David Jukl (Mercurius Pro)
Akcie ve světě  |  22.09.2021 14:10:07

Jsou akcie Palantir chytrým nákupem, když klesly o 30 % ze svého maxima?

Společnost Palantir Technologies (NYSE:PLTR) má docela zajímavou historii. Společnost, která je často označována za nejutajovanější start-up v Silicon Valley, začala s vytvářením softwaru pro americkou zpravodajskou komunitu. Pentagon a CIA nasadily platformu Gotham společnosti Palantir v Iráku a Afghánistánu, kde údajně pomohla vládě najít Usámu bin Ládina.

Palantir je poněkud příznačně pojmenován podle kouzelného artefaktu z Pána prstenů, nezničitelné a vševidoucí křišťálové koule. Navzdory tomuto fantastickému jménu se akcie v poslední době propadly a jejich cena je v současnosti o 30 % nižší než jejich historické maximum. Je Palantir za tuto sníženou cenu rozumnou koupí? Pojďme se do toho ponořit.

Tržní příležitost

Palantir je softwarová společnost se dvěma různými platformami pro zákazníky: Gotham a Foundry. První z nich je určena pro vládní agentury, zejména v obranném a zpravodajském sektoru; druhá byla vytvořena pro komerční společnosti a byla přijata ve více než 40 odvětvích.

V obou případech software společnosti Palantir pomáhá klientům integrovat a analyzovat roztříštěné soubory dat. To umožňuje datovým vědcům vytvářet modely a aplikace umělé inteligence a vedoucím pracovníkům umožňuje přijímat rozhodnutí založená na datech. Například výrobci, jako je Airbus, používají Foundry k optimalizaci dodavatelských řetězců a společnosti poskytující veřejné služby, jako je PG&E, jej používají ke správě zásob a energetických sítí.

Stručně řečeno, Palantir pomáhá svým klientům dávat smysl velkým datům a poté tyto informace využít k přijetí vhodných opatření. Za tímto účelem vedení společnosti odhaduje své tržní příležitosti na 119 miliard dolarů, což zahrnuje 63 miliard dolarů ve vládním sektoru a 56 miliard dolarů v komerčním sektoru.

Konkurenční pozice

Společnost Palantir je víc než jen nástroj pro analýzu dat. Její platforma také pomáhá klientům zabezpečit a kontrolovat přístup k datům a sledovat způsob, jakým jsou tato data využívána. A pokud je minulost společnosti Palantir nějakým ukazatelem, má společnost talent na ochranu citlivých informací.

Příklad: Platforma Gotham byla dostatečně bezpečná, aby mohla zpracovávat státní tajemství, čímž se může pochlubit jen málo jiných společností. A pokud Palantir splňuje bezpečnostní standardy CIA a Pentagonu, zdá se nepravděpodobné, že by s tím měla nějaká organizace v komerčním sektoru problém.

Palantir má však i další výhodu. Její třetí platforma - Apollo - dává společnosti výhodu oproti většině dodavatelů softwaru jako služby (SaaS). Apollo je systém kontinuálního dodávání, který je navržen tak, aby Gotham a Foundry byly neustále aktualizovány. Umožňuje také provozovat Gotham a Foundry v atypických prostředích. Zatímco většinu produktů SaaS lze nasadit pouze ve veřejném cloudu, SaaS společnosti Palantir lze nasadit ve veřejných cloudech, soukromých datových centrech a dokonce i v utajovaných sítích. To dává společnosti výhodu ve vysoce regulovaných odvětvích.

Například zdravotnické instituce a poskytovatelé finančních služeb nemohou ukládat určitá data ve veřejném cloudu (např. informace týkající se pacientů nebo klientů), což znamená, že tyto společnosti nemohou používat tradiční produkty SaaS. Mohou však nasadit software společnosti Palantir přímo na místě, kde platforma Apollo může stále poskytovat všechny výhody obchodního modelu SaaS.

Finanční výkonnost

Digitální transformace vyvolala explozi nových technologií a moderní podniky generují data neuvěřitelným tempem. Společnosti, které dokáží tato data využít a uvolnit jejich hodnotu, získají výhodu oproti svým konkurentům. A právě proto existuje společnost Palantir.

Není divu, že společnost během svého krátkého působení na burze vykázala solidní růst nejvyššího obratu. A přestože podle obecně uznávaných účetních zásad (GAAP) není zisková, za posledních 12 měsíců vygenerovala volný peněžní tok ve výši 61,7 milionu dolarů, což svědčí o udržitelnosti jejího obchodního modelu.

V současné době je největším červeným praporkem počet zákazníků společnosti Palantir, který zůstává relativně nízký. Průměrné tržby na zákazníka se pohybují na úrovni 7,9 milionu USD, a přestože žádný jednotlivý zákazník netvoří více než 10 % tržeb, je toto číslo stále poměrně vysoké. Jinými slovy, ztráta i několika zákazníků by pro Palantir mohla znamenat problémy.

Zdá se však, že se situace vyvíjí správným směrem. V posledním čtvrtletí vzrostly tržby o 49 %. Společnost Palantir také uzavřela 62 obchodů v hodnotě 1 milion dolarů a více a do první poloviny roku 2021 vzrostl počet komerčních zákazníků o 61 %.

Závěr

Akcie společnosti Palantir se v současné době obchodují za drahý 31násobek tržeb; společnost si však vytvořila silnou značku a solidní konkurenční pozici a těží z obrovské tržní příležitosti. Navzdory nízkému počtu zákazníků a relativně koncentrovaným tržbám společnosti Palantir realizuje vedení silnou růstovou strategii. Z tohoto pohledu se domnívám, že tato akcie je hodnotnou dlouhodobou investicí.

Mercurius Pro

Mercurius Pro, o. c. p., a. s. vznikl v roce 2018 a jeho tým má bohaté zkušenosti z předchozího působení jak v českých, tak zahraničních makléřských domech, investičních bankách a dalších finančních institucích. Poskytujeme profesionální služby pro začínající, pokročilé i institucionální investory. Naší vizitkou jsou letité zkušenosti a výsledky naší práce.

Pro investory, kteří nemají velké zkušenosti, případně jsou limitováni časem, nabízíme konzultace s makléřem či pasivní přístup k investicím skrze řízená portfolia. Zkušený investor uvítá širokou paletu nástrojů FX, komoditního, finančního i akciového trhu, včetně derivátů. Lehce si tak může z naší nabídky vytvořit své široce diverzifikované portfolio. Profesionálním a korporátním investorům nabízíme produkty a podmínky upravené dle jejich požadavků.

Více informací najdete na: www.mercurius.pro






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688