Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.09.2021 06:08:09

MONETA: Tykač pokračuje v nákupech, zainvestovány má již téměř 2 miliardy korun


Akcie MONETA Money Bank (dále jen MONETA) se po vytvoření nového historického maxima v polovině srpna následně vydaly k oddechu, nicméně v úvodu září se již drží zpět v blízkosti maxim. Investoři stále sází na vylepšenou nabídku ze strany skupiny PPF. A podporou může být i přetrvávající nákupní apetit Pavla Tykače. Jeho společnost Belviport Trading také v srpnu přikupovala, tedy navýšila podíl v bance již pátý měsíc v řadě.

úterý zveřejněné údaje týkající se více než procentních účtů v CDCP ukázaly, že ke konci srpna se na účtu Belviport Trading nacházelo již přes 22,1 mil. akcií MONETA, resp. podíl 4,33 %. Vzhledem k aktuální ceně akcií MONETA ve výši 88,05 , tedy v hodnotě 1,95 mld. .

Tykač skoupil třetinu trhu?

Ke konci července Belviport Trading vlastnila podíl 3,48 %, v  srpnu zkrátka společnost přikoupila dalších zhruba 4,8 mil. akcií. Pro zajímavost na pražské burze se v minulém měsíci zobchodovalo 14,92 mil. akcií MONETA. Pokud nákupní transakce Tykač realizoval pouze zde, postaral se tak o téměř třetinu obchodů.  

MONETA Money Bank, a.s. - Graf ceny akcie cz, rok 2021

Připomenout lze, že Belviport Trading se prvně mezi kvalifikovanými akcionáři banky objevila loni v březnu s podílem 1,08 %. A až letos na jaře, po oznámení záměrů PPF, začalo na jejím účtu docházet ke změnám, potažmo jen k navyšování podílu. Pavel Tykač se tak na posledních valných hromadách začal zařazovat mezi největší akcionáře banky MONETA. Hranici 3% podílu v bance pak překročil počátkem prázdnin, resp. k 13. červenci nahlásil regulátorovi na hlasovacích právech podíl 3,09 %.

Připomenout lze, že Pavel Tykač se vyskytoval při řadě obchodů skupiny PPF, jak jsme například naposledy zmiňovali i v článku Tykač prodal podíl v O2. Kam nyní zamíří více než 3 miliardy korun?

Největší akcionáři banky MONETA v CDCP (s podílem na základním kapitálu převyšujícím 1%)

Zdroj dat: MONETA (údaje z CDCP)

K výše uvedenému přehledu více než procentních vlastníků akcií banky MONETA z CDCP nutno zopakovat, že je nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako zmiňovaný správce. V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora.

Z výše uvedeného přehledu plyne, že v srpnu se počet více než procentních účtů s akciemi MONETA o jeden snížil. Zpět pod procentní hranici se dostal v Kanadě veřejně obchodovaný fond First Asset Global Financial Sector ETF, jehož aktiva se pohybují okolo 1 mld. CAD (17 mld. ). Jak je poznat z názvu, fond je primárně zaměřen na finanční sektor. Největší pozice poslední měsíce drží v Synchrony Financial, Citigroup či ING, podíl v MONETA velikostně patřil až do druhé poloviny aktiv. Doplnit lze, že fond se v přehledech akcionářů banky MONETA objevil prvně letos v únoru. Největším podílem (1,42 %) disponoval ke květnové valné hromadě, od té doby postupně klesal a ke konci srpna tedy již pod procentní hranici. Nicméně kanadská investiční skupina byla v bance MONETA zainteresována již od roku 2017 a stále je. Mateřská CI Investments totiž regulátora postupně informovala o celkovém podílu, který se v roce 2019 dostal i na(d) 3 %. Letos v červenci pak reportovala nevýrazný pokles na 2,94 %, tedy musí stále disponovat podílem mezi 1-3 %.

Redukci podílu lze vysledovat například i ze strany šejků. Suverénní národní fond Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) emirátu Abú Zabí vlastnil na přelomu roku až téměř 1,8% podíl v bance MONETA. A zejména po dubnové valné hromadě začala další etapa prodejů. Ke konci srpna se podíl ztenčil již na 1,14 %.

Zatímco pokles meziměsíčně vykázaly i některé další účty, včetně účtu Raiffeisen spojovaného na trhu s Petrus Advisers, zmínit lze naopak již třetí měsíc růstu počtu akcií MONETA na Chase Nominees. Custody účet mateřské J.P.Morgan patřil od IPO dlouho k největším i s více než 20 % akcií MONETA. Ke květnové valné hromadě nicméně bylo na účtu historicky nejméně akcií. Zhruba 11 mil., resp. 2,15 %. Od té doby dochází k nárůstu.

Závěrem již jen doplnit, že MONETA bude tradičně patřit k prvním z hlediska reportu hospodářských výsledků za současný kvartál. Zveřejnit je plánuje 29. října. Pokud se do té doby investoři nedozvědí například nové záměry hlavního vlastníka PPF, jistě však získají informace ohledně dividendy. V brzké době lze totiž očekávat rozhodnutí ČNB, týkající se již březnového požadavku firmy na povolení vyplacení více než 1,5 mld. akcionářům, resp. dividendy ve výši 3 .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688