme vnímat jako funkci vývoje zisků na akcii (E) a poměr cen a zisků (PE). Pokud tedy výše uvedený graf říká, že ceny šly během období utahování většinou nahoru, znamená to, že nahoru je táhl čistý efekt pohybu E a PE. Utahování monetární politiky by přitom samo o sobě mělo asi spíše negativní dopad na PE. A v takovém případě jde tedy o to, zda růst E více než vyváží tento pokles PE. Pro nějaký konkrétní současný rámec:

PE indexu SPX se během rally roku 2020 dostalo až na mimořádně vysoké hodnoty kolem 23, nyní podle dat Eda Yardeniho korigovalo zhruba na 20. Což je z historického hlediska stále velmi vysoko, jde o hodnoty dosažené naposledy během nafukování a následně první fáze praskání internetové bubliny. Zisky jsou pak dány růstem příjmů v celé ekonomice a vývojem podílu zisků na těchto příjmech. V této souvislosti bych dnes uvedl následující graf, který ukazuje právě vývoj tohoto podílu:
02
Zdroj: Twitter

Graf ukazuje celkem masivní posun příjmů k ziskům, což samozřejmě souvisí s tématem příjmové nerovnosti a ta zase se vším od globalizace po automatizaci a monopolizaci. Nyní je podíl zisků téměř na maximech a u věštících koulí záleží na tom, zda zde budeme věřit spíše návratům k průměru, či naopak nějakému dlouhodobějšímu trendu.

3. Technická poznámka - co je utahování. První graf referuje na utahování monetární politiky, ale za poznámku v této souvislosti možná stojí, že růst sazeb, či třeba ukončení nákupů aktiv, nemusí nutně znamenat utahování. Vezměme si jednoduchý příklad:

Neutrální/rovnovážné sazby jsou na 2 %. Pokud centrální banka nastaví svou klíčovou sazbu třeba na 1 %, je její politika expanzivní/stimulační. Pokud nastaví sazby na 3 %, její politika je utažená – ekonomiku brzdí. A pokud jsou sazby na onom 1 % a centrální banka je zvedne třeba na 1,5 %, tak sazby vzrostly, ale politika je stále uvolněná. A pokud třeba sníží sazby z oněch 3 % na 2,5 %, tak je politika stále utažená, i když ne tak, jako předtím.

Nevím ale, zda Lombard tvořil graf v duchu této logiky, či zda naopak dával rovnítko mezi pouhou změnou sazeb (či snižování a ukončení nákupu aktiv) a utažením samotné politiky. A nějak rozumně odhadnout onu výši neutrálních sazeb je i v době usazenější trochu oříšek. O současných atypických časech nemluvě.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út   7:55  Erste Group dosáhla solidních výsledků i v prvním čtvrtletí Csas.cz (Česká spořitelna)
Po 16:38  Akciové trhy zahájily nový týden růstem (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:09  Exxon: Čistý zisk za odhady, nižší odkup akcií Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688